Verden

Boris Johnson hisser på seg EU-toppene

– Kom til Brussel, sier EU-presidenten til britenes ut-general Boris Johnson. EU-toppene har for alvor kastet seg inn i den britiske kampen.

Bilde 1 av 4

Fire uker før folkeavstemningen i Storbritannia er EU-toppene i Brussel med på å øke temperaturen i den britiske debatten, og det er kontroversielle Boris Johnson de retter skytset mot.

– Skrekkscenario

Den konservative politikeren som står i front for dem som vil ut av EU blir nevnt som en del av et skrekkscenario, sett fra Brussel:

– 2017 med Trump, Le Pen, Boris Johnson, Beppe Grillo? Et skrekkscenario som tydelig viser hvorfor det er verdt å kjempe mot populisme, tvitret Martin Selmayr, stabssjef for EU-president Jean Claude Juncker, med referanse til de nevnte politikerne i USA, Frankrike og Italia.

Boris Johnson anses som en mulig etterfølger etter partileder og statsminister David Cameron. Johnsons sjanser for dette blir særlig styrket dersom britene stemmer for en utmelding av EU i folkeavstemningen 23. juni.

Juncker selv rettet også skyts mot Johnson i går under G7-møtet i Japan, og anklager Johnson for å spre usann informasjon om EU.

– Johnson har tilbrakt deler av sitt liv i Brussel. Det er på tide at han kommer tilbake til Brussel for å sjekke om alt han forteller det britiske folket stemmer med virkeligheten, sier Juncker.

Ledere i EU-apparatet holder ofte en lav profil for ikke å blande seg inn når enkeltland står overfor nasjonale avgjørelser om EU. Men i den britiske debatten om en eventuell utmelding om EU har selv toppene i unionen kastet seg inn.

Boris Johnson provoserte mange, også på kontinentet, da han i et intervju nylig sammenlignet EU med Hitler. Han mente det de hadde til felles var at de forsøkte å samle Europa under én ledelse.

– Napoleon, Hitler, mange har prøvd dette, og det ender tragisk. EU er et forsøk på å gjøre dette, men med andre metoder, sa Johnson til The Sunday Telegraph tidligere i mai.

Les også: Skremt av mulig brexit

Farvel til kontroll?

Mens pro-EU-siden forsøker å få EU-debatten til å handle om økonomi og sikkerhet, er immigrasjon et av favoritt-temaene for dem som vil ut, den såkalte «Leave»-kampanjen.

I går kom tallene fra det britiske statistiske byrået Office for National Statistics (ONS): Netto migrasjon til Storbritannia i fjor var den nest høyeste noen gang; 333.000 personer. Netto migrasjon er antall personer som flytter til landet for minst ett år, fratrukket antallet personer som flytter ut av landet. For EU-borgere var tallet 184.000.

Tallene ble raskt kommentert av Brexit-tilhengerne:

– Hvis du stemmer for å bli den 23. juni, sier du farvel for godt til kontroll over immigrasjon, sier Boris Johnson i en uttalelse han sendte ut etter at tallene var blitt sluppet i går.

– Vi legger til en befolkning tilsvarende størrelsen på Oxford hvert år bare med EU-migrasjonen, sier Johnson.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Gir vekst

Arbeidsinnvandring fra EU var et av temaene statsminister David Cameron forhandlet med EU om da en ny avtale skulle lages i forkant av den kommende folkeavstemningen. Nettopp bekymringen for immigrasjonen fra andre EU-land er et av Brexit-kampanjen viktigste argumenter.

Men juridisk og politisk direktør Chai Patel fra gruppen The Joint Council for the Welfare of Immigrants advarer mot å ta tallene ut av sammenheng.

– Med kun fire uker igjen før EU-avstemningen fortsetter den giftige retorikken rundt migranter, sa Patel i en uttalelse i går, og viste til en rapport som ble publisert denne uka fra Nasjonalt institutt for økonomisk og sosial forskning (NIESR). Den viser at EU-migrasjon til Storbritannia bidrar til økonomisk vekst av to grunner: EU-immigranter er gjennomsnittlig mye yngre og høyere kvalifisert enn befolkningen for øvrig.

Les også: Slåss for å holde EU samlet

Mer fra Dagsavisen