Innenriks

Borgerlig sammenbrudd

KOMMENTAR: Frp går ut av regjeringen hvis partiet ikke får gjennomslag for sin asylpolitikk.

Samarbeidet mellom regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre er satt på sin hittil mest alvorlige prøve. Det er stor uenighet om statsbudsjettet. Forhandlingene kan gå i stå i neste uke. I asylpolitikken er KrF og Venstre på kollisjonskurs med Frp. En kollisjon kan ta knekken på samarbeidsavtalen.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen har bestemt seg for å sette hardt mot hardt. Mesteparten av flyktning­regningen skal tas over bistandsbudsjettet. KrF og Venstre sier nei. Hvis Siv Jensen tviholder på sitt og Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande står på sine alternativ, kan det bli Jonas Gahr Støre som holder statsministerens nyttårstale.

LES OGSÅ: Frp advarer: – Lite rom for Venstre og KrF

Ingen i Stortinget ønsker regjeringskrise. Frp vil heller være med i regjeringen enn utenfor. Partiet har en lang historie med alenegang i Stortinget. Historien frister ikke til gjentakelse. Men hvis ikke finansminister Siv Jensen får omdisponert pengene på bistandsbudsjettet til flyktningformål her i landet, og hvis hun må gi opp Frps harde tilstramning i asylpolitikken, går hun og hennes folk ut av regjeringen.

Ap er ikke på regjeringsjakt. Men Ap kan ikke svikte sin historiske tradisjon om ta makten hvis regjeringen faller. Uansett er det naivt å spekulere i at Ap vil redde det blåblå regimet fra undergangen.

LES OGSÅ: Ingen avtale uten V og KrF

Regjeringsskifte er ikke nødvendigvis et tapsprosjekt for Ap. Det kan tenkes at en Støre-regjering i mindretall vil styre landet bedre enn en borgerlig koalisjon i full oppløsning. Velgerne vet å belønne en regjering som loser landet trygt gjennom vanskelige tider. Som nå med stigende arbeidsledighet og en enorm flyktningtilstrømning.

Statsminister Erna Solberg har mistet styringen. Hennes invitasjon til Stortinget om politisk dugnad og forhandlinger om et bredt asylforlik er skutt i filler av Frp. Siv Jensen er ikke med på at det beste hadde vært om Stortinget hadde samlet seg om hovedprinsippene for asyl- og flyktningpolitikken de neste årene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Statsministeren gjentok invitasjonen om bredt samarbeid i Stortingets spørretime onsdag. Noen timer senere sa Frps stortingsgruppe nei til å forhandle med alle partier om et forlik.

Forlik er ikke viktig for Frp. Partiet frykter at et bredt forlik vil tvinge partiet over på en mer liberal asylpolitikk. I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet har regjeringen listet opp en rekke tilstramningsforslag. Det er tydeligvis ikke godt nok for Frps stortingsgruppe. Gruppa vil ha kraftigere kost. Frp skal derfor forhandle med Høyre om en tilstramningspakke. Blir Frp enig med Høyre, går de videre til Venstre og KrF for å sikre flertall for forslagene. Først deretter kan det hende at Ap og de andre partiene blir rådspurt.

Dette er ikke et opplegg til forlik. Det minner om et « seminar», som statsministeren har advart mot. Framgangs­måten har skapt enda mer strid og konflikt i en situasjon som håndteres best og mest effektivt med bred politisk enighet.

I NRKs Debatten torsdag kveld fikk seerne et innblikk i hvor spent det er mellom landets politiske ledere. Debatten mellom statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen ved det ene bordet, og Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide ved det andre bordet, endte i ren krangel med Siv Jensen som den mest aggressive.

Frp-gruppas nei til statsminister Erna Solbergs invitasjon til bredt samarbeid er uttrykk for mistillit til statsministeren. Nå må hun sette Frp på plass. Stortinget må få beskjed om invitasjonen til dugnad var alvorlig ment. Etter Frps gruppemøte framstår invitasjonen til Stortinget som et narrespill.

Mer fra Dagsavisen