Debatt

Alvorlig feilinformasjon om den humanitære katastrofen i Sudan

Å si at en krig har krevd titusenvis av menneskeliv, når de laveste anslagene ligger på 650.000 døde, er en voldsom underdrivelse.

Soldiers of the Sudanese army walk next to a mosque and a damaged car, after the Sudanese army deepened its control over the capital Khartoum, from the Rapid Support Forces (RSF) in Tuti Island, Sudan, March 24, 2025.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I flere NTB-artikler videreformidlet av Dagsavisen de siste månedene, står det at borgerkrigen i Sudan har krevd titusenvis av menneskeliv.

Olav Hovland Haavie, elev i videregående skole

Det riktige ville ha vært å skrive at borgerkrigen har krevd hundretusenvis av menneskeliv.

Etter knapt to år med borgerkrig er 500.000 mennesker allerede døde som følge av sult og sykdom i Sudan. I tillegg er minst 150.000 mennesker drept som følge av vold.

25 millioner sudanere lider av akutt matmangel, og situasjonen i landet er i ferd med å utvikle seg til den verste hungersnøden i verden på 60 år.

Timmo Gaasbek, en ledende ekspert på matsikkerhet og Sudan ved Clingendael Institute i Nederland, anslår at seks millioner sudanere kan komme til å dø av sult i løpet av året.

Dette er tall som gjengis i internasjonale medier som The Economist, New York Times, Deutsche Welle og BBC, men de kan være høyere.

Til tross for de enorme lidelsene har den humanitære katastrofen i Sudan fått liten oppmerksomhet i norsk presse.

Dagsavisen har løpende orientert oss om dødsfall i Gaza. Når de en sjelden gang videreformidler NTB-artikler om Sudan, bommer de med mer enn ti-gangeren i antall døde.

Å si at en krig har krevd titusenvis av menneskeliv, når de laveste anslagene ligger på 650.000 døde, er en voldsom underdrivelse.

Gjennom å videreformidle feilaktige tall, bidrar Dagsavisen til at en allerede neglisjert katastrofe fremstår som langt mindre alvorlig enn den er.

Les også: – Nå må vi diskutere om vi bør ha norske atomvåpen

Les også: 400.000 vurderer til enhver tid om de orker å stå i arbeid (+)

Les også: Eksperten advarer: Ikke gå i denne kredittkort-fella (+)

Mer fra: Debatt