Innenriks

Stortinget strammer inn: Representantene bes bruke munnbind

Stortinget anbefaler at representantene bruker munnbind når det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand. Og det blir ingen julelunsj i selve Stortinget.

Av Kristian Skårdalsmo, NTB

Det er klart etter at Stortingets presidentskap, i dialog med de parlamentariske lederne, torsdag besluttet å stramme inn smittevernreglene på en rekke områder.

– Førsteprioritet for oss er å hindre smittespredning, både til og fra Stortinget, og å trygge Stortingets oppgave, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) til NTB.

– Vi anbefaler nå at representantene benytter munnbind når det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand. Det er en anbefaling som også gjelder i stortingssalen når representantene sitter på sine plasser, legger hun til.

Les også: Konkurransetilsynet: Apotekene har ikke «skodd» seg på munnbind

Flere grep

De nye tiltakene har virkning fra torsdag.

Det er besluttet at det ved fysiske møter, så langt det er mulig, skal opprettholdes to meters avstand mellom deltakerne.

Samtidig er alle innenlands komitéreiser innstilt ut året. Utenlands komitéreiser er for lengst innstilt. Dermed blir det digitale komitéreiser ut året.

Stortinget vil heller ikke ta imot besøk uten at det er svært nødvendig for den parlamentariske kjernevirksomheten.

– Ikke siden i vår har vi hatt kjente smittetilfeller på Stortinget, og jeg er ikke i tvil om at godt smittevern og strenge tiltak har vært avgjørende for dette, sier Trøen.

Ingen julelunsj

Hovedmålet med de strenge tiltakene er å sikre at Stortinget forblir beslutningsdyktig, også gjennom en krevende pandemisituasjon.

– Målet er at strenge tiltak skal minske smittespredningen og sikre at Stortinget får gjort våre samfunnskritiske oppgaver, sier Trøen.

Smittevernet gjør også at noen lange tradisjoner må vike.

– Det vil ikke holdes noen julearrangementer eller avslutninger i Stortingets lokaler, konstaterer hun.

Vanligvis samles stortingsrepresentantene til julelunsj i vandrehallen mot slutten av desember. Samtidig arrangerer partigruppene gjerne egne avslutninger i Stortingets lokaler, men dette blir nå ikke mulig.

Mer fra Dagsavisen