Innenriks

Derfor forlater de Arbeiderpartiet: – Partiet jeg meldte meg inn i finnes ikke lenger

Flere sentrale profiler i Arbeiderpartiet har meldt seg ut. Dagsavisen har spurt dem hva som gjorde at de forlot partiet.

– Det er med veldig stor sorg jeg har meldt meg ut, men jeg opplevde at jeg ikke hadde noe valg lenger. Det partiet jeg meldte meg inn i finnes ikke lenger, så nå blir det en tilværelse som partiløs sosialdemokrat. Men støttemedlemskapet i AUF opprettholder jeg selvsagt.

Det skriver Jonas Bals, tidligere rådgiver for Jonas Gahr Støre, i en SMS til Dagsavisen.

Bals som i dag er rådgiver i LO, slår følge med tidligere stortingsrepresentant og finanspolitisk talsperson i Ap, Marianne Marthinsen, tidligere statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Maria Walberg, og tidligere Ap-rådgiver Harald Jacobsen.

Nå har alle fire meldt seg ut av partiet.

Det var Vårt Land som først omtalte utmeldingene. Bals er også fast spaltist i Dagsavisen.

Jonas Bals

– AUF tar ansvar

Harald Jacobsen sier til Dagsavisen at begeret rant over etter at Trond Giske vant kampen om førsteplassen på nominasjonslisten til Sør-Trøndelag Ap, og responsen som fulgte sentralt da flere i AUF i den forbindelse trakk seg som kandidater.

– Det som fikk begeret til å renne over for min del var responsen sentralt på at AUF trakk sine kandidater fra nominasjonslista i Sør-Trøndelag. Det er litt symptomatisk at det atter en gang er AUF som må ta ansvar og si ifra, sier Jacobsen.

Ni personer som sto på nominasjonskomiteens liste, blant annet en rekke AUF-kandidater, trakk seg etter at Giske gikk seirende ut av nominasjonskampen, ifølge Adresseavisens opptelling.

– Hva er det Ap gjør feil om dagen?

Mye av nedturen er ikke nødvendigvis selvforskyldt. De lave målingene skyldes nok en kombinasjon av dyrtid på strøm, dagligvarer og renter samt en generell regjeringsslitasje, men jeg tror også et uklart prosjekt i tospann med Sp og intern strid bidrar til å dytte folk opp på gjerdet eller bort. For egen del savner jeg også et tydelig lederskap på klimaområdet, svarer Jacobsen.

– Hvor mye har høstens nominasjonskamp hatt å si for valget om å melde seg ut?

– Jeg synes det trist at så mange dyktige politikere forlater og har forlatt politikken de siste årene. I beste fall kommer de tilbake etter noen år i vanlig arbeid, i verste fall kaster partiet bort svært verdifull kompetanse, sier Jacobsen.

Harald Jacobsen

– Kommer vi nå til å se et skred av andre som melder seg ut?

– Jeg håper ikke det. Jeg gjorde det med tungt hjerte.

Uroligheter internt i Arbeiderpartiet har preget nyhetsbildet den siste tiden. Debatten har siden begynnelsen av desember rast både internt og utenfor partiet om statsminister Jonas Gahr Støre har tilliten til sentralstyret til å fortsette som partileder.

Støre har selv uttalt at han ikke har merket uro rundt ham som partileder, men at det er dårlige målinger som skaper uro i Ap.

– Jeg må være ærlig å si at jeg opplever ikke noen uro rundt meg, det er en uro ved at vi har dårlige målinger, og jeg er opptatt av at velgerne skal se at vi jobber med saker som betyr noe i livene deres. Det er det vi skal bruke tid på, og jobbe med, sa Støre før et møte i Aps sentralstyre tidligere i desember.

Les også: Anmeldelse: «Black Doves»: Blodig morsom nedtelling til jul (+)

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener at oppslutningen om partiet hans på den siste VG-målingen er for lav. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Les også: Barneekteskap: Slik skaffet hun seg pauser fra voldtektene (+)

Ønsker ikke å kommentere

Denne uken ble det også kjent at nåværende partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng, ikke tar gjenvalg. Hun går ut av rollen etter landsmøtet i april. Hun blir med det den tredje lengst sittende partisekretæren i Arbeiderpartiet etter andre verdenskrig.

– Marianne Marthinsen har gjort en stor jobb for Arbeiderpartiet i mange år. Jeg synes det er synd at hun har meldt seg ut, men det er hennes beslutning og spørsmål rundt det må hun få svare for selv, sier Stenseng til Nettavisen.

Dagsavisen har forsøkt å komme i kontakt med tidligere partisekretærer i Ap for kommentarer til utmeldelsene og uroligheten i partiet. De som har svart på henvendelsene har ikke ønsket å gi noen kommentar.

Partisekretær Kjersti Stenseng åpner for å endre Aps vedtekter. Foto: Terje Pedersen / NTB

Les også: Kamp mot «klimamelk»: Ytre høyres kulturkrigere har vunnet en stor seier

Ap-veteran og tidligere partisekretær Martin Kolberg, viser til «Youngstorgets uskrevne regler», og ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt av respekt for prosessene internt i ledelsen partiet.

Allerede i februar uttalte Kolberg til Dagsavisen at Arbeiderpartiet er presset i et intervju i forbindelse hans 75-årsdag.

– Vi i Arbeiderpartiet bare må forstå at vi ikke er store lenger. Før kunne det gå over, vi greide å komme tilbake, flere ganger. Men det går ikke nå. Nå er vi i en enda mer presset situasjon enn i 2001. Når du ligger permanent under 20 prosent i oppslutning, så kan du ikke lene deg på at dette bare kommer til å gå over, sa Kolberg.

Vil ikke si noe om medlemstall

Dagsavisen har vært i kontakt med Arbeiderpartiets partikontor og blant annet bedt om tall på hvor mange utmeldelser de har mottatt i november og desember. Vi har også spurt om partiets medlemstall akkurat nå, sammenlignet med starten av året og på samme tid i fjor.

Men disse tallene vil ikke Arbeiderpartiet dele for øyeblikket.

– Vi gir ikke ut medlemstall, før året er omme. Det er alltid synd når folk melder seg ut av Arbeiderpartiet, men spørsmål om det må disse folka få svare for selv, skriver kommunikasjonssjef Emma Giskås i en e-post.

– Dere må vel kunne dele kun tallene nå, hvis dere likevel kan gjøre det på nyåret?

– Nei, svarer Giskås.

Les også: Mistet sønnen til selvmord: – Jeg visste ikke at man skal spørre om selvmordstanker (+)

Taper velgere til Frp

På oppslutnings- og velgersiden gjør også Ap det oppsiktsvekkende svakt for tiden. I snitt etter sju nasjonale stortingsmålinger publisert i desember, lander Ap på 17,3 prosent, skriver nettstedet Poll of polls i en artikkel 15. desember. Kun én måned har de kommet dårligere ut, ifølge Poll of polls’ beregninger – med 17,1 prosent i mars 2023.

De velgerne Ap vinner til seg kommer i det store og hele fra Senterpartiet, ifølge bidragsyter i Poll of polls, Gabriel Steinsbekk. Samtidig taper Ap langt flere velgere til blå side.

– Ap taper velgere til både Høyre og Frp, og det er klart flere enn de vinner. I desember går det i feil retning for Ap. Utviklingen viser at spesielt tapet av velgere til Frp øker, sier Steinsbekk til Dagsavisen.


---

Disse har meldt seg ut av Arbeiderpartiet i år

Marianne Marthinsen, tidl. stortingsrepresentant (Ap) og finanspolitisk talsperson

Line Oma, tidl. medlem i likestillingspartiet Arbeiderpartiet.

Jonas Bals, tidl. rådgiver for Jonas Gahr Støre, tidl. vararepresentant på Stortinget

Maria Schumacher Walberg, tidl. statssekretær og rådgiver.

Harald Jacobsen, tidl. rådgiver for Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

Torbjørn Andre Barland Moe, nestleder i Trondheim Arbeidersamfunn.

Marianne Antonsen, Bystyrepolitiker Fredrikstad.

Olav Gunnar Ballo, tidl. stortingsrepresentant (SV).

Sigrun Garmo, leder i Lom Ap.

---

Les også: Overlevde Hiroshima: – Det var som om sola falt ned fra himmelen

Les også: Herborg Kråkevik: – Så skjedde det som ikke skulle skje: jeg ble stormforelsket (+)

Mer fra Dagsavisen