– Håpets Katedral skal favne bredt. Dugnadsbyggingen må selvsagt inkludere alle religioner.
Det sier prosjektleder og tidligere medarbeider hos biskop Atle Sommerfeldt, Solveig Egeland til Demokraten.
Religiøs forbrødring
Ifølge Egeland ytret nylig en av byens humanitære foreninger skepsis til å støtte det flytende gudshuset økonomisk fordi prosjektet angivelig skulle drives som en norsk, protestantisk kirke.
LES OGSÅ: Biskopen gratulerer muslimene med kjøp av misjonshuset
LES OGSÅ: Muslimsk forening er kjøperen av misjonshuset

FOR ALLE RELIGIONER: – Alle er velkomne til å jobbe dugnad på Håpets Katedral uansett religion, smiler prosjektleder Solveig Egeland mens muslimske Murat Dongel (til venstre) og folkekirkemedlem Eilif Nilsen barker neste tømmerstokk.FOTO: ARNE BØRRESEN
LES OGSÅ: Mette-Marit er beskytter for Håpets katedral
– Jeg kan godt forstå misforståelsen. Og kanhende har både enkeltpersoner og andre foreninger tenkt i samme lei siden katedralen bygges her på norsk jord på Isegran og har et samarbeide med Den norske Kirke, sier Egeland og framholder:
– Selv valgte jeg å ta innspillet fra foreningen på største alvor. Jeg oppsøkte derfor biskop Atle Sommerfeldt. Han tok med en gang til orde for at vi aktivt skulle invitere muslimene inn i vårt fantastiske miljø. På bare kort tid har vi nå fått ti muslimske dugnadsarbeidere med i gjengen. Og vi har hatt besøk av muslimske ledere fra både Fredrikstad og Oslo – samtidig med at alle landets biskoper var her for få dager siden, forteller en henrykt Egeland, mens den 32 år gamle muslimen og matematikklæreren Murat Dongel fra Tyrkia barker tømmerstokker på harde taket.

BISKOPENE: I hele Kirke-Norge er interessen for den flytende stavkirken Håpets Katedral stor. Borg-biskop Atle Sommerfeldt (t.h.) inviterte like så godt med seg hele bispekollegiet på befaring forleden.FOTO: JANE SOLGÅRD
– Jeg er nokså ny i Norge, kom hit for snart to år siden som politisk flyktning. Nå er jeg her og bygger båt på fritida. Fantastisk, smiler den unge mannen fra øre til øre.
LES OGSÅ: Andreas har Håpets seilas i sikte (Demokraten+)
Sjøsettes 2. pinsedag
Nærmere 30 personer totalt gjør nå sitt for å realisere den flytende katedralen, som skal symbolisere «håpet og havet».
– 2. pinsedag sjøsettes prammen som nå er ferdig. Deretter starter arbeidet med å bygge stavkirken, altså fartøyets overbygning. Denne delen av jobben vil pågå fram til neste sommer, opplyser en engasjert Egeland om prosjektet, som har et totalbudsjett på 15 millioner kroner og som er støttet av blant andre Fredrikstad kommune og Østfold fylkeskommune. Søndag førstkommende får det også støtte fra en Magnus Grønneberg-konsert.

SJØSETTES 10. JUNI: 2. pinsedag skal Håpets Katedral-prammen sjøsettes. Deretter starter byggingen av stavkirken. Det komplette fartøyet skal innvies sommeren 2020.FOTO: ARNE BØRRESEN
– Hvor går den første turen?
– Til Oslo. Så skal vi deretter forsøke å flytte den rundt i verden, slik at flest mulig får et forhold til nettopp håpet og havet, forteller Egeland til Demokraten.