Mens mossinger før var avhengig av egen båt for å komme seg til og fra øya, jobbes det nå med få på plass en transporttjeneste.
– Vi ønsker å gjøre en avtale med noen som kan frakte folk til Gullholmen, forteller Terje Andresen, fagkonsulent i Oslofjordens Friluftsråd.
– Noen steder har vi robåter som ligger på land, men her mener vi det ikke vil være forsvarlig å sende folk ut i mindre båter. Vi trenger en sikker transportløsning, legger han til.
– Midt i smørøyet
Friluftsrådet har ansvaret for utleien på Gullholmen. Andresen er svært fornøyd med at de har fått øya på deres «meny» over kystledhytter.
– Dette har vi jobbet for lenge. Vi har mange forskjellige hytter, men fyr er helt spesielle. De er veldig populære. Gullholmen ligger også veldig godt til i Oslofjorden, midt i «smørøyet», sier han, og legger til at rådet allerede har fått mange henvendelser fra folk som lurer på når de kan dra tilbake til øya. Forrige sommer var det nemlig ingen ordinær utleie der.
– Det vil bli mulig å bo der i løpet av 2016, lover Andresen, som ikke tør å gå nærmere inn på datoer.
Renovert
Det gjør derimot Frank Ivar Hansen i Moss kommunes tekniske etat. Han regner med at øya vil være innflyttingsklar i begynnelsen av juli.
– Nå er vi snart ferdige med hovedarbeidene utvendig. Vi har skiftet vinduene, skaffet nye paneler og lagt skifer på alle takene, forteller han.
I tillegg skal det gamle naustet gjøres om til et utleiebygg hvor det er mulig å overnatte. Hele det elektriske anlegget på øya vil også bli skiftet ut. Selv om bygningene på Gullholmen ikke er fredet, har det likevel blitt lagt vekt på å beholde det opprinnelige utseendet i størst mulig grad.
Større marked
Hansen mener Gullholmen er et svært viktig friluftsområde for mossinger.
– Når du er der ute har du følelsen av at du er langt unna byen, sier han.
Tidligere var det vanlig at lag eller foreninger leide hele øya for seg selv. Det vil fortsatt være mulig, men nå skal det også bli lettere for små grupper å overnatte, ifølge Oslofjordens Friluftsråd.
– Utleiebyggene vil bli delt opp i flere enheter. Er man mange, kan man leie alt eller deler av det. Dermed har vi et tilbud til både små familier og større grupper, sier Andresen.
Tidligere var det Stiftelsen Gamle Guldholmen Fyr som hadde ansvaret for utleie på øya. Det fungerte fint, men fagkonsulenten mener Gullholmen vil bli tilgjengelig for flere når øya legges innunder kystledordningen.
– Vi har et mye større apparat, med online markedsføring og booking, som mange allerede bruker og kjenner til. Vi har et større nedslagsfelt og en lengre sesong, sier han.
Friluftsrådet har også fått til et samarbeid med den gamle stiftelsen. Det innebærer at sistnevnte fortsatt skal gjøre noen av de løpende vedlikeholdsarbeidene på øya.
– Det er en viktig forutsetning for at vi kan drive der ute, forklarer Andresen.