Teater

200 skuespillere aksjonerte for Oslo Nye Teater

Budsjettkuttene til Oslo Nye Teater førte til storaksjon foran Oslo Rådhus i ettermiddag.

– Vi står mye sterkere sammen enn hver for oss og det håper jeg at Anita Leirvik North (kulturbyråd, red.anm.) får føle på i dag, sa Per Emil Grimstad, forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund, i åpningsappellen til storaksjonen utenfor Oslo rådhus.

Etter appellen, inntok skuespillerne galleriet i bystyresalen. Og etter noen minutter fikk møtet i bystyresalen et kort opphold, da det var fullt på galleriet men enda flere støttespillere av Oslo ville inn. Midt i møtet reiser skuespillerne seg, rapporterer Dagsavisens reportere på stedet.

Den planlagte aksjonen fra Norsk Skuespillerforbund skjer i forbindelse med at byrådet, bestående av Høyre og Venstre, foreslår et kutt på 37,5 millioner kroner i det årlige tilskuddet til Oslo Nye Teater.

– Surrealistisk

En av de mange som hadde møtt opp til den omfattende protesten mot kuttene, er skuespiller Ane Dahl Torp.

– Altså, det er en del av teaterfamilien. Det er selvfølgelig et hus jeg har kjent og besøkt opp igjennom som alltid har vært der, som føles som en del av byen og en del av bybildet, sier hun til Dagsavisen.

– At man i prinsippet vil legge det ned, synes jeg er surrealistisk. Jeg tror ikke byrådet forstår konsekvensene av det, for dette er ikke noe som bare påvirker lokalt, for det er for eksempel en arbeidsplass for frilansere, sier hun.

– Det er jo hovedbestanddelen av scenekunst, og det gjelder ikke bare skuespillere, men det gjelder også regissører, kostymedesignere, komponister.

Skuespiller Johannes Joner synes det er ekstra ille at også barn og unge rammes av kuttene.

– Rammer barn og unge

En av dem som treffes hardt av kuttene, er skuespiller Johannes Joner.

– Jeg jobber jo på Oslo Nye Teater og har gjort det i mange år. Det er helt klart at Oslo Nye Teater, Oslo kommunes eget teater, er en veldig stor del av Oslos bankende hjerte, sier han.

– Og det kan man ikke bare legge ned. Det er en nesten 100 år lang historie, med fire scener, med 140 000 publikummere, med 70 prosent fra Østkanten, 50 prosent barn. Vi har borgerteater, vi har dukketeater, det eneste faste dukketeater i Norge, som sørger barn fra barnehagealder og gir deres første opplevelse med teater, minner han om.

– Det er klart at vi er utrolig viktig for denne byen. Så jeg håper jo at det finnes et hjerte der inne som kanskje kan snu seg nå etter disse møtene, når de ser hvor mye motstand som finnes mot å legge ned huset.

Anita Leirvik North

Byrådet: – Vi reddet Oslo Nye

Fra talerplass under spørretimen, mener imidlertid kulturbyråd Anita Leirvik North (H) at de tvert imot har reddet Oslo Nye Teater.

– Byrådet bestemte oss for å bruke 30 millioner på å redde teateret. Hadde ikke dette byrådet gjort dette, så hadde teateret i dag vært konkurs, sier hun.

– Det første som møtte meg da jeg ble byråd, første uken, var jo at teateret trengte 10 millioner for en kassakreditt. Den ble avgitt. En måned senere så fikk vi vite at det var 30 millioner.

Hun mener at byrådet har ønsket å hjelpe teateret.

– Vi har vært gjennom en veldig tett prosess gjennom hele våren, der vi har ønsket å jobbe med teateret for å finne løsninger. Teatret har kommet med flere forskjellige modeller, og vi har vurdert dem sammen med teateret, fortsetter hun.

– Det er også et politisk vilje rundt det som nå skjer. Vi har sagt at vi ønsker at bevilgningen til Oslo Nye Teatret skal være mindre. Vi har imidlertid ønsket at vi skulle fått mer tid på den. Men den økonomiske stasjonen som Oslo befinner seg i nå, har ikke vært mulig, forklarer North.

Et galleri sprekkferdig med sinte skuespillere møtte Oslo bystyre onsdag ettermiddag.

Ble møtt med latter

Hun mener det hadde vært uansvarlig av henne å ikke ta de grepene de har gjort for Oslo Nye Teater.

– Vi står i en helt uvanlig situasjon. Og har måttet øke godtgjørelsen for medlemmer i styret.

Denne kommentaren blir møtt av med latter fra galleriet og ordføreren ber om ro fra de oppmøtte skuespillerne.

Tidligere har politikere fra Arbeiderpartiet, Rødt, Miljøpartiet de Grønne og SV kritisert byrådet for å omgå demokratiske prosesser i bystyret, og det er forventet at spørretimen i stor grad vil dreie seg om byrådets kuttplaner, skriver Norsk Skuespillerforbund i en pressemelding.

Kuttene til teateret, som er heleid av Oslo kommune, skjer for å få nok penger i budsjettet til å fjerne eiendomsskatten.

Avisa Oslo har tidligere skrevet at kuttene til teateret skjer for å få nok penger i budsjettet til å fjerne eiendomsskatten.

Les også: Sjokkert av foreslåtte Oslo Nye-kutt: – En hån mot hele Oslos befolkning

Les også: Nav-forskere peker på én hovedgrunn til uføreeksplosjonen blant unge (+)

Les også: Kristian Blystad – I en særstilling innen norsk skulptur (+)


Mer fra Dagsavisen