Nyheter

Varsler full gjennomgang av eldreomsorgen: – Sånn kan vi ikke ha det

Liv Kjønaas ble utsatt for grov omsorgssvikt. Nå blir det ekstern granskning av sykehjemmene i Oslo.

Etter Dagsavisens avsløring av behandlingen 95 år gamle Liv Kjønaas fikk på et sykehjem i Oslo, har reaksjonene vært mange.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener saken er en fallitterklæring for hele velferdssamfunnet vårt. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier til Dagsavisen at han både blir sint og lei seg, og i forrige uke krevde Rødts Siavash Mobasheri full gjennomgang av alle sykehjem i Oslo.

Les også: Slik avdekket datteren omsorgssvikt mot moren Liv (95)

– Ekstern gransking er nødvendig

I fjor fremmet Høyre, Venstre og KrF et forslag i bystyret der de ba om nettopp en ekstern gransking av hjemmetjenesten og sykehjemmene i Oslo. Forslaget ble da nedstemt, og Ap var et av partiene som stemte imot.

Etter Dagsavisens avsløring har Frp i budsjettforhandlinger med byrådspartiene og KrF nå sikret penger til at det skal gjennomføres en ekstern granskning av forholdene ved sykehjemmene i Oslo.

– Dagsavisens avsløring av behandlingen av 95 år gamle Liv er sjokkerende og alvorlig. En ekstern granskning av sykehjemmene er nødvendig for å avdekke svakheter ved rutiner og systemer, og for å oppdage og forebygge avvik og feil. Det sier Julianne Ofstad (Frp), varaordfører og leder av Helse- og sosialutvalget i Oslo, i en pressemelding.

Julianne Ofstad (Frp), varaordfører og leder av Helse- og sosialutvalget i Oslo.

– Vi har behov for mer kunnskap og forståelse om hvor utbredt dette er i Oslos eldreomsorg. Gjennom avsløringene Dagsavisen har gjort, og også gjennom det vi så etter NRK Brennpunkts dokumentar «Omsorg bak lukkede dører» er det åpenbart behov for en gjennomgang av tilstanden på byens sykehjem, sier Ofstad.

Les også: Statsforvalteren fastslo at sykehjemmet brøt loven – politiet henla saken

Sjokkert over avsløringene

Ofstad sier at hun også er sjokkert over de grove avsløringene om praksis blant enkelte ansatte ved sykehjemmet der Liv bodde.

Gjennom video- og lydopptak og annen dokumentasjon – som Livs tiltaksplan og pasientjournaler – har Dagsavisen avdekket at følgende feil ble regelmessig, nærmest systematisk, begått av flere av de ansatte på sykehjemmet:

  • Ansatte journalførte mat, drikke og selv medisiner, uten at de hadde blitt gitt.
  • Ansatte gjennomførte ikke stell og pleie så ofte som de skulle i henhold til Livs tiltaksplan.
  • Når stell ble gjennomført var den ofte mangelfull, for eksempel ved at bleier ble skiftet uten at beboeren ble vasket nedentil.
  • Ansatte feilinformerte/løy til pårørende.

Se video: Her spiser pleieren maten til Liv

Administrerende direktør for organisasjonen som driver sykehjemmet Liv Kjønaas bodde på, har erkjent overfor Dagsavisen at journalføringen noen ganger ikke er god nok. Stress, tidspress, systemfeil og manglende kompetanse oppgis som årsaker til at det skjer.

Statsforvalteren kom fram til at sykehjemmet hadde brutt loven ved å ikke gi Liv Kjønaas et forsvarlig helse- og omsorgstjenestetilbud. Her sammen med datteren, Janne, etter at hun hadde flyttet fra sykehjemmet.

Varaordfører Ofstad reagerer på at manglende kompetanse brukes som forklaring på praksisen Dagsavisen har avdekket.

– Det er naturligvis viktig med kvalifisert og kompetent helsepersonell ved sykehjemmene våre, men i denne saken ser vi flere eksempler på ansatte som rett og slett ikke burde jobbet med mennesker, og som systematisk gjennomfører omsorgssvikt og dokumentforfalskning. Det handler om mer enn bare mangel på kompetanse, sier Ofstad og legger til:

– Det gjøres veldig mye bra hver eneste dag i Oslos eldreomsorg, men vi kan ikke tillate oss å ikke ta slike saker som den Dagsavisen har avslørt på høyeste alvor. Det vil undergrave tilliten til tjenestene som leveres og sørge for at flere blir redde for å bli gamle og havne på sykehjem. Sånn kan vi ikke ha det. Derfor er jeg veldig glad for at Frp har sikret gjennomslag for en ekstern granskning av sykehjemmene i Oslo.

Vil ha staten på banen

I forbindelse med skandalene på Oslos helsehus tidligere år har også Høyre krevd en ekstern gransking av eldreomsorgen i Oslo. Da var det Arbeiderpartiet som satt ved makta, og de sa nei.

I kjølvannet av Dagsavisens avsløringer om Liv Kjønaas har Arbeiderpartiet snudd, og støtter nå en ekstern granskning av eldreomsorgen i Oslo.

– Jeg synes det er rart de ikke har startet med dette allerede. De har ropt lenge om at det er krise i eldreomsorgen og at de vil ha en ekstern gransking. Nå sitter de med makta, men forholder seg rolige. Det er på tide at denne granskingen settes i gang. Det er vi i hvert fall villige til å gå med på nå, sa Oslo Aps helsepolitiske talsperson Jon Reidar Øyan til Dagsavisen forrige uke.

Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) uttalte i forrige uke til Dagsavisen at han ønsker at saken skal vurderes i samarbeid med Sykehjemsetaten og av Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten, men utelukket ikke da en ekstern granskning.

– Hvis ikke dette er en sak Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten bør se på, vet jeg nesten ikke hva som kan være viktigere, sa Korkunc.

Les også: Sylvi Listhaug: – Dette er en av de verste sakene jeg har sett

Les også: Historien til Liv (95) er et urovekkende varsko om fremtiden til norsk eldreomsorg

Les også: Helseminister Vestre om Liv Kjønaas-saken: – Blir både sint og lei meg

Les også: Reagerer på omsorgssvikt i sykehjem: Historien er ikke unik (+)

Mer fra Dagsavisen