Innenriks

Avviser SAS-salg

– Vårt mål er å opprettholde SAS som i dag og den norske stat skal beholde sitt eierskap. Det er uaktuelt å selge sier Stoltenberg til Dagsavisen.

SAS-eierskapet er igjen blitt aktuelt etter at den borgerlige alliansen vant valget i Sverige. De nye svenske regjeringspartiene ønsker å selge statlige aksjer verdt 200 milliarder svenske kroner deriblant SAS. Sentrale politikere i det danske regjeringspartiet Venstre har fulgt opp og varslet at de ønsker å selge de danske eierandelene – og at man vil legge press på Norge for at alle tre skandinaviske land selger samtidig.

Jobber mot salg

Jens Stoltenberg varsler derimot at han vil jobbe for det motsatte. Han ønsker at eiermodellen der Sverige (214 %) Danmark (143 %) og Norge (143 %) til sammen eier halve selskapet skal bestå. Dette vil han ta opp med sine statsministerkolleger.

– Jeg vil beholde og videreutvikle selskapet slik det er i dag med en blanding av offentlig og privat eierskap som er nordisk forankret. Derfor har vi ingen ønsker om at svenskene og danskene selger seg ned sier Stoltenberg.

Det norske eierskapet ble sist diskutert i vinter da den ene krisen avløste den andre i SAS og konsernet valgte å legge ned verkstedet på Sola. Nedleggelsen skjedde uten at norske politikere hadde mulighet til å gripe inn eierandelen til tross. Stoltenberg mener likevel det er fordeler med et nasjonalt eierskap.

Viktig eierskap

– Eierskapet kan brukes til å sikre hovedkontorfunksjoner og at strategiske beslutninger tas i Skandinavia. Det er viktig for Norden og for Norge som er en utkant i Europa. Men det er ikke et eierskap som gjennom 14 prosent kan styre den daglige driften eller enkeltbeslutninger i selskapet understreker han.

Mandag gikk Aps stortingsrepresentanter Sverre Myrli og Torstein Rudihagen inn for at Norge bør kjøpe opp SAS-aksjer dersom Danmark og Sverige selger. Det samme har SVs Ingvild Vaggen Malvik tatt til orde for.

Stoltenberg vil i dag ikke ta stilling til om det kan bli aktuelt å bruke penger på å øke den norske eierandelen dersom SAS-aksjene havner på markedet.

– Nå får vi først se om Sverige og Danmark faktisk ønsker å selge sine aksjer. Hvis vi skal ta stilling til om vi skal kjøpe må vi gjøre en ordentlig vurdering av fordeler og ulemper sier statsministeren.

Prislapp: 58 mrd.

SAS-konsernet er børsnotert ved Stockholm-børsen og Wallenberg-stiftelsen er per i dag største private eier med sju prosent av aksjene. Den norske porteføljen var i går verdt drøyt 23 milliarder svenske kroner. De svenske og danske aksjene hadde i går en markedsverdi på nærmere 58 milliarder svenske kroner.

Mer fra Dagsavisen