Innenriks

Unge rammes hardest på arbeidsmarkedet: – Vi må passe ekstra på dem fremover

Mer enn 26 prosent av dagens arbeidsledige er mellom 20 og 29 år. Flere fagforeninger forteller at unge sliter med å komme seg inn i arbeidsmarkedet i koronakrisen.

Bilde 1 av 2

Arbeidsledighetstallene er tydelige: arbeidsmarkedet er vanskeligst for unge arbeidssøkere. 31.969 personer av de totalt 122.035 arbeidsledige er mellom 20 og 29 år, ifølge Nav. Det tilsvarer 26,2 prosent. 

– Fra tidligere kriser vet vi at det er de unge som rammes hardest når arbeidsledigheten stiger. Vi må passe ekstra på denne gruppen fremover. 

Det skriver leder for fagforeningen Akademikerne, Kari Sollien, i en e-post til Dagsavisen. Hun mener at høyt utdannede i mindre grad er rammet av krisen, og råder unge til å ta høy utdanning dersom de har motivasjon og mulighet.

Leste du denne? Geelmuyden om koronavaksinen: – Jeg er skeptisk og må kunne snakke om det (+)

Oslo 20200827; Kari Sollien; Akademikerne

Leder for fagforeningen Akademikerne, Kari Sollien. Foto: Pressefoto Akademikerne.

Oppfordrer til å utvide horisonten

Nylig skrev Dagsavisen om nyutdannede Pernille Bügel (31) som søkte 93 jobber før hun til slutt fikk et vikariat. Dessverre er ikke Bügel sin situasjon unik, fortalte administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Ole Erik Almlid til Dagsavisen. Han advarte mot en tapt generasjon som ikke kommer seg inn på arbeidsmarkedet.

Flere fagforeninger Dagsavisen har vært i kontakt med bekrefter nyutdannede Bügels opplevelser: Studenter og unge sier det er vanskelig å komme inn på arbeidsmarkedet uten relevant arbeidserfaring.

Leder for Akademikerne, Kari Sollien, har inntrykk av at det tar lengre tid å lande sin første jobb nå, på grunn av pandemien.

– Jeg råder unge jobbsøkere til å utvide horisonten sin når de søker jobb. Det handler både om hvilke sektorer og bransjer man søker seg til, men også at man bør være villig til å flytte på seg i større grad, skriver Sollien.

Les også: Mari fikk beskjed om at hun kun får besøke sin dødssyke far én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

– Det haster med ny krisepakke

Akademikerne er opptatt av at de unge ikke må bli stående igjen som de største «koronataperne».

– Vi må sikre at dagens studenter får en så normal og god utdanning som mulig, på tross av krisen. Vi må også sikre dem økonomisk. Det haster med en ny krisepakke til studentene, skriver Sollien.

Hun mener at det aller viktigste er å sikre at ledigheten ikke setter seg, ved å hindre at arbeidsplasser ikke går konkurs og arbeidsplasser forsvinner.

– Med riktige grep er jeg trygg på at Norge vil lande på beina, uten at de unge betaler en for høy koronakostnad.

Les også: Her er en av fire covid-innlagte under 55 år

Bekymret for vårens nyutdannede

Likevel er Sollien bekymret for studentene som er ferdig med en utdanningsgrad denne våren. Nav må ha et tilbud til denne gruppen.

– Vi risikerer et mer usikkert arbeidsmarked i årene fremover, og det vil bety at veien inn i arbeidslivet blir tøffere for de unge. De vil stille lenger bak i køen enn erfarne søkere når konkurransen om jobbene blir større, skriver hun.

###

Ledigheten påvirker mulighetene til spesielt unge arbeidssøkere, sier nestleder i Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira. Foto: Fagforbundet. 

Også Fagforbundet har merket seg at det er tøft for unge uten arbeidserfaring å komme seg inn i arbeidsmarkedet.

– Det er et gap mellom forventninger fra arbeidsgivere og unges kvalifikasjoner. Den høye arbeidsledigheten påvirker mulighetene til nyutdannede, sier nestleder i Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira til Dagsavisen.

Les mer: Mange innvandrere er korona-ledige

Ingen jobber å søke på

Mange arbeidsgivere krever relevant arbeidserfaring. Det gjør det vanskelig for studenter å få sin første jobb, mener Oliveira.

– Som ferdigutdannet har du på papiret den kunnskapen du trenger for å få deg en jobb, men så er det likevel mange arbeidsgivere som ønsker praktisk erfaring i tillegg, sier Oliveira.

Hun mener at politikerne bør bidra til å skape arbeidsplasser under pandemien, og ikke legge alt ansvar på de arbeidsledige. Hun tenker spesielt på statsminister Erna Solbergs (H) uttalelser til E24 om at permitterte må se seg om etter nye jobber.

– Men det er ingen jobber å søke på, sier Oliveira.

###

– Teknologi- og industriutviklingen stopper ikke opp, sier studentleder i Industri Energi, Alida Johanne Domaas. Foto: Privat. 

Også masterstudenter sliter 

Fagforeningen Industri Energi opplever at arbeidsmarkedet er tøft også for dem med høy utdanning.

– Det satte studentene litt ut å se at det ikke var noen ledige stillinger å søke på da de skulle ut i arbeid etter endt master, sier studentleder i Industri Energi, Alida Johanne Domaas til Dagsavisen.

Industri Energi har sendt ut flere undersøkelser til studenter under pandemien og tilbakemeldingene er entydige – det er vanskelig å få relevant arbeidserfaring.

– Det virker som den største utfordringen for studentene er å skaffe seg relevante sommerjobber, men for mange er det like vanskelig etter endt utdanning, sier Domaas.

Flere bedrifter har hatt ansettelsesstopp og de aller fleste har innført påbud om hjemmekontor.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Ledighetskneiken

Selv søkte Domaas over 50 sommerjobber i fjor uten å få napp noen steder, og hun vet at hun ikke var alene om en slik jobbjakt.

– Akkurat nå er det ekstra vanskelig, noen bedrifter har måttet permittere mange, har lite arbeid og dårligere økonomi. Vi har en kneik å komme oss over nå, men etter hvert vil bedriftene ha behov for ny kompetanse igjen, og ny kompetanse får de fra studentene, sier hun.

Domaas tror det er viktig at utdanningsinstitusjonene legger opp til mer praksis gjennom utdanningsløpet.

– Med 300 søkere på samme stilling, er det vanskelig å komme seg inn på arbeidsmarkedet dersom du ikke har noe relevant erfaring fra før av. Derfor er det svært viktig at det legges opp til praksis i utdanningen, sier hun.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen