Det finnes et stort antall biskoper rundt om i verden. De fleste er menn, og de færreste går rundt med ambisjoner om å bringe landets statsoverhode i forlegenhet. For Mariann Edgar Budde, biskop av Washington, ble det en nødvendighet å gjøre nettopp det.
Under den tradisjonelle innvielsesgudstjenesten i Washington National Cathedral tok hun utgangspunkt i presidentens egne ord om at «Gud reddet mitt liv for at jeg skal redde Amerika». Edgar Budde måtte ganske enkelt fortelle Donald Trump hva det vil si å få et oppdrag fra Vårherre. Hun holdt en lavmælt og direkte tale der hun påpekte at å vise barmhjertighet mot de aller svakeste ligger dypt i et kristent budskap.
Det sies at Donald Trump er mennenes president, men bildet er blitt mer sammensatt.
USAs 47. president virket helt uforberedt på det som traff ham fra kirkens talerstol. Der han satt på første rad, fantes det ikke noen rømningsvei, og for en såkalt sterk mann sved det nok ekstra hardt å bli ydmyket på denne måten av en kvinne. Etter gudstjenesten var han ikke sen om å gi uttrykk for hva han mente om gudstjenesten og prestens innsats.
Biskopen, tilhørende den anglikanske kirke i USA, var nok ikke forberedt på hva hun hadde satt i gang. Hennes korte preken gikk viralt verden over, og det har ikke manglet på hyllingsrop. Hele hendelsen ble en fortelling om hvilken kraft som kan ligge i de rette ordene.
Les også: Sterkest er den som står alene? Arbeiderpartiet vil snart finne ut om det er sant
Det lå kanskje en egen dimensjon i at kritikken kom fra en liberal kvinne. Denne velgergruppen er ikke den Donald Trump appellerer sterkest til. I to valgkamper har han nedkjempet Hillary Clinton og Kamala Harris, som begge kan plasseres i det liberale velgersegmentet.
Det sies at Donald Trump er mennenes president, men bildet er blitt mer sammensatt. Når han nå er kommet tilbake til Det hvite hus, har han ansatt to kvinner som sine nærmeste medarbeidere. Den ene er stabssjef Susie Wiles, og siste uke ble verdens øyne rettet mot Trumps nye pressetalskvinne Karoline Leavitt. Hun er bare 27 år gammel og er tidenes yngste i denne rollen.
Da Leavitt for første gang møtte det store pressekorpset som jevnlig følger politikken i Det hvite hus, gikk hun offensivt til verks. Pressefolkene fra de store, tradisjonelle mediene la merke til at hun så positivt på at podkastere og folk som er flinke med sosiale medier får sin plass i presserommet.
Trump har karakterisert den nye pressetalskvinnen som et stort talent, og alle som fulgte hennes opptreden kunne se at her er det vilje og tæl. TV-seerne kunne heller ikke unngå å legge merke til det store korset Leavitt bar ved anledningen. Det var langt mer fremtredende enn farmorkorset til Sylvi Listhaug noen gang har vært.
Leavitt fikk sitt første barn i juli i fjor, og omtaler det som den største hendelsen i sitt liv. Hun er troende katolikk og har gått på katolsk privatskole. I et intervju forteller hun at hun starter hver morgen med å be en bønn om at Gud må gi henne den styrke hun trenger og at hun er en stolt pro life-tilhenger.
Det er ikke bare i evangelikale kretser at Trumps langvarige abortretorikk har slått godt an. Mange aktive katolske kirkegjengere har gitt sin støtte til Trump, og unge Karoline Leavitt er en av dem. Visepresident J.D. Vance er en annen. Donald Trump har tidligere uttalt at «katolikkene er de nye evangelikale».
På pressetreffet ble Leavitt spurt om sin lojalitet til Trump og om hun til enhver tid vil fortelle sannheten. Spørsmålet kom med en tydelig referanse til at presidenten ikke har det mest bevisste forholdet til sannhetsbegrepet. Leavitt sa at sannheten skal komme fram mens hun omtalte i presidenten i svært rosende vendinger.