Forbundsleder Marie Synnes synes det er rart at en så tallrik gruppe sjelden snakkes om av politikerne:
– Politikerne har mye fokus på barnefattigdom. Og det er bra, jeg har barn selv jeg, og mener det er viktig at barn skal ha det bra. Men det høres ut som at de er de eneste som trenger noe, sier Synnes.
Les også: Christian (40) dusjer ute. Snart skrus vannet hans av.
Blir stadig flere
Gruppen hun representerer er i sterk vekst i Norge. 900.000 nordmenn lever i dag alene. Blant grunnene til at gruppen vokser er at mange flytter tidligere fra foreldrene sine enn før. Samtidig etablerer de seg senere med familie. Og familiene går oftere i oppløsning enn før.
Men selv om de har blitt flere, har det ikke blitt lettere å klare seg alene, sier Synnes.
– Den absolutt største utfordringen for nordmenn som bor alene er fortsatt den samme som den var da vi startet opp for seksti år siden: Det er at det er vanskelig å skaffe seg egen bolig med én inntekt.
Hun mener flere av grepene som har blitt tatt i boligpolitikken de siste årene har slått uheldig ut for de aleneboende.
– At egenandelskravet for å kjøpe bolig økte fra 10 til 15 prosent gjorde det ikke akkurat lettere å kjøpe bolig. I tillegg har muligheten til å få startlån for å komme seg inn blitt vanskeligere, sier Synnes.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Les også: De aller rikeste drar ifra
Vil differensiere
Ifølge Statistisk sentralbyrå har aleneboende mer å slite med enn boligutgifter. Høye boutgifter er mye av grunnen til at aleneboende har høy gjeld sammenlignet med inntekt – og at rundt 60 prosent unge aleneboende har det som defineres som høy boutgiftsbelastning, sammenlignet med rundt 25 prosent i befolkningen ellers.
Men i tillegg har aleneboende oftere en svakere tilknytning til arbeidsmarkedet enn nordmenn generelt, der en høyere andel enn ellers får bostøtte eller sosialhjelp. Aleneboende bor i mange tilfeller også trangere enn andre, og de er mer utsatt for fukt- og råteproblemer og støy.
Les også: Derfor øker ulikheten
Synnes skulle gjerne sett flere politikere gå aktivt inn for å løfte de ensliges situasjon. Differensierte avgifter på utgifter som kommunale avgifter er blant det som står på ønskelisten. Ifølge Synnes er det urettferdig at en husholdning på en person skal betale samme prisen for vann og kloakk som en husholdning på fire.
– Det er ikke politisk korrekt å snakke om akkurat denne gruppa, mener forbundslederen.
Les også: – Den rikeste promillen nordmenn kan være 30 prosent rikere enn vi har trodd