Nyheter

Storsatsing på 17. mai: Børster støv av tidligere togtradisjon

Fredrikstad slår på stortromma når grunnloven igjen skal feires på godt, gammelt vis. Det blir comeback for det store fellestoget som sist marsjerte gjennom byen i 2009, og ungdom kan glede seg til en nykommer på programmet.

– Vi kommer til å slå sammen barnetoget og folketoget til ett felles tog. Så har vi fått noen tilbakemeldinger på at folk syns det har vært litt deilig å slippe å stresse på 17. mai de to siste årene, og derfor utsetter vi togavgangen med en halvtime sånn at folk får litt mer tid til å kose seg i sine lokalsamfunn på starten av dagen, forteller leder Margrete Kvalbein i Fredrikstad kommunes 17. mai-utvalg.

De siste årene før koronapandemien har det blitt arrangert eget barnetog for Fredrikstads skoler og korps med arrangementsstart klokka 12, og folketog for lag og foreninger, samt russen senere på ettermiddagen. Nå blir det altså i alle fall et midlertidig gjensyn med tradisjonen om ett tog, som sist ble gjennomført i 2009.

Vil treffe bredt

Bakgrunnen for at 17. mai-utvalget går for samlet marsj gjennom byens gater i år, er både at de ønsker en ekstra stor feiring etter to år med alternative nasjonaldagsmarkeringer, men også at 2022 er utpekt som Frivillighetens år.

– Derfor ønsker vi en skikkelig mobilisering fra kulturlivet, idrettslagene og frivilligheten, og få dem inn i det som man vel kan si har blitt hovedarrangementet på nasjonaldagen. På denne måten kan de også få litt tiltrengt hjelp til rekruttering, forteller Kvalbein.

– Det er også mange andre som trenger drahjelp etter en tung koronatid, så vi oppfordrer folk til å bruke byen og tilbudene som finnes der gjennom hele dagen. Vi ønsker rett og slett å gjøre alle til lags, og min drøm er at 17. mai skal bli den store folkefesten for å feire gjenåpningen, legger hun til.

Jeg er stolt av å kunne si at dette blir noe helt nytt her i Fredrikstad.

—  Ismail Jama

Sammen med resten av utvalget frir hun nå til ulike aktører om å melde seg på og komme med kreative forslag til hvordan man kan live opp byens 17. mai-tog skikkelig.

– Men det betyr ikke at skolene ikke skal få skinne, for dette er fortsatt barnas dag. For mange blir det kanskje et vanskelig valg om man skal gå sammen med teatergruppa eller klassekameratene, men vi satser litt ekstra i år, og oppfordrer også skolene til å gjøre litt mer ut av seg i toget, fastslår 17. mai-generalen med et smil.

Kart som viser rute for 17. mai-toget i Fredrikstad 2022.

Hiphop med nasjonalfølelse

I tillegg vil det bli satset litt ekstra på kommunens tenåringer, gjennom et eget arrangement på Stortorvet etter at toget er ferdig.

– Det blir en blanding av dans og musikk, spesielt hiphop og rap, men samtidig fokus på nasjonaldagens tradisjoner og nasjonalfølelsen. Jeg er stolt av å kunne si at dette blir noe helt nytt her i Fredrikstad, og gleder meg allerede, forteller Ismail Jama (20).

Han representerer Vennskap uten grenser og det flerkulturelle samarbeidsprosjektet Tuko Pamoja, som sammen med ungdom fra kulturskolen og Glemmen akropark skal stå for underholdningen. Leder for Ungdomsrådet i Fredrikstad, Julie Brox Flodin, mener dette er et etterlengtet tilbud.

– Dette blir noe som er tilpasset for ungdom, og laget av ungdom, det blir ikke bedre enn det! Et opplegg som gjør at vi kan samle flest mulig, og hvor alle kan føle seg inkludert. Det skal være noe som kan treffe enhver, sier hun.

Fjorårets nasjonaldag i Fredrikstad ble etter hvert preget av at store mengder unge samlet seg på nettopp Stortorvet, og situasjonen eskalerte til sammenstøt mellom politiet og ungdommene. Flodin har stor tro på at slike scener ikke skal gjenta seg når det nye arrangementet er på plass.

– I fjor manglet vi det organiserte tilbudet for ungdom på 17. mai, hvor vi har riktig sikkerhet som passer på at alle har det bra. Da kom vi litt på utsiden, og det er veldig trist, så vi håper dette tilbudet skal gjøre at alle får en bedre nasjonaldag enn spesielt den i fjor – at alle har et sted å komme til der de er trygge. Det er veldig viktig for oss, og forhåpentligvis blir dette et veldig fint tilbud som er såpass godt arrangert at det ikke kan gå galt, om det er lov å si det på den måten.

Ismail Jama (Vennskap uten grenser og Tuko Pamoja) og Julie Brox Flodin (leder av Fredrikstad ungdomsråd) under lanseringen av programmet for 17. mai i Fredrikstad 2022.

Til lands og til vanns

Allerede i midten av februar, kort tid etter at regjeringen annonserte gjenåpningen av samfunnet etter nesten to år med varierende grad av koronarestriksjoner, kunne Kvalbein fortelle at Fredrikstads 17. mai-utvalg planlegger for en real feiring av Norges nasjonaldag i 2022.

Samtidig kunne hun røpe at også veteranbil- og båtkortesjene – to nyvinninger som har kommet inn i Fredrikstads alternative 17. mai-program under koronapandemien, nå har kommet for å bli.

– Dette er nye tradisjoner som har fått stor oppslutning, og som vi tar vare på videre i år gjennom et veldig fint samarbeid med de som står bak dette. De kommer trolig til å bli lagt på ettermiddagen, rundt den tida folketoget har pleid å være, for å sørge for litt liv og røre gjennom hele dagen, forteller Kvalbein nå.

Jeg tror både vi og båtgjengen har favnet noen folk som kanskje har vært litt på vippen med tanke på å dra til byen på den tradisjonelle biten

—  Alexander Hermansen, initiativtaker til veteranbilkortesjen

Både Alexander de Brucq og Alexander Hermansen, som representerer henholdsvis båt- og veteranbilkortesjen, forteller at mange av dem som har vært med de to siste årene har bedt dem om å holde den nye tradisjonen ved like. De er samtidig spente på hvordan oppmøtet blir nå som de andre nasjonaldagsaktivitetene er tilbake på programmet.

– Men jeg tror både vi og båtgjengen har favnet noen folk som kanskje har vært litt på vippen med tanke på å dra til byen på den tradisjonelle biten. Så jeg tror ikke vi fjerner noen som hadde vært et annet sted, dette er noe folk gjør i tillegg til. Og så er det selvfølgelig noen som av ulike årsaker kanskje ikke syns det er så stas å stå i byen og se på toget, og da er en båt- eller biltur som kan skape glede helt topp, sier Hermansen.

Han håper også å få selskap av russebiler under årets rullende parade gjennom Fredrikstad, veteranstatus eller ei.

– Bare bilene er «sletne», så går det greit, hehe! Vi har allerede hatt med russ bakerst i kortesjen, og det har alle syns var veldig morsomt. Høy lyd og «sletne» folk, og ved nærmere ettersyn var også et par av de bilene absolutt gamle nok, humrer Hermansen.

– Viktig lyspunkt

I Fredrikstad har 17. mai-utvalget i år valgt å ikke planlegge for to ulike scenarioer parallelt – altså feiring med eller uten koronarestriksjoner – nettopp fordi de har med seg verdifulle erfaringer og god trening i å hive seg rundt både i fjor og året før.

– Gjennom de to siste årene har vi lært at alt kan skje, i 2020 var vi jo midt i mars da alt av planer måtte forandres på kort tid. Det er korona-17. mai jeg kan, så det blir lett å dra det opp av hatten igjen dersom det skulle bli nødvendig, sa Kvalbein i februar, og lite har endret seg siden den gang:

– Vi har selvfølgelig en egen person i utvalget som skal håndtere sikkerhetsspørsmål, og samarbeider også tett med politiet. Dette innebærer også vurderinger rundt potensiell smittefare, samt andre typer sikkerhetsrisiko. Når det er sagt; det er mye enklere å få til det vi har gjort de to siste årene, enn å planlegge en fullskala feiring slik vi gjør nå, sier hun.

Kvalbein innrømmer også at det føles litt spesielt å jobbe med en storstilt folkefest for å markere Norges grunnlov, samtidig som hele verdenssamfunnet er sterkt preget av Russlands angrep på Ukraina, og krigsherjingene som følge av dette.

– Det er litt dobbelt. På en side er det rart å planlegge fest når det skjer noe så alvorlig i vår del av verden, men så lenge ekspertisen sier at det ikke er noen aktuell sikkerhetsrisiko her nå, tenker jeg det er desto viktigere at vi gjør ting som viser at vi hører sammen, sier Kvalbein.

Onsdag hadde Fredrikstads 17. mai-utvalg sitt første fysiske møte, og passet da på å være ferdig i tide til å rekke å delta på fredsmarsjen gjennom byen, som nettopp markerte støtte til det ukrainske folk og motstand mot den russiske invasjonen.

– Det er viktig å ha to tanker i hodet på en gang, og vi kan ikke og skal ikke være triste hele tida. Vi trenger også noen lyspunkter midt oppe i alt det forferdelige som skjer, avslutter Kvalbein.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen