– I fjor rakk vi akkurat å markere kvinnedagen med tog bare dager før landet ble nedstengt. I år blir det dessverre ikke fysisk markering, men vi lar oss inspirere av tanken om kvinneuke. Istedenfor arrangementer kommer vi til å trykke opp plakater som kan henge hele uken i bybildet. Selve markeringen på 8. mars blir digital, forteller Helene Saloua Apenes Matri fra 8. mars-komiteen i Fredrikstad til Dagsavisen Demokraten.
Dermed gjør Fredrikstad som en rekke andre byer – deriblant Moss, Halden og Oslo – når 2021-utgaven av den internasjonale kvinnedagen skal markeres. Kampviljen for feministiske verdier flyttes over fra gatene til internett.
– I år har vi blitt tvunget til å tenke nytt. Det er ikke lett, men samtidig gir det oss mulighet til å inkludere enda flere feminister til å være en aktiv del av markeringen enn det det er ved ordinær fysisk markering, mener Apenes Matri.
Folkets røst
I forkant av årets kvinnedag har 8. mars-komiteen i Fredrikstad oppfordret byens befolkning til å sende inn korte videosnutter der de forteller hvorfor de mener denne dagen er viktig å markere. Disse skal settes sammen til en film som slippes på Facebook-sidene deres på selve kvinnedagen.
– Blant de som har sendt inn finner vi blant annet Maria Brevik. Hun sier at for henne er det viktig å markere 8. mars fordi hun er opptatt av kvinnehelse og kvinnerelatert sykdom. Videre ønsker hun en bedre barselomsorg i Norge, og bedre vilkår og likestilling for kvinner over hele verden, sier Apenes Matri.
– I tillegg har både ordfører og varaordfører, samt flere fra de politiske partiene i byen sendt inn sine bidrag. 8. mars-komiteen er stolte over at Fredrikstad har så mange engasjerte menn og kvinner som mener kvinnedagen fortsatt er viktig, legger hun til.
Når appellene blir digitale, kan vi legge dem ut hele mandagen istedenfor å presse det inn i et kort program. Det er i grunn en fordel.
— Helene Saloua Apenes Matri
[ Tilspisset Solviken-konflikt: – Nå må det være nok (+) ]
Mangfoldig taleliste
Den digitale 8. mars-markeringen vil også bestå av flere appeller som blir spilt inn på forhånd og delt på sosiale medier på ulike tidspunkter gjennom dagen. Blant annet skal flere medlemmer fra kommunens nyopprettede rådgivende mangfolds- og inkluderingsutvalg levere bidrag til dette.
– Vi ønsker et mangfold av talere. Når appellene blir digitale, kan vi legge dem ut hele mandagen istedenfor å presse det inn i et kort program. Det er i grunn en fordel. Vi er også svært stolte over at Mohamed Amaleti (bystyremedlem for Ap, journ.anm.) har takket ja til å bruke sin stemme for å markere kvinnedagen. Amaleti sier selv han er stolt muslimsk feminist, utdyper Apenes Matri.
Også det faste kvinedagsarrangementet ved Katti Anker Møller-statuen i Biblioteksparken må vike for de gjeldende smittevernrestriksjonene i år.
– Det blir ingen offentlig markering der, men det vil i tradisjonen tro bli lagt ned blomst, og Elisabeth Lønnå vil si noen ord. Dette blir også filmet og lagt ut på SoMe. I tillegg anbefaler vi alle å ta en gåtur innom statuen av Katti Anker Møller i løpet av kvinnedagen. Her vil det være plassert ut viktige bannere og paroler, sier Apenes Matri.
[ Fire shih tzu-valper beslaglagt ved Svinesund ]
Løfter kvinnene bak byfergene
For selv om det ikke blir noe 8. mars-tog i Fredrikstad har komiteen likevel vært samlet til det årvisse paroleverkstedet for å enes om hvilke kampsaker som skal løftes fram i 2021.
– Paroler er viktig selv om det ikke blir tradisjonelt tog. Som mange foregående år, er også årets hovedparole «Solidaritet med verdens kvinner». I tillegg har vi blant annet «Klassekamp er lik kvinnekamp», «Stopp voldtekt som våpen i krig», «Heltid som norm NÅ!», «Stopp hetsen av kvinner på SoMe!» og «All sex uten samtykke er voldtekt». Flere av tidligere års paroler vil Fredrikstads innbyggere finne igjen som plakater i bybildet neste uke, forteller Apenes Matri.
Som et siste ledd i kvinnedagsmarkeringen skal også damene som har gitt navn til byens ferger løftes litt ekstra fram.
– 8. mars-komiteen mener det er veldig bra at fergene våre er oppkalt etter markante kvinneskikkelser, selv om vi mener det i 2021 er tullete å bruke «Go’ vakker» foran navnene. Det som opptar oss mest, er at kunnskapen om hvem disse kvinnene er og hva de sto for ikke kommer godt nok frem. Det ønsker vi å gjøre noe med, og vi har avtalt med Fredrikstad kommune at vi kan henge opp informasjonsplaketter på fergene som gir kunnskap om disse kvinnene og deres liv, sier Apenes Matri.
– Biblioteket kommer til å ha fokus på kvinnelige forfattere på selve kvinnedagen, og 8. mars-komiteen oppfordrer til å lese litteratur skrevet av kvinner både på kvinnedagen og ellers. Ta en tur innom Fredrikstad bibliotek og bli inspirert, oppfordrer hun avslutningsvis.