Han deltok på åpningen av Skeiv Ungdoms sommerleir i Skjeberg mandag. Der kom han i prat med flere medlemmer av organisasjonen, og én av dem, fra Pettersens hjemby Moss, mente at et enkelt grep for å gjøre transpersoner og andre «skeive» personer mer velkomne i det norske samfunnet er å tilby unisex-toaletter. Det er Pettersen helt enig i.
– Når vi bygger offentlige bygg, som for eksempel skoler, hvorfor i all verden lager vi fortsatt kjønnsdelte toaletter? Toaletter som ikke er kjønnsdelte er et enkelt tiltak som betyr veldig mye for mange i samfunnet vårt. Derfor vil jeg oppfordre alle lokalpolitikere i Østfold til å skaffe kjønnsnøytrale toaletter i offentlige bygg, og vise av vi tør å gå foran, sier han.
LES OGSÅ: «Solbyen» Sarpsborg med regnbueflagget til topps
Tror på et likestilt Norge
En holdningsundersøkelse fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets (Bufdir) nye nettressurs Ihbtiqtall.no viser at holdninger til ikke-heterofile og ikke-kjønnskonforme har bedret seg, men at utfordringene likevel er større enn antatt. I undersøkelsen kommer det blant annet fram at én av seks norske menn sier de har flyttet på seg for å skape større avstand hvis de var tett på en homofil mann.
– Jeg synes mange av tallene i undersøkelsen var skremmende. Det er fortsatt mange som sier de har problemer med å akseptere eller forholde seg til mennesker i sine omgivelser som er skeive. Det er klart at det er noe denne gruppen helt sikkert føler på veldig ofte, sier Pettersen.
– Har du tro på at vi en gang vil komme til et punkt hvor de blir helt likestilt i det norske samfunnet?
– Det kommer alltid til å være deler av befolkningen som vil ha fordommer. Det gjelder alle, enten vi snakker om innvandrere eller andre minoriteter. Jeg tror samfunnet vårt, på et generelt nivå, beveger seg i riktig retning og at vi vil komme dit hvor de kan oppleve at de blir sett på som alle andre. Men det å endre holdninger tar tid, svarer han.
Gir statsministeren håp
Pettersens partifelle, statsminister Erna Solberg, fikk æren av å åpne Skeiv Ungdoms sommerleir mandag. I sin åpningstale understrekte hun at Norge er blant de fremste landene når det kommer til likestilling, men at vi fortsatt har en lang vei å gå.
– Jeg vil at alle som bor i Norge skal kunne leve gode og frie liv. Mangfoldet blant oss er en ressurs. Vi må sammen jobbe for å forhindre utenforskap. Dere som er unge bringer håp om en fremtid med større toleranse for å være forskjellige, at enda flere får elske etter eget hjerte og leve i tråd med egen identitet, var noe av det hun sa.
Sommerleiren, best kjent som Jafnaðr, er for ungdom og voksne opp til 30 år. I år er det 19. gangen leiren arrangeres. Det er femte gang de velger å gjøre det i Skjeberg.
Leiren er ment å være et fristed for «skeive» ungdommer, men det er ikke noe krav om å være medlem av Skeiv Ungdom. Det er heller ikke noe krav til legning. Alle er velkomne, også heterofile.
Hovedtemaer for årets program er helse og kultur.
LES OGSÅ: Klart for Pride-parade i Fredrikstad