---
6
Röyksopp
«Profound Mysteries III»
Warner Music
---
Fra underveldende til overveldende: Da Röyksopp kom med ti-låtersalbumet «Profound Mysteries» i vår, føltes utgivelsen først noe lettvint. To flotte låter med Susanne Sundfør, en hyggelig mini-hit med Alison Goldfrapp på «Impossible», og noen forsiktige instrumentaler, innpakket i underlig AI-kunst. Et slags påskudd for å dra på sommerturné? Så varslet de ytterligere to «Profound Mysteries»-plater, og med utgivelsen av det tredje albumet denne uka er verket fullført. 30 låter som til sammen utgjør et sent høydepunkt i Röyksopps allerede stolte karriere. Og de har spart det beste til treeren.
De ti sporene på «Profound Mysteries III» går fra dramatiske høyder til stille introspeksjon, fra det lavmælt hviskende til det storslått symfoniske, med både orkesterstrykere og sveipende synth-strings. Samtidig er det lett og duggfrisk synthpop her med Astrid S på «Just Wanted To Know». Samtlige spor har vokal, og Röyksopps egen Svein Berge tar mer av vokalrollen på del tre. De gjør låter med så ulike sangere som veteranen Goldfrapp, den blekt dekadente britiske 4AD-artisten Pixx og den amerikanske soulvokalisten Maurissa Rose. Alle stemmene fremhever forskjellige sider ved Röyksopps stil, samtidig som hver vokalist får beholde sin egenart. Dette er tegnet på store produsenter.
Til sammen på hele «Profund Mysteries» er det hele fem låter med Susanne Sundfør, et mini-album i seg selv, og det oppstår alltid noe helt spesielt mellom Röyksopp og Sundfør. Nok en gang på del tre, der «Stay Awhile» går inn blant Susanne Sundførs store vokalprestasjoner.
Röyksopp har gjennom snart 30 år utviklet et egenartet univers av lyder, ingen andre høres helt ut som Röyksopp. Det er en blanding av det organiske og det elektroniske, det tullete og det presise, med en merkbar kjærlighet til klubbmusikkens historie. «For oss som er dypt inne i dette er det stor forskjell på nederlandsk, tysk og engelsk tekno fra 1992», som de så presist påpekte i Dagsavisen tidligere i år. Og her hører vi både XL-breakbeats og R & S-techno. Samtidig er det innslag som minner like mye om 70-tallets Pink Floyd med sine feite analoge synthklanger. Velkommen til maskinen!
[ INTERVJU: Röyksopps dypsindige mysterier blir årets mest omfattende musikkutgivelse ]
[ ANMELDELSE: Röyksopp-comeback på PiP (+) ]
Og med «Profound Mysteries III» griper de helt tilbake til sine aller tidligste produksjoner, med lyder fra tidlig 90-talls MIDI-filer, meldes det i presseskrivet. På låten «The Night» er Gaute Barlindhaug kreditert med «sample and hold-sequence». Barlindhaug, Torbjørn Brundtland og Svein Berge platedebuterte som tenåringer i Tromsø-gruppa Aedena Cycle. Både bandnavn og låttitler var tatt fra den innflytelsesrike franske tegneseriekunstneren Moebius (1938–2012) og hans drømmeaktige sci fi-serier. Med Röyksopps nye Moebius-inspirerte kostymer, pressebilder og ikke minst den nye evighetslogoen, kan vi fastslå at Möbius-sirkelen er sluttet. Röyksopp har skiftet visuell identitet, fornyet seg musikalsk, og det de hadde varslet som slutten, fremstår nå som en ny begynnelse.
De tre «Profound Mysteries»-utgivelsene kommer nå samlet i en forseggjort vinylboks, der kunstverkene til Jonathan Zawada virkelig kommer til sin rett, ikke bare på coverne, men også i det medfølgende heftet. Figurene hans ligner på frosne planter, muterte Pokémon, gåtefulle leker eller nedsmeltede videospill-kontroller, de er som underlige etterlatenskaper funnet i ruiner fra en fortidig eller framtidig sivilisasjon. Lik Röyksopp hever de seg over tid og sted og påkaller undring, melankoli og samtidig glede over fantasirikdom og skaperkraft.
* «Profound Mysteries III» + samleboks ute 18. november. Röyksopp spiller i Oslo Spektrum 25. februar
[ «Han var en egen institusjon i NRK»: Erik Heyerdahl (1939-2022) ]