Vi feirer hjemme i all enkelhet med middag med forlovere og ektefeller, forteller Anfinn Bernaas (54).
Han giftet seg i formiddag med Kragerø-kunstneren August Ringmann (70) i Oslo Tinghus. Dermed ble de det første homofile paret som ble viet etter at den nye ekteskapsloven trådte i kraft i går.
Historisk vielse
– Tenkte dere på at brylluppet deres kom til å bli historisk?
Vi tenkte på at det ville være morsomt om det ble sånn, og vi ønsket å ha vielsen tidlig på dagen. Men dette hadde vi jo ikke kontroll over. Også dommeren påpekte at bryllupet vårt var historisk, sier Bernaas.
Paret har vært sammen i 25 år, men ønsket om å gifte seg kom først i høst.
For oss har dette modnet parallelt med debatten omkring den nye ekteskapsloven. Da vi kom fram til at dette var det riktige for oss, fikk vi det travelt og ville egentlig gifte oss så fort som mulig. Da tvang vi oss selv til å vente, sier Bernaas.
Alle vil være fullverdige
Hvorfor var det viktig å inngå ekteskap i stedet for partnerskap?
Det ligger et verdisyn bak. Det har vært en erkjennelse både i homorørsla og i flertallet av de politiske partiene av at partnerskapsloven ikke var fullverdig. Alle ønsker jo være fullverdige, fastslår Bernaas.
Den felles ekteskapsloven gjør Norge til et bedre land å leve i for både heterofile og homofile. Landet vårt blir dessuten et eksempel til etterfølgelse for resten av verden.
Påvirket gjennom Senterpartiet
Til daglig er Bernaas redaksjonssekretær i Senterpartiet, i partiavisa Sentrum.
Som ansatt i Senterpartiet har jeg kanskje påvirket på det personlige planet, gjennom å være åpen om hvem jeg er. Og som regjeringsparti har vi har jo hatt betydning i denne saken, sier Bernaas.
Han har vært åpen homofil siden slutten av 1970-tallet, og sier han nesten har glemt hvordan det var å komme ut av skapet.
Jeg har bodd både i Tromsø og Skien, men har ikke opplevd forskjellige holdninger i lokalsamfunn av ulik størrelse. Man må være den man er. Oppfører man seg ordentlig, får man respekt uansett, sier Bernaas.