Nyheter

Hestejenter blir gode ledere

Svensk forskning viser at jenter som driver med hest, utvikler lederegenskaper, og at erfaringene fra hestemiljøet påvirker yrkesvalget.

Mange kvinnelige ledere har drevet med hest som ung. Ifølge den svenske studien er årsaken at jentene må vise både handlingskraft og ansvarsfølelse i stallmiljøet.

Samspill

– Samspillet med hesten og oppgavene i stallen. trener jentene i kommunikasjon og det å ta lederrollen. Det skiller ridning fra andre fritidsaktiviteter og utfordrer jentene på områder som er identitetsskapende, sier Anne-Grethe T. Berg, veterinær og talsperson for Manimalis til Hest.no .

I stallen er møter jentene andre normer enn ellers i samfunnet. Utseende er f.eks, ikke så viktig. Det kreves kompetanse for oppnå status. Blant annet er det viktig å kunne være et godt forbilde for yngre jenter.

Den svenske studien, som er utført av Lena Forsberg ved Luleå tekniske universitet, dreier seg om det sosiale og kulturelle miljøet som stallen. Den btar for seg den betydning stallarbeidet har for jenters utvikling av egen kjønnsidentitet. En jentegruppe jenter ble fulgt i over et år. Studien ble utført både gjennom observasjoner og intervjuer med deltakerne. En gruppe voksne kvinner ble ogsåntervjuet om sine erfaringer fra hestemiljøet og hvordan det påvirket deres yrkesvalg.

Viktige lederegenskaper

Studien viser at ridning gir jenter en mulighet til å utvikle både maskuline og feminine trekk; noe som er verdifullt i forhold til en i en lederrolle.

– Jenter som driver med hest tilegner seg såkalte maskuline personlighetstrekk: Selvsikerhet, amibjsoner og uavhengighet, men de utvikler også feminine personlighetstrekkene som kommunikasjon, omsorg og samarbeid, sier Berg til Hest.no.

I 203 ble det gjennomført en liknende undersøkelse ved Tromsø Rideskole. Den viste også at omgang med hest bidro til å utvikle lederegenskaper hos jenter. Denne studien konkluderte blant annet med at miljøet i stallen førte til at jentene opplevde mestring, lærte å sette grenser, se andres behov og tolke ikke-verbale signaler. Alt dett er viktige lederegenskaper.

Samarbeid

Tidligere bistandsminister og nåværende utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, Anne Kristin Sydnes, mener også at stallmiljøet kan gi svært viktig kunnskap som brukest i arbeidlivet. Hun har selv vært aktiv i hestemiljøet store deler av sitt liv.

– I stallen lærer man samarbeid med både dyr og mennesker. Man både lærer å ta i et tak og hvordan lagarbeid fungerer. Det skal et stort og sammensatt team til for å få en stall til å fungere godt, sier hun. (ANB)

Mer fra Dagsavisen