Innenriks

Politiet kjeppjager hjelpetjenester

De deler ut rene sprøyter, sårvask og vann til rusavhengige­­. Men nå er det slutt. Oppsøkende tjenester jages vekk fra Oslo sentrum av politiet.

– Sykepleie på hjul redda en gang livet mitt. Tanken på at de ikke får hjulpet oss lenger får meg til å ville gi opp. Jeg er helt avhengig av hjelpen de gir. Hva skal jeg gjøre nå? spør rusavhengige Robert Halvorsrud (21).

Dagsavisen møter Halvorsrud på Plata utenfor Oslo S. Han er en av mange som nå mister minimumshjelpen som sårstell og rene sprøyter og ikke minst – den daglige kontakten med mennesker som vil hjelpe.

– Dette vil føre til mer sjukdom, flere dødsfall og mer frustrasjon, sier han.

Savner hjelpen

For første gang går politiet inn for en hardere linje der oppsøkende tjenester ikke lenger får dele ut brukerutstyr i områdene rundt Oslo S.

– Vi kan ikke lenger ha det sånn at oppsøkende tjenester deler ut sprøyter, også setter brukerne seg ned to meter unna og setter skuddet. Det er dobbeltmoralsk, er forklaringen fra politisjef på Grønland Politistasjon, Kåre Stølen.

Men på Plata tegner Halvorsrud et annet bilde av saken.

– Det er ikke bare rene sprøyter det handler om. Jeg savner å ha noen jeg vet jeg kan stole på, å ha noen å snakke med som bryr seg. De pleide å hjelpe meg til Frelsesarmeen for å få dusje og få i meg noe mat. Nå har jeg ikke dusjet på to uker.

Når ut til færre

– Hva gjør dere når dere ikke har rene sprøyter?

– Vi snakker på forhånd om hvilke sykdommer vi har. Hvis en har hiv og hepatitt, og jeg bare hepatitt, tar jeg sprøyta først.

Slik beskriver en av brukerne situasjonen til sykepleier Jenny Sandaker i Sykepleie på hjul. Hun opplever en drastisk nedgang i antall mennesker de hjelper.

– Tidligere nådde vi ut til opp mot 450 personer i måneden med helsehjelp. I juli hjalp vi under 100. Nå vet vi det brukes skittent utstyr. Det er så trist å ikke kunne hjelpe der det trengs, sier Sandaker.

Også Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN) og Fratello oppsøkende tjeneste reagerer kraftig på politiets forbud.

– Det er første gang vi opplever den massive køllebruken vi har sett denne sommeren. Miljøet blir ikke mindre ved at vi ikke deler ut sprøyter i sentrum, sier leder av Fratello oppsøkende tjeneste, Jan Helge Olsen.

– Situasjonen er alvorlig. Det er hårreisende at politiet kjeppjager oss som prøver å hjelpe, sier leder i FHN, Arild Knutsen.

Bruker stoff uansett

Sykepleie på hjul har etter forbudet fått mange telefoner og henvendelser fra narkomane som spør hvor det blir av dem.

– Rusavhengige bruker stoff uansett, men nå er tilgangen på rent utstyr mindre der de oppholder seg. Det er ikke sånn at de lar være å sette sprøyta. De får rett og slett ikke hjelpen de kunne ha fått, sier Johanna Lundeberg, leder i Fransiskushjelpen som driver Sykepleie på hjul.

Sykepleier Sandaker fortviler over at det ikke finnes et reelt alternativ hvor de kan dele ut rene sprøyter.

– Sprøyterommet har inntaksstopp i sommer, og der må man være registrert bruker. Nå kjører vi rundt, men får ikke lov å oppholde oss i sentrum. Hvor skal vi stå for å nå brukerne? spør hun.

Aggressivt politi

Både de oppsøkende tjenestene og rusavhengige forteller at politiet aldri har vært så aggressive som i sommer.

– De er mer aggressive, mer bestemte, sier Lisbeth Auran i Sykepleie på hjul.

– Da jeg delte ut vann og snakket med en bruker, dyttet politiet meg brutalt vekk og sa vi skulle komme oss bort. Det går ikke an, sier Knutsen i FHN.

Også privatpersoner som prøver å hjelpe opplever å bli kastet vekk fra Plata.

– Jeg deler ut matpakker og saft hver dag. Men i sommer får jeg beskjed fra politiet om at jeg ikke får lov lenger. De sier jeg lager ansamlinger, sier Willy Danielsen.

Mer fra Dagsavisen