Kultur

James Barton er den nye styrelederen for Øya

Her er Øya-festivalens nye styreleder: Mannen som ble kåret til EDM-musikkens mektigste.

Det multinasjonale oppkjøpsfondet Private Equity har nå overtatt styreledervervet i Øyafestivalen A/S, ved bransjeveteranen James Barton i selskapet Superstruct.

Øyafestivalen er Norges største musikkfestival. Frem til i år har Øya vært eid lokalt av selskapet Norfest, som har hatt styrelederen i selskapet. Like før årets Øyafestival ble det inngått avtale med Superstruct, ledet av James Barton, om kjøp av aksjene i Øyafestivalen A/S. 28. august ble det registrert nytt styre og ny styreleder i Øyafestivalen A/S. I starten av september ble det også kjent at Tonje Kaada overtar som ny daglig leder for festivalen (se egen sak). Over seg får hun en ny styreleder som er velkjent i internasjonal musikkbransje.

Ny styreleder for Øya: James Barton, som startet den internasjonale EDM-giganten Cream. Her under International Music Summit 2016
James Barton, Skjermdump YouTube

Les også: Hun rykker opp som ny Øya-sjef

Cream-festival

James Barton har vært sentral i fremveksten av EDM som kommersielt tyngdepunkt i musikkbransjen. EDM er samlebetegnelsen for elektronisk dansemusikk. I 2014 ble han kåret av musikkbladet Rolling Stone til den mektigste mannen i EDM.

Barton startet i 1992 klubben Cream i Liverpool, som vokste til å bli en merkevare, med millionsalg av samleplater og oppstart av EDM-festivalen Creamfields. Utover 2000-tallet ekspanderte Creamfields til 16 land. I 2012 solgte Barton Cream-selskapet til den multinasjonale underholdningskjempen Live Nation. Her var Barton «president for Electronic Music» til han i 2017 gikk ut og startet sitt eget festivalselskap Superstruct, finansiert av Private Equity-fondet.

Besøkte Øya i år

I 2017 kjøpte Superstruct seg opp som hovedeier i den ungarske festivalen Sziget, og i 2018 i den spanske elektronika-festivalen Sonar. Ved starten av årets Øyafestival brakte Dagens Næringsliv nyheten om at festivalen var solgt til Private Equity-fondet, og at Øya-eierne blir medeiere i europeiske Superstruct. Burton var til stede som gjest under årets Øyafestival.

Dagsavisen har vært i kontakt med James Barton, som ikke ønsket å gi noe intervju i forbindelse med overtakelsen av styreledervervet i Øyafestivalen. På e-post understreker han at Superstruct overlater til ledelsen i hvert enkelt selskap å være festivalenes ansikt utad.

– Jeg møtte Barton for første gang i september i fjor, da han la fram ideen om Superstruct og Øya. Jeg fikk et godt inntrykk av ham, vi har noe av samme bakgrunn fra klubbscenen, sier bookingsjef og Øya-gründer Claes Olsen.

– Burton er en betydelig bransjeperson som har gode referanser. Superstruct er også en nøytral aktør utenom LiveNation-AEG-aksen, de to største internasjonale bookingaktørene i feltet, sier Olsen.

Les også: Beboere på Tøyen krever åpenhet om Øya-kjøpet

Inn i det nye styret for Øyafestivalen A/S kommer også Daniel Zwicky og Roderik Schlosser fra Providence Equity, samt Rebecca Newton-Taylor fra Superstruct.

Øyafestivalens opprinnelige aksjonærer sitter igjen i styret: Claes Olsen, Linn C. Lunder, Stein Blomseth og Christian Østlie, samt Monica Larsson fra Øyafestivalens styre. Med Burtons dobbeltstemme betyr det at de gamle og nye eierne har fem stemmer hver i Øya-styret. Eier av Øyafestivalen A/S blir nyopprettede Superstruct Norge, som igjen er eid av Superstruct Europe.

Les også: Byrådet vil be Øya om mer eier-info

Mer fra Dagsavisen