Rettelse: Dagsavisens kommentator ga opprinnelig inntrykk av at Vårt Land har holdt skjult hvorfor Røse har vært sykmeldt. Det er ikke riktig. Vårt Land har omtalt årsaken til sykmeldingen. Avsnittene som omtaler Vårt Land er derfor tatt ut av teksten. Dagsavisen beklager. Kommentaren er rettet fredag 20. september.
Du husker trolig saken om næringslivstoppen som ble avslørt som snikfilmer av toalettbesøkene til dem han delte bopel med under Arendalsuka, og som siden har innrømmet forholdet? Om du leser eksempelvis Dagens Næringsliv, TV2, Nettavisen, den kristne avisa Dagen eller denne avisa, har du fått med deg hvem denne næringslivstoppen er:
Han heter John Anders Lindtveit Røse, jobbet i Maritimt Forum før han sa opp stillingen sin som følge av avsløringen om snikfilming, og har bakgrunn som blant annet politisk rådgiver i Kristelig Folkeparti. Han er det mange vil kalle en samfunnstopp, og har altså innrømmet forholdet. Han er dessuten gift med Ida Lindtveit Røse. Hun er nestleder i KrF og nevnt som en av kandidatene til å ta over som partileder etter Olaug Bollestad, som nylig trakk seg.
Vi får varme klemmer, sykmeldinger og usikkerhet om tidspunktet er rett, men hvorfor? Hvem vet.
Likevel: Flere medier velger å ikke omtale med Røse med navn. Det er enhver redaksjons suverene avgjørelse, men det skaper en rekke merkelige situasjoner i denne konkrete saken. Ofte står det også i veien for at leserne skal forstå hva som faktisk foregår.
Les også: Er det litt for lite i foreldrebanken? Da kan du glemme boligdrømmen
Den som går til VG for informasjon om KrF blir ikke særlig mye klokere. Politisk redaktør Frøy Gudbrandsen begikk mandag en lang kommentar om lederkampen i partiet. Her får vi ikke vite hvorfor Røses kandidatur er svekket. Vi får dette i stedet:
«Andre nestleder Ida Lindtveit Røse har vært pekt på som en god lederkandidat. Det er likevel høyst usikkert om tidspunktet er rett. Hun er for tiden sykemeldt og har uttalt at hun står i en dyp krise i familien».
Intensjonen og den presseetiske begrunnelsen bak ordvalget «har uttalt» er kanskje god. Teksten i VG ender like fullt opp et godt stykke unna å være opplysende journalistikk. Noen ting må for all del ikke nevnes. Heller ikke i NRK: I Politisk kvarter tirsdag morgen kunne kommentator Lars Nehru Sand opplyse om at Røse er «sitert på i flere presseoppslag at hun og familien er i en dyp krise som kan påvirke om hun har tid og motivasjon» til å lede partiet nå.
Les også: En levende attentatmann er en farligere attentatmann. Det er livsfarlig i USA
Det er lett å forstå at avsløringene om snikfilmingen har skapt en krise i familien Røse. Det er også lett å ha sympati med Ida Lindtveit Røse. Det er vanskeligere å skjønne vurderingene til mediene som holder navnet tilbake, og slik bidrar til å holde viktig informasjon om lederstriden i KrF skjult for leserne.
De redaksjonelle avgjørelsene som ble fattet for flere uker siden, kan ha vært gyldige og gode da beslutningen ble tatt. Men nå er navnet på næringslivstoppen kjent for de fleste. Når store og viktige mediehus fortsatt nekter å nevne navnet, men samtidig dekker en lederstrid der ektemann Røses handlinger griper direkte inn, ser det merkelig ut. For å bruke et forsiktig adjektiv.
Vi får varme klemmer, sykmeldinger og usikkerhet om tidspunktet er rett, men hvorfor? Hvem vet. I alle fall ikke den som henter informasjonen sin fra NRK eller VG.
Les flere kommentarer av Jo Moen Bredeveien
Kommentar: Derfor er KrFs nestleder sårbar for skandaler som denne (+)
Les også: Det er problemer utad i Høyre
Kommentar: Nå venter en større oppgave for Jens Stoltenberg (+)