Kommentar

Kan vi tro at det er sant?

Hold deg fast: Det kan faktisk se ut som om ordførerfarsen i Stavanger kan få sin løsning.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Oppdatert etter KrFs gruppemøte fredag kveld

Ting kan tyde på at Stavanger, Norges fjerde største by, igjen vil ha en ordfører i løpet av kort tid, kanskje allerede mandag. Fargen og partibakgrunnen er fortsatt ikke helt avklart, til tross for at velgerne sa sitt og pekte på høyresiden for mer enn ett år siden.

Den som lurer på hvordan politikerforakt oppstår, trenger ikke lete særlig lenger. Ordførerskandalen i Stavanger har alle ingredienser som gir grobunn for slikt.

Det er ingenting som kan utelukkes i Stavanger-politikken om dagen.

Det hele begynte da det ble kjent at Stavangerordfører Sissel Knutsen Hegdal hadde brukt valgkampmidler til personlig forbruk fram mot valget i 2023, der hun og hennes daværende parti Høyre sammen med resten av de borgerlige vant en knepen seier over den rødgrønne blokka. Saken skape stor hurlumhei, også internt i Høyre.

I utgangspunktet sto Stavanger Høyre ved sin ordfører, som erkjente pengebruken og betalte tilbake det hun hadde brukt. Høyres partiorganisasjon sentralt så annerledes på saken. I Oslo ønsket man ordførerens avgang, og oversendte relevant informasjon til politiet.

Les også: Sigrid Bonde Tusvik skriver om smoothe Sveits og selvopptatte Isfjorden

Knutsen Hegdal valgte å trekke seg fra både parti og verv, før hun angret seg og likevel ville bli sittende som ordfører, nå som uavhengig representant – før hun til sist igjen valgte å trekke seg. Hun sendte derfor en såkalt fritakssøknad. Her skrev hun blant annet:

«Bakgrunnen for søknad om fritak fra vervet som ordfører er å skape ro rundt det svært viktige politiske arbeidet i Stavanger kommune. Personlig har jeg ingen vesentlig ulempe med å ivareta vervet» (min kursivering). Denne siste setningen har forlenget ordførerskandalen, og gjort saken nesten absurd.

Man kan nemlig ikke forlate et verv som ordfører med mindre man har en veldig god grunn. Det er ifølge loven ulempen for den folkevalgte som skal legges til grunn i vurderingen av en fritakssøknad. Knutsen Hegdal oppga at hun ikke har noen «vesentlig ulempe» med å fortsette som ordfører. Hun kan altså fortsette, sa hun i praksis – i brevet der hun søkte avskjed.

Sirkuset kunne dermed fortsette. Kommunedirektøren satte foten ned og sa at ordføreren ikke kunne fritas for sitt embete på bakgrunn av denne søknaden.

En slik fratredelse skal behandles politisk. MDG og Rødt varslet at de ikke ville gi Knutsen Hegdal fritak på bakgrunn av begrunnelsen i søknaden – da det ville være i strid med lovverket. Siden fulgte flere parti etter.

Les også: Er det i det hele tatt mulig å se for seg en bred, rødgrønn regjering i Norge?

Fredag morgen leverte Knutsen Hegdal en oppdatert fritakssøknad. Nå heter det plutselig at det vil være en uforholdsmessig ulempe for henne å stå i vervet. Dermed er søknaden innenfor lovens krav, og kommunedirektøren kan gi bystyret to valg: Enten innvilges søknaden hennes, eller så innvilges den ikke.

Saken skal behandles mandag. Og da var vel affæren endelig over?

Tja. Så enkelt er det tydeligvis ikke i Stavangerpolitikken høsten 2024. Det borgerlige flertallet i byen er skjørt, med ett setes overvekt, og Arbeiderpartiet ser muligheter til et maktskifte. Da må de trolig få Kristelig Folkeparti til å bytte ut blå med rød. De andre borgerlige partiene står last og brast med samarbeidet og bak Høyres nye ordførerkandidat Tormod Wilson Losnedal.

Fredag kveld bekreftet imidlertid KrFs gruppeleder og fungerende ordfører Henrik Halleland at partiet fortsetter i flertallskonstellasjonen, og dermed ligger det an til at Høyres Tormod Losnedal blir ny ordfører i landets fjerde største by, skriver Stavanger Aftenblad.

Men, som vi har sett, er det ingenting som kan utelukkes i Stavanger-politikken om dagen.

Les flere kommentarer av Jo Moen Bredeveien

Les også: Tygg på denne tanken: Frp-leder Sylvi Listhaug kan bli Norges nye statsminister