Kultur

Men cocktaileffekten da mann!

Rester av plantevernmidler i jordbær.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Under overskriften Lite plantevernmidler i jordbær kunne Bondebladet og Dagsavisen med flere i forrige uke fortelle at en undersøkelse utført av Mattilsynet i samarbeid med Bioforsk Plantehelse for perioden 2009 – 2011 viser at restnivåene av plantevernmidler i jordbær ligger langt under maksimal tillatt verdi.

Så fint da! Men dette er en pussig vinkling, fordi det som absolutt ser ut til å være del av samme undersøkelsen ble omtalt i flere aviser i juli i fjor under titler som Flere sprøytemidler i norske jordbær. Selv om det også her bedyres fra Bioforsk og Mattilsynet at restverdien av det enkelte stoff ikke overskrider tillatt grense, fant man rester av mange forskjellige stoffer i samme prøve. Det gjelder både importerte og norske bær. I ett parti belgiske jordbær ble det funnet 11 ulike sprøytemidler, mens det i tre partier norske bær ble funnet seks ulike sprøytemidler.

Noen tall fra prøver tatt i 2010:

Norsk Jordbær med antall funn i parentes(totalt 50 prøver)

  • Boskalid (31 )
  • Cyprodinil (28)
  • Fenheksamid (33)
  • Fludioksonil (19)
  • Pyraklostrobin (9)
  • + færre funn av 7 andre stoffer

Importert jordbær (totalt 37 prøver)

  • Boskalid (19)
  • Cyprodinil (12)
  • Fenheksamid (15)
  • Fludioksonil (8)
  • Pyraklostrobin (23)
  • Mepanipyrim (15)
  • Tiakloprid (9)
  • + færre funn av 17 andre stoffer

Cocktaileffekten. Det er forsket påfallende lite på hvilke helseeffekter disse stoffene har når de kommer i samlet flokk på denne måten. Men en studie gjort av Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet tyder på at helseeffekten av flere stoffer sammen selv i små doser gjør mer skade enn disse stoffene hver for seg. Jeg ser fram til dagen man slutter å kun vurdere risikoen av ett kjemikalie om gangen istedet for den samlede effekten som ser ut til å være langt farligere.

I tilegg til helseeffekter på deg og meg har man selvsagt skadene man utsetter jordens mangfoldige plante- og dyreliv for ved gjentatte sprøytinger i jordbæråkrene. I det siste er det blant annet satt søkelys på at bestanden av bier synker raskt i hele verden og plantevernmidler er en av de hyppigst mistenkte «skurkene» i denne sammenhengen.

Så jordbær kunne være et fint sted for oss alle å starte med føre- var prinsippet og etterspørre økologiske jordbær neste gang! En omlegging i stor skala til økologisk produksjon vil nok i en overgangsperiode føre til litt lavere avlinger og litt høyere pris, men jordbær er jo ikke et produkt vi MÅ ha i store mengder, det må være bedre å kose seg helt trygt med den bæra man spiser, det er dessuten gjerne mer smak i de økologiske bærene som har fått vokse frem litt langsommere uten hjelp fra kunstgjødsel!

Mer fra: Kultur