Nyheter

Tuneflua observert i Råde

Hvis observasjonene av tuneflue er riktige, er de ti dager tidligere ute enn normalt.

- Vi har fått tips om at tuneflua er observert i Råde. Kan det stemme?

- Det er veldig tidlig. Men ikke umulig. Normalt sett er de veldig aktive rundt 10. til 15. juni. Da er de ute og svermer og biter, før de skal legge egg. Det er når eggene klekker, at alle kommer på én gang, sier zoolog Åge Brabrand ved Naturhistorisk museum.

LES OGSÅ: Har levd med usikkerhet i 20 år (Demokraten+)

Kan være slektning

Brabrand sier at når det har vært rapportert om tidlige observasjoner før, så har det ikke vært tuneflua, men en annen knott.

- Det er mange arter knott, og tuneflua er én av dem, forteller zoologen.

- Når vi har hatt tidlige rapporter om tuneflua før, har det vist seg å være andre arter.

Han sier at de er lydhøre overfor folks observasjoner, men såpass tidlig er det ofte andre arter. Mange knott biter og er plagsomme.

- Livet til tuneflua er sånn at de har én generasjon. Eggene de legger i begynnelsen av juni klekker rundt Sankthans, fortklarer han.

Knotten legger milliarder av egg. Det er når klekkingen av disse eggene skjer, at forekomsten av tuneflua blir ekstrem.

Pågående damer

Arten knott tilhører en insektfamilie i underordenen mygg. Cirka 1600 arter er kjent i verden, derav 51 fra Norge. De er 2–5 mm lange, mørke, fluelignende og har korte, 11-leddete følere. Det er hunnene i knottslekta som er pågående blodsugere.

- Hvordan påvirker den tørre sommeren i fjor tuneflua?

- Den hjelper ikke tuneflua noe, for den legger egg før tørken kom mellom juni og august fjor. Andre knott-arter har nok blitt mer påvirket. Vi får se hvordan utviklingen blir denne våren, tuneflua klekker i kanten av elva, og er avhengig av nok vann.

Kan bli lite tunefluer i år

Selv om tuneflua kan ha hatt en oppsiktsvekkende tidlig debut i år, er det ting som tyder på at vi kan slippe unna de verste mengdene.

- Klekkingen er knyttet til flom. Så selv om klekkingen får indirekte hjelp av regn, er ikke det regnet vi har hatt de siste dagene nok til å hjelpe dem å klekke. Det er snøsmeltingen som er gjør at de store elvesystemene som Glomma svulmer opp. I år har det vært forsiktig snøsmelting, så vi kan håpe på at det blir lite flue.

Utover det, vil han ikke spekulere i hvordan tuneflue-året blir.

- Vi er veldig spente på hvordan sommeren blir.

Fryktet i verden

Både i 2007 og 2009 har tuneflua vært rapportert i begynnelsen av juni. Begge år tilskrives det ekstra varme vårmåneder og store vannmengder i elvene.

De fleste blodsugere tilhører slekten Simulium. Beryktet er kolumbasermyggen fra Nedre Donau, som 1923 drepte over 1600 husdyr i Romania. I Norge er tuneflue best kjent, mens gjendeflue tilhører en ikke-blodsugende slekt. Simulium-arter i Afrika og deler av Mellom- og Sør-Amerika overfører den beryktede parasittsykdommen elveblindhet.

Pass på barna

Vår hjemlige variant er ikke kjent for å spre sykdommer. Likevel er det greit å ta noen forholdsregler.

- Jeg anbefaler at man passer på å beskytte barna. Flua er plagsom og bittene gir kløe. Ellers er det verst for dem som er allergiske, som kan få allergiske reaksjoner, sier Brabrand.

- Dekk eksponert hud, rundt håndledd og slikt. Men du kan få dem i øynene og i munnen når det er mange. Da bør du bruke insektmidler, anbefaler han.

FAKTA

Dette er tuneflua

(Simulium truncatum)

Tuneflue, tovingeart i familien knott. Den har hvite legger og en kroppslengde på ca. 3 mm. Arten er utbredt over hele Skandinavia, hvor den ernærer seg ved å suge blod av mennesker og andre pattedyr. Som andre knott har den en kort, skarp snabel. Den suger ikke blod på samme måte som mygg, men skjærer isteden et sår i huden og tilsetter et blodfortynnende middel. Såret blør derfor vedvarende, og knotten slikker blodet i seg. Larvene lever i rennende vann i større elver. Navnet «tuneflue» stammer fra Tune i Østfold, hvor den særlig ved Ågårdselva nær Sarpsborg finner gode utviklingsforhold. Problemet med tuneflua er ikke at den er giftigere eller mer blodtørstig enn andre knottarter, men at den opptrer tallrikt i tettbygde strøk. Også fjellsokk og kvitsokk kalles på folkemunne for tuneflue.

(Kilde: Store norske leksikon)

Mer fra Dagsavisen