For etter å ha skiftet de støpejernbaserte brennplatene inne i ovnshuset fire ganger siden Jøtul-ovnen ble anskaffet for rundt ti år siden, synes Lislebyfamilien Kai og Evy Eriksen at nok er nok.
Sprekker ved
hard fyring
-Platene koster 2-300 kroner stykket. Sånt blir det penger av. Enkelte vintre har faktisk reparasjonsutgiftene overgått ved-kostnadene sier Kai som har kontaktet så vel produsenten og leverandøren om problemene med Jøtul-ovnen som har typebetegnelsen 606.
-Og hva blir oppgitt som årsak til at brenneplatene sprekker?
-De sier jeg fyrer for hardt. Derfor har jeg fått beskjed om å stenge igjen noe av trekken slik at "aktiviteten" der inne blir litt mindre. Da vil brennplatene angivelig holde lenger. Men dette er jo en vedovn! Tåler den ikke varme? spør Kai Eriksen med et snev av galgenhumor.
-Er den defekte ovnen en brannfelle slik du ser det?
-Nei, men tenner du opp ovnen uten brennplater så kan ting gå fryktelig galt. Da vil ovnen bule rødglødende til alle kanter. Platenes misjon er jo å beskytte ovnens yttervegger, forklarer Eriksen som ellers understreker at han er meget tilfreds fornøyd med Jøtulproduktet ekteparet i sin tid anskaffet.
-Burde Jøtul eller leverandøren påspandert dere nye brennplater?
-Ja, det synes jeg. En har jo fått opplyst at platene finnes i formidable mengder ved Jøtul-lageret på FMV. Slik sett er det rart at kunden må ta støyten. At platene er en omfattende lagervare kan jo også tyde på at vi ikke er de eneste som sliter med dette problemet, sier Kai Eriksen til Demokreaten.
Bekreftes av Jøtul
Ved landets størsts ovnprodusent, Jøtul på Kråkerøy, hevder kundesenter-leder Torbjørn Kristiansen at brennplatene må oppfattes som en ren forbruksvare og at bedriften således ikke kan påføres ansvar vis a vis kunden:
-Slike plater, uavhengig av hvilken type vedovn de står i, kan ryke etter to år, fem år og tiår. Fyrer du ekstra hardt med f.eks bordkapp, kledningsmateriale med malingsrester på, eller ved som har lagt til tørk i mange år, kan det hende at brennplata sprekker etter bare ett år. Derfor bør alle som kjøper nye ovner sjekke bruksanvisningen før bruk. Der heter det blant annet at for hard fyring kan medføre at brennplatene går i stykker, forklarer kundesenter-leder Kristiansen.
-Men synes du det likevel er akseptabelt å be kundene ta regninga hvis en vedovn vitterlig ikke tåler høy varme?
-Det kan man selvsagt spørre om. Men vi mener vi har tatt nødvendige forbehold gjennom vedlagte skriv til kjøperen. Om vedkommende kunde fikk en slik brosjyre da hans ovn var ny vet jeg imidlertid ikke, sier Kristiansen.
-Er det mange Jøtulovn-eiere som har kontaktet dere om det samme problemet?
-Nei. Men det betyr ikke at brennplatene sjelden eller aldri ryker. For dét skjer, sier Kristiansen som forteller at støpejernsinnsatsen i sin tid ble laget for å erstatte steinhellene som kunne være tidkrevende å få ut når også disse sprakk.