Innenriks

Klart for flyttesjau

I tillegg til de 630 jobbene som skal legges utenfor Oslo, vurderer regjeringen å flytte ut ytterligere 1.200, blant dem jobbene i Fredskorpset. Der møtes beskjeden med sjokk og vantro.

Bilde 1 av 2

– Ingen hadde fått noen signaler om dette i forkant. Beskjeden ble møtt med overraskelse, sjokk og vantro, sier Erik Thompson, tillitsvalgt for Samfunnsviterne i Fredskorpset.

– Vi har ingenting imot Førde, Trondheim eller Stavanger, men det er ikke der vi har familien vår og livet vårt, understreker han.

De rundt 40 ansatte i Fredskorpset holder til midt i Oslo sentrum, men er nå blant de 1.200 arbeidsplassene som mye mulig flyttes ut av hovedstaden.

– Mange undrer seg nå over hva framtida bringer. Vi har ansatte her i ulike livsfaser. Mange har også samboer og barn her i byen, og kan ikke bare flytte uten videre, forteller Jørn Henning Lien som er Delta-tillitsvalgt i Fredskorpset.

Over halvparten er nye

Bakgrunnen for flyttingen er et kompromiss mellom regjeringspartiene og Venstre, som støttet det nye inntektssystemet til kommunene mot at statlige arbeidsplasser flyttes ut av Oslo. 630 jobber skal legges utenfor hovedstaden, men over halvparten av dem er nye etableringer.

– Dette betyr flere spennende arbeidsplasser som kan bidra til at flere unge flytter hjem etter endte studier, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) om flytteplanen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Pussig

Lien forteller at de ansatte i Fredskorpset har vanskelig for å se hvordan de kan gjøre jobben sin bedre utenfor Oslo.

– Det virker litt pussig at akkurat vi skal rammes. Det vi jobber med er utviklingshjelp som i stor grad omhandler kontakt med land i Asia, Afrika og Latin-Amerika, sier Lien.

En rundspørring på kontoret viser at få er interessert i å flytte til de tre alternativene som er trukket fram som mulige for Fredskorpset.

Kompetansetap

Lien frykter nå at nødvendig kompetanse forsvinner i dragsuget.

– Vi har til sammen mange hundre års erfaring med utviklingsarbeid her. Det er ikke bare å spa opp hvor som helst, sier Lien.

En beslutning om hvor den nye lokaliseringen, skal foreligge 1. juni. Fram til da skal saken utredes.

Usikkerhet i NVE

Flytting av Norges vassdrags- og energidirektorat utredes også. Flyttenyheten er i ferd med å synke inn hos de ansatte der, forteller leder av Tekna i NVE, Anne Gunvor Berthling.

– Vi er litt avventende akkurat nå. Saken skal utredes fram til 1. mai, men det blir naturligvis en periode med usikkerhet framover, sier Berthling.

Statlige arbeidsplasser som vurderes flyttet ut av Oslo

* 1.200 årsverk og cirka 600 studieplasser skal gjennomgås med tanke på utflytting. Dette kommer i tillegg til de 630 som så langt i denne stortingsperioden er vedtatt å flytte ut, eller lokalisere utenfor Oslo.

* Fornybar AS (OED) – Stavanger-, Bergens- og Trondheimsregionen vurderes som lokaliseringsalternativer

* Språkrådet (KUD) – 34 ansatte i Språkrådet.

* Sentraladministrative oppgaver i kunnskapssektoren (KD): vurderes lokalisert til et sted i de tre nordligste fylkene, eller til Vestlandet. Om lag 850 årsverk, hvorav 618 er lokalisert i Oslo.

* Landbruksforvaltningen (LMD): Vurdering av å lokalisere oppgaver eller enheter til ulike steder i landet, blant annet i Trøndelag. Det er i dag 194 og 30 ansatte ved Landbruksdirektoratet i henholdsvis Oslo og Alta. Den samlede arbeidsmengden til landbruksforvaltningen hos fylkesmennene er om lag 300 årsverk.

* Likestillings- og diskrimineringsnemnda (BLD) – vurdering av mulig lokalisering til et av de følgende stedene: Lillestrøm, Sandefjord, Bergen, Stjørdal eller Bodø.

* Vassdrags- og energidirektorat – NVE (OED): Utrede en flytting av tilsynsoppgavene i NVE fra det sentrale kontoret i Oslo og ut til regionkontorene. Det er om lag 57 årsverk, fordelt på 86 ansatte som jobber med tilsynsoppgaver i dag.

* Fredskorpset (UD): Vurderinger av å lokalisere virksomheten til Trondheim, Stavanger eller Førde. Det er for tiden cirka 40 ansatte i Fredskorpset i Oslo.

* Miljøvennlige innkjøp (KMD): Det skal opprettes nye stillinger i Difi til arbeidet med grønne anskaffelser. Dette vil omfatte cirka 10 stillinger. Kommunal- og moderniseringsdepartementet vurderer om stillingene kan opprettes utenfor Oslo, herunder i Difi Leikanger eller på Gjøvik.

* Arbeids- og velferdsdirektoratet (ASD): Utreding av hvordan dagens fylkesstruktur kan omorganiseres, og mulige endringer i den regionale organiseringen. Vil avhenge av regionreformen og ny organisering av fylkesmannsembetene.

* Sekretariatet for Bioteknologirådet (HOD): Vurdere alternativer for lokalisering av Bioteknologirådet utenfor Oslo fra 2020. Bioteknologirådets sekretariat består av 7 statlige stillinger.

*Politihøgskolen (JD): Utredning av å flytte Politihøgskolens virksomhet i Oslo. Nå er det 260 årsverk ved skolen i Oslo, og om lag 670 studenter på bachelorutdanningen

* Husbanken (KMD): Utredning av organisering, oppgaveløsning og departementets styring av etaten. Utredningen skal være ferdig våren 2017. Forvaltningen av misligholdte saker i løpet av 2017 overført til Statens innkrevingssentral i Rana.

Mer fra Dagsavisen