Debatt

Bygg Ensjø jernbanestasjon!

GAMLE OSLO: Hva med å tenke på områdene langs Gjøvikbanen som del av fritidstilbudet?

NY STASJON: 3D-modell av en framtidig Ensjø jernbanestasjon, slik Oslo kommunes plan- og bygningsetat ser det. ILLUSTRASJON: PBE
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Bystyret vedtok i november at «Bystyret ber byrådet be Jernbanedirektoratet om å vurdere konsekvensene av å flytte Tøyen togstasjon til Ensjø». Gamle Oslo MDG vedtok på sitt årsmøte 30. januar i år en resolusjon om at stasjonen ønskes bygd. Jeg mener det foreligger sterke argumenter som er utenfor Jernbanedirektoratets ansvar å vurdere, som tilsier at Ensjø stasjon bør bygges.

Jernbanedirektoratet har ansvar for å utvikle jernbanen, bystyret skal utvikle byen. Jeg mener det er viktig å se til at når Jernbanedirektoratets vurdering foreligger skal den være en passe del av bystyrets beslutningsgrunnlag, ikke hele.

Bygging av Ensjø Stasjon er i tråd med KVU Oslonavets strategi med å bygge kapasitetssterke baneløsninger til og gjennom sentrum. Det fortettes nå langs Gjøvikbanen både i Oslo og Akershus. Større utbygginger er i gang ved Kjelsås Stasjon, Grefsen Stasjon (her er det varsla ny gang- og sykkelbro til perrongen), i Nydalen og altså på Ensjø. Når Bane NOR er ferdige med ombygginga av jernbanesporene i Brynsbakken, et prosjekt som vil gi økt kapasitet på Gjøvikbanen, mener jeg det er å plukke lavthengende frukt å bygge på Ensjø og hente ut det økte potensialet.

Ensjø stasjon vil ligge kloss inntil Jordal Amfi og vil kunne frakte publikum til og fra andre områder enn T-banen kan. Å svelge unna store folkemengder på kort tid er avgjørende både for arrangør og publikum, senest svært godt illustrert med kaoset i Holmenkollen på femmila. Et togsett ventende på Ensjø jernbanestasjon vil bidra til en høyere maksimal transportkapasitet av utålmodige supportere.

Ensjø stasjon vil gi tilgang til to nye badeplasser for bydel Gamle Oslo. Brekkedammen (Frysja) på Kjelsås nås på 14 min, Nydalsdammen på 15 min, begge tider inklusiv gange. Dette trengs; Gamle Oslos utendørs bademuligheter ute er i dag i praksis kun på Sørenga som er svært bra, men stuende full sommerdager.

Stasjonen vil også gi lettere tilgang til marka. Movatn stasjon vil nås på 17 minutter og er som siste stasjon i sone 1 uten tillegg i prisen for den med periodebillett. Herfra starter skiturperlene Movatn–Gørjahytta–Kikut–Sognsvann og etter-jobb-løypa Movatn til Kjelsås. Skullerud T-banestasjon har sammenlignbar reisetid, men ligger lavere og mister snøen tidligere og er ikke på samme måte inne i naturen. Sognsvann og Frognerseteren er ellers mye brukt som startpunkt også for turfolk fra Oslo Øst sommer og vinter og har et svært høyt trykk alle helger og utfartsdager. Det gir mening for en by som vokser å øke antallet lett tilgjengelige utfartspunkt.

Hakadal Idrettslag svelget dypt i 2016, kjøpte hele Varingskollen skianlegg og satser nå stort på å trekke skiglade i alle aldre til anlegget. Sparebankstiftelsen DNB har bidratt økonomisk, og Skvirre familiepark kan nå tilby lek og moro for hele famillien omtrent oppå togperrongen kun en halv times togtur unna Ensjø. Den helgeåpne, dugnadsdrevne Toppstua tilbyr en enorm utsikt etter at skogen er blitt tynnet ut og er et virkelig smykke. Verandaen har obligatorisk oppmøte i april!

Varingskollen har 350 meter høydeforskjell, lang sesong (det ligger nordvendt) og færre folk enn i Tryvann.

Når det gjelder å gå med alpintutstyr på asfalt med ski på skuldrene er regelen at jo kortere jo bedre.

Det er kanskje årsaken til at folk i Oslo Øst drar til Tryvann? Fra Ensjø stasjon til Varingskollen vil reisetida være et kvarter kortere i hver retning!

Bygging av Ensjø jernbanestasjon vil også gi noe økt risikoreduksjon og robusthet i infrastrukturen.

Et samlokalisert stopp mellom Gjøvikbanen og T-banenettet vil gi en del pendlere mulighet til å omgå Oslo S. Ingen av perrongene nord for Oslo S er i dag samlokalisert med T-banenettet. I en tid hvor terrortrusler er en reell del av byplanlegginga er det fornuftig å spre folkestrømmen der hvor man kan.

Det gjennomføres for tida en målretta innsats for å bedre oppvekst- og levekårene til befolkningen i Gamle Oslo gjennom områdeløftene på Grønland og Tøyen. Det er bra. Hadde Gamle Oslo spilt kort kunne bydelen forlangt omstokk – vi scorer under bygjennomsnittet på absolutt alle indikatorer kommunen måler i sin levekårsundersøkelse. Noen gode, planlagte kommunale mottiltak for ungdom er fotballbane på Klosterenga, flerbrukshall på Tøyen og full 11-erbane på Caltexløkka.

Men bydelen har økt fra 33.000 i 2001 til 51.000 i 2016 og tiltakene er utilstrekkelige. Hva med å senke terskelen for å komme seg raskt ut av bydelen og tenke på områdene langs Gjøvikbanen som del av fritidstilbudet? Prisestimatet for Ensjø jernbanestasjon, om enn svært usikkert, ble angitt til 30–50 millioner av Jernbaneverket i 2012. Det er i samme størrelsesorden som en del av et områdeløft og langt mindre enn hva det koster å bygge en garasje. Banen snor seg allerede gjennom bydelen. Å bygge Ensjø stasjon vil være å åpne ei dør midt i bydelen til en enorm flerbrukshall med plass til alle, som tilbyr kveldsbad på Frysja, sykkelturer hjem fra Movatn og grabs, flips og spins i Varingskollen.

Mer fra: Debatt