Innenriks

Koronakrisen ikke over: – Vi sitter og venter på at jobbene skal ryke

Styrmann Endre Antonsen i SAS har ikke lenger en jobb å gå til i januar. Å få flere tilbake i jobb er den viktigste oppgaven til regjeringa framover. Men statsbudsjettet svarer ikke på den utfordringa, mener økonom.

Bilde 1 av 4

– Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg opp igjen etter den dramatiske nedgangen i vår. Men innhentingen er skjør, krisen er ikke over. 

Det var finansminister Jan Tore Sanners (H) budskap da han la fram statsbudsjettet for 2021 for Stortinget onsdag.

Koronakrisen er det hardeste slaget mot norsk økonomi siden krigen. Arbeidsledigheten er fortsatt høy og i underkant av 200.000 nordmenn er nå registrerte arbeidssøkere hos Nav.

Finansminister Jan Tore Sanner holder finanstalen under fremleggelsen av regjeringen Solberg sitt forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2021. Foto: Heiko Junge / NTB

Finansminister Jan Tore Sanner holder finanstalen under fremleggelsen av regjeringen Solberg sitt forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2021. Foto: Heiko Junge / NTB

Å få flere tilbake i jobb er den viktigste jobben for regjeringa framover, ifølge Sanner. Men forslagene i statsbudsjettet for å få til det, er langt fra nok, mener både opposisjonen, økonomer og næringsliv som Dagsavisen har snakket med.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, mener regjeringens satsing på å få flere i arbeid er altfor beskjeden.

– Selv med et optimistisk scenario når det gjelder smittesituasjonen og covid-19, får man en bedring på arbeidsmarkedet som er beskjeden, sier han.

Oslo  20161021.
Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen
Foto: Terje Pedersen / NTB

Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Les også denne: Rekordhøy arbeidsledighet i Oslo: Nå ber Raymond Stortinget overkjøre regjeringa og redde reiselivet

Hardt slag for reiselivet

Anslagene i nasjonalbudsjettet for 2021 viser at norsk økonomi er på vei opp igjen fra et fall på 3,1 prosent i år til en vekst på 4,4 neste år i Fastlands-BNP. Det blir anslått at arbeidsledigheten reduseres fra 4,9 prosent i år til 3,1 prosent neste år.

Men først i 2023 beregnes det at sysselsettingsnivået skal være tilbake på samme nivå som før koronapandemien, ifølge sjeføkonom Andreassen.

Han mener det er rom for å bruke 20–30 milliarder kroner ekstra for å få opp sysselsettingen raskere.

– Når vi har en voksende befolkning, er det ganske beskjedent at sysselsettingsnivået først i 2023 skal være på samme nivå som det var januar i år.

Andreassen mener regjeringen tar en unødvendig risiko for et nytt tilbakeslag med det han beskriver som et «relativt stramt budsjett». Han viser til at det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til når en eventuell koronavaksine kommer og at det derfor trengs kraftigere tiltak for å hjelpe næringene som sliter mest og da spesielt reiselivsnæringen.

– Jeg mener regjeringen kan sløyfe reiselivsmomsen i 2021. Det ville vært en raus gest. Reiselivsnæringen har tapt mye i 2020 og trenger litt ekstra for å sikre seg mot en ny nedtur. Et friår fra moms koster ingenting i det lange løp, mener Andreassen.

Også Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, reagerer kraftig på at regjeringen øker momssatsen for reiselivet fra 6 til 12 prosent i 2021. Hun påpeker i en pressemelding at regjeringen ennå ikke har fått på plass en kompensasjonsordning for reiselivet fram til jul.

– Finansministeren sier det viktigste målet er å sikre arbeidsplasser. Det klarer han ikke uten å redde reiselivsnæringen gjennom koronakrisen, og da må hardere lut til, uttaler Krohn Devold.

I årets sju første måneder er det registrert 30 prosent færre overnattinger i reiselivsbedriftene sammenlignet med samme periode i fjor. For utenlandske gjester er nedgangen på 68 prosent, ifølge regjeringens egne tall. I samme periode har det vært en nedgang på over 70 prosent i antallet flypassasjerer. 

Les også dette om statsbudsjettet: – Gjør det billigere å være rik og dyrere å være syk

«Dette blir stygt»

En av dem som har fått erfare hvordan reiselivsbransjen blør, er Endre Antonsen. Etter fire år som styrmann i SAS mottok han oppsigelse i juli. Fra og med 31.desember står han arbeidsløs. Nå frykter han å aldri komme tilbake til bransjen.

– I utgangen av mars tenkte jeg: «dette blir stygt», sier Antonsen.

Da de omfattende smitteverntiltakene mot koronapandemien kom i mars, skjønte han med en gang at konsekvensene for nettopp hans bransje ville bli store. Styrmannen ser mørkt på luftfartsbransjens framtidsutsikter.

– Vi sitter og venter på at jobbene skal ryke. Det blir en tøff vei tilbake, og mange vil nok aldri klare å returnere, sier Antonsen.

Han er klar over at han kan bli en av dem. Styrmannen har åtte års erfaring i luftfartsbransjen. Nå frykter han at utdanningen blir bortkastet og at han blir tvunget til å skifte beite.

– Om jeg først ryker ut av SAS nå, stiller jeg bakerst hos alle andre selskaper også, sier Antonsen, og understreker:

– Kompetanse tar tid å bygge. Ved å tillate at arbeidsplasser går tapt, risikerer vi å miste erfaringen som kreves i flybransjen.

Han mener regjeringens håndtering av krisen i luftfarten ikke sikrer at bransjen overlever på lang sikt. Til nå har regjeringen gitt lånegarantier til norske flyselskap for å sikre økonomien. Det å fortsette å gi lån og unngå å ta eierskap, frykter Antonsen vil bidra til å skvise flybransjen enda mer.

Les også: Opposisjonen om kulturbudsjettet: – Ikke bra nok, Raja

Krever øremerkede midler

Christopher Beckham, leder i LO-forbundet Handel og Kontor, beskriver situasjonen som fortsatt dramatisk for mange av medlemmene som jobber i reiselivsnæringen. Han er ikke fornøyd med det regjeringen har lagt fram i budsjettet.

– Nå må det øremerkes midler til reiselivsnæring i stort. Det må en storstilt satsing til for at vi skal komme opp på samme sysselsettingsnivå som før koronaen.

Handel og Kontor har flere tusen medlemmer som jobber på Oslo Lufthavn.

– På Gardermoen alene er det nesten 10.000 arbeidsplasser. Mange av bedriftene har knapt noen ansatte igjen der. Vi trenger nå stimuleringspakker fra staten som sikrer at disse bedriftene ikke går konkurs.

Beckham bruker selskapet Travel Retail Norway (TRN) på Gardermoen som eksempel på et selskap som må få hjelp.

– De baserer hele inntekten sin på reisende. Nå er nesten alt stengt ned. De trenger hjelp for å dekke løpende kostnader. Det viktige er at de ansatte har en jobb å gå tilbake til når luftfarten tar seg opp igjen. Regjeringen må derfor rette tiltakspakkene både mot enkeltnæringer og bedrifter.

Totalt jobber over 175.000 mennesker i reiselivsnæringen, ifølge NHO Reiseliv.

Avviser at regjeringa ikke gjør nok

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener også at regjeringen burde heve minstefradraget på alminnelig inntekt og senke arbeidsgiveravgiften i budsjettet for neste år.

– Det vil gjøre det billigere på generell basis å øke sysselsettingen. Som økonom vil jeg si at det er fornuftig, sier Andreassen.

Oslo 20201007. 
Statsminister Ernas Solberg etter at finansminister Jan Tore Sanner har lagt fram statsbudsjettet for 2021 i stortinget.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsminister Ernas Solberg etter at finansminister Jan Tore Sanner har lagt fram statsbudsjettet for 2021 i stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsminister Erna Solberg (H) avviser overfor Dagsavisen at regjeringens satsing på å få flere i jobb ikke er kraftfull nok. Hun understreker at anslagene i statsbudsjettet for utviklingen framover er analyser.

– Vi jobber masse med å få til enda bedre stimulanse. Anslagene før sommeren var mye dårligere enn anslagene nå, sier hun, og legger til:

– Vi legger veldig mye på å få flere folk i jobb. Vi legger inn et stort utdanningsløft, vi legger inn flere arbeidsmarkedstiltak og jobber masse med rammebetingelsene som kan skape flere jobber framover. Man kan alltids spørre om vi kunne gjort mer, men det må være en langsiktig bærekraft i det vi gjør. Å blåse opp offentlige utgifter for å ansette flere er ikke langsiktig bærekraftig om du ikke får til flere jobber i privat sektor. Dette skal betales i framtiden.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen