Kultur

Gravide får avbestille

Gravide som har bestilt ferie til et område rammet av zikavirus, kan få pengene tilbake på forsikringen eller booket om reisen. Andre trenger ikke å bekymre seg, mener reisemedisinekspert.

Bilde 1 av 2

– Reisende som er gravide bør ikke reise til de zikarammede områdene, sier lege og reisemedisinekspert Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Selv om det ikke er bevist at viruset kan føre til fosterskader, som mikrokefali, er det sterke indisier som tilsier at det kan være en sammenheng. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler også at gravide som planlegger å reise til berørte områder rådfører seg med sin fastlege før avreise og bør vurdere å utsette reisen. Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå erklært zikavirusutbruddet som en global folkehelsekrise.

Folkehelseinstituttet anbefaler også dem som ønsker å bli gravide om å vente minst to måneder etter at de kommer hjem med å prøve å bli gravide, og at menn bruker kondom i to måneder etter hjemkomst fra et berørt område, dersom man ønsker å lage barn, siden det er en mulighet for at viruset kan overføres gjennom sæd.

Folkehelseinstituttet oppfordrer også gravide som nylig har vært på reise i berørte områder informere helsepersonell i Norge om dette.

LES OGSÅ: Flere land advarer kvinner mot å bli gravide

Friske kan reise

Det er blitt spekulert i om viruset i tillegg kan ha en sammenheng med utbredelsen av Guillain-Barré syndrom, en nervesykdom som fører til lammelser og andre nevrologiske lidelser. Det er ifølge FHI påvist noen tilfeller av mer alvorlige komplikasjoner hos pasienter med andre underliggende sykdommer.

– Men dette er ekstremt sjeldne tilfeller, så jeg ville ikke bekymret meg om det. Jeg vil ikke fraråde andre enn gravide å reise til de rammede områdene, forsikrer Hasle.

FHI fraråder heller ikke folk flest å reise til områdene, men påpeker at man bør beskytte seg ekstra godt mot myggen.

Kontakt forsikringsselskapet

Er du gravid og allered har bestilt en reise til et område der zikaviruset er påvist, kan du ta kontakt med turoperatøren eller reiseforsikringsselskapet for å booke om eller avbestille reisen.

– Vi har medisinsk personell som gjør vurderinger og kommer med oppdaterte anbefalinger, sier Emma Elisabeth Vennesland, informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

I likhet med andre forsikringsselskaper følger de situasjonen nøye, og følger anbefalinger fra Folkehelseinstituttet og eventuell reiseråd fra Utenriksdepartementet.

– Hittil har vi fått ti henvendelser relatert til viruset, både rådgivningssaker og avbestillinger. Vi har også hatt en evakueringssak fra Den dominikanske republikk, sier Vennesland, som forventer flere henvendelser siden den rammede regionen er et ettertraktet feriemål.

– Men er du gravid og bestiller en reise til et område der zikaviruset er påvist, nå, etter at Folkehelseinstituttet er kommet med sin anbefaling, må du bære risikoen selv, påpeker hun.

Gjensidige dekker også avbestilling for gravide som har bestilt reiser i rammede områder. Selskapet har foreløpig hatt fem saker der gravide har avbestilt reiser.

LES OGSÅ: Har beredskap for virus under Rio-OL

Gravide får endre reisen

Ving og Star Tour, som er blant turoperatørene med størst trafikk til rammede områder, som for eksempel Mexico, Kapp Verde, og mange av de karibiske øyene, har solgt ut nesten alle reisene til destinasjonene i vinter.

– Vi har hatt noen avbestillinger og ombookinger fra gravide, og en del spørsmål fra gjester som ønsker å vite mer om situasjonen på feriestedet de skal til. Er det gravide som ønsker å endre reisen sin, og ikke har forsikring, hjelper vi til med å ordne ombookinger eller å utsette reisen, sier Nora Aspegren, PR-ansvarlig i Star Tour.

Ifølge markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving, har selskapet heller ikke hatt så mange henvendelser, og de er også behjelpelige med å avbestille eller booke om for gravide og deres reisefølger som har bestilt reiser, så lenge de kan framlegge legeattest på graviditet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Avventer situasjonen

Om reiselysten til området vil dale på generell basis framover er det foreløpig ingen som vet.

– Det er vanskelig å si hvordan situasjonen utvikler seg, og hvordan det vil påvirke salget framover. Siden Karibia og Mexico er vinterreisemål, selger vi generelt ikke så mange reiser hit i denne perioden av året, sier hun.

Mer fra Dagsavisen