Innenriks

Abid Raja: – Vi hadde trengt Shabanas energi og kampvilje i mange år fremover

Raja sier han vil minnes Shabana Rehman som en festglad jente med et gjennomsyra samfunnsengasjement.

OSLO RÅDHUS (Dagsavisen): – Jeg kommer til å minnes henne først og fremst for det store smilet hennes og det store engasjementet hun viste når man traff henne, sier Abid Raja til Dagsavisen utenfor Rådhuset i forkant av Shabana Rehmans gravferd.

Raja beskriver Rehman som en danse- og festglad jente, med et dypt, ekte og gjennomsyra samfunnsengasjement.

– Hun våknet med det engasjementet, og la seg med det engasjementet. Shabana har gått bort alt, alt for tidlig. Vi hadde trengt hennes energi og kampvilje i mange år fremover, sier han.

Stort sikkerhetsoppbud

Utenfor Rådhuset er det lange køer en og halv time før gravferden til Shabana Rehman begynner. Når klokken har passert 11 har køen løsnet. Det er rigget med et stort sikkerhetsoppbud med vektere og politi. Alle som skal inn og delta i gravferden sjekkes før de får slippe inn i Rådhuset.

Samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren gikk bort 29. desember etter knapt ett år med kamp mot kreft.

Abid Raja påpeker at han ikke tror mange i dag ikke i like stor grad som før tenker på tenker på at kvinner har blitt tvangsgifta, hatt manglende rett på å kle seg som de vil og ikke hatt den friheten som mange vokser opp med i dag.

– Før var den friheten veldig uaktuell. Shabana, bare navnet hennes i seg selv, ble en forbannelse og et banneord innad i det pakistanske miljøet. Hun ble lagt for hat, sier han og legger til:

– Det har endret seg med tiden. Mange har etter hvert anerkjent hennes innsats og betydning.

Raja er redd mange i dag glemmer at det samfunnet vi lever i nå, ikke har blitt til av seg selv.

– Noen har bidratt til at den kampen ble tatt, at verdier har blitt endret og at rommet for særlig minoritetsjenter har blitt utvidet. Det rommet har Shabana mer enn noen andre bidratt til å utvide. Det må vi anerkjenne henne for, takke henne for og minne henne for, sier han.

Bodde på samme barnevernsinstitusjon

Raja har kjent Rehman siden barndommen. De var begge barnevernsbarn og bodde på samme institusjon samtidig.

– For noen år siden snakket vi om at vi en gang skulle gjøre et stort intervju sammen, om reisen vi har hatt fra barnevernet til hver våre roller. Det rakk vi aldri.

Raja og Rehman var ikke alltid enige. En stund fremsto de som motstandere i media og den offentlige debatten.

– På slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000 tallet var vi store motstandere. Senere skrev jeg en lang kronikk i Morgenbladet hvor jeg tok et oppgjør med mine egne holdninger på den tiden, som jeg heldigvis hadde lagt bak meg.

Etter det jobbet Raja og Rehman tett sammen for kampen mot negativ sosial kontroll, forteller han Dagsavisen. Det var også rundt den tiden at Rehmans organisasjon Født Fri ble opprettet.

Shabana Rehman gravlegges tirsdag 10. januar i Oslo Rådhus.

– Shabana Rehman har aldri gitt seg

– Shabana Rehman er den modigste kvinnen vi har hatt i Norge de siste tiårene. Hun har aldri gitt seg, tross tunge trusler, tross skudd mot restauranten til familien hennes, har hun aldri viket en tomme. Det var kvinnen som ingen kunne målbinde, hun lot seg ikke true til taushet, sa Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til TV 2, ifølge NTB.

Redaktøren er særlig takknemlig for at Rehman sto på hans side under karikaturstriden i 2006, da hans daværende avis Magazinet ble kjent over hele verden for å ha trykket karikaturer av profeten Muhammed.

– Når man føler man står veldig alene, husker man dem som gjorde noe av det mest politisk ukorrekte man kunne gjøre den gangen: hun sto opp for denne merkelige, provoserende redaktøren, sier Selbekk.

Han legger til at dette sier noe om henne:

– Hun har aldri lagt vekt på det som tjener henne, det som er politisk korrekt og forventet. Hun har alltid gått sine egne veier, det er det vi skal minnes i dag.

– Få som har forandret så mye

Under begravelsen i Oslo rådhus var stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) en av mange som minnet Shabana Rehman, skriver NTB.

– Norge må i dag ta farvel med en stemme vi egentlig ikke har råd til å miste, begynte stortingspresidenten.

– Det er få som har forandret så mye, vært så modig og etterlatt seg så mye debatt og latter som Shabana Rehman, sa Gharahkhani.

Han brukte sin egen bestefars utsagn om at det er løvinner, ikke løver som vinner kamper. Stortingspresidenten sier Rehman ga mange kamper et ansikt – kampen mot negativ sosial kontroll, for friheten til å bestemme over eget liv, for friheten til å elske den man vil, og kampen for ytringsfriheten.

– Noen er opptatt av diplomatiske ord når undertrykkelse og overgrep finner sted. Andre velger å være den løvinnen som tar kampen, som vil forandre, sa Gharahkhani.

– Altfor ofte måtte hun stå ganske alene

– Shabana var en av de første med minoritetsbakgrunn som klarte å bryte lydmuren i offentligheten og nå ut til et større publikum, sa kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) i sin tale i Rehmans gravferd.

Rehman var ikke en som gikk stille i dørene. Hun snakket høyt om betente temaer knapt noen hadde turt å røre ved i Norge, sa Trettebergstuen.

– Hun kjempet mot undertrykkelse og vold mot jenter og kvinner. Mot patriarkat. Mot æreskultur, sa hun videre.

– Hun løftet en mulla – og beveget et helt folk.

Kulturministeren påpekte at Rehman tok på seg en tung kamp, og at hun ble møtt med mye motstand, trusler og hets.

– Altfor mange ganger måtte hun stå ganske alene i stormen. Det er beklagelig.

– Vi skal ta motet hennes med oss videre, vi skal ta kampen for frihet videre, lovet Trettebergstuen.

Venn, komiker og kollega Zahid Ali ba alle gjestene om å gi en stående applaus til Shabana Rehman som gravlegges fra Oslo rådhus tirsdag i en humanistisk seremoni. Foto: Heiko Junge / NTB

Stående applaus

Komikerkollega og barndomsvennen Zahid Ali var også blant dem som holdt minnetale for Shabana Rehman under tirsdagens begravelse i Oslo rådhus.

– Som alle komikere elsket også Shabana applaus. Jeg håper derfor alle vil være med på å gi Shabana hennes siste stående applaus, så kraftig at hun hører den. Kan alle reise seg? Takk for alt, Shabana, sa Zahid Ali.

Zahid Ali fortalte i sin tale varmt om hvordan han og Rehman raskt ble venner allerede i andre klasse på Nordstrand skole i 1984.

– Jeg var alltid veldig fascinert av hvor ofte hun turte å rekke opp hånden i timen, og spørre om ting som alle lurte på.

Talen vekket latter og framkalte tårer. Ali fortalte også om en sårbar venn. I de røffeste debattene, der hun ofte fremsto som både sterk, tydelig og kompromissløs, kunne man samtidig ane den bakenforliggende usikkerheten.

– Hun kunne være livredd for det hun skulle si, og livredd for det hun hadde sagt, men hun sa det likevel.

Han fortalte at Rehman ble redd for å bevege seg ute blant folk.

– Enkelte dumme mennesker kunne slenge kommentarer etter henne. Noen var aggressive, de ropte og viste henne finger’n. Slike ting kunne gå sterkt inn på henne

Etter Alis tale fikk de fremmøtte høre Rehmans stemme i et opptak der hun leser teksten «Hører du Trommen», fremført på Psykologikongressen i 2021, skriver NTB.

Skrev om sykdommen

Det siste året av hennes liv skrev Rehman åpent om kreftbehandlingen i Nettavisen. Hun ville ta med seg forestillingen sin til undergrunnsscener i Karachi, der hun ble født i 1976, forteller avisens redaktør Erik Stephansen i Rehmans begravelse.

– Heldigvis ble turen aldri noe av. Det var selvsagt for farlig. Men den siste som ville innrømme det, var du, sa Stephansen.

Han samarbeidet tett med Rehman gjennom hennes siste måneder.

– Da jeg ble kjent med deg for 20 år siden, hadde du nettopp hatt knallsuksess med standup-forestillingen «På ski over Grønland». Men etter å ha fleipet om påsydde jomfruhinner og kyllingblod på lakenet her hjemme, var du ikke helt fornøyd, sa redaktøren.

Kronprins Haakon ankommer Shabana Rehmans gravferd.

– Et av de modigste menneskene jeg har møtt

– Jeg har møtt mange modige mennesker. Soldater og frivillige som gikk inn i farlige situasjoner med puls bankende i ørene og frykt i magen. Frykt for å svikte kameratene – og seg selv, sa tidligere generalløytnant Robert Mood i Shabana Rehmans gravferd i Oslo rådhus.

– Kjære Shabana, allikevel er du et av de aller modigste menneskene jeg har møtt. Du hadde også motet som inspirerte til å utfordre, til å gjøre ting du innerst inne kunne være redd for, til ikke å vike unna, fortsatte han.

Mood og Rehman fant tonen da de begge deltok under Filosofifestivalen i Kragerø i 2018.

Han hyllet hennes mot og kamp for frihet.

– Norge, i all vår rike selvgodhet, trenger ditt mot og ditt speil, men du dro videre på din reise altfor tidlig, sa Robert Mood.

Subjekt-redaktør Danby Choi tok i sin tale til orde for et varig minnesmerke.

– Hun burde få sin egen gate, fordi hun viste en tredje vei i så mange debatter. Vi burde hatt en Shabanas vei. Fordi hun bana vei, sa Choi, som omtalte henne som en viktig storesøsterskikkelse.

– For liberale innvandrere som meg, og de mange som har kommet etter henne, er hun en av de viktigste nordmennene som har levd.

Etter en rekke minneord og kunstneriske innslag avrundet seremonien med at Rehmans tantebarn sammen leste hennes tekst «Hjertets migrasjon».

Til toner fra flygelet, Ole Paus’ «Mitt lille land», ble kisten båret ut.

Saken fortsetter under videoen

Hedret

Regjeringen besluttet i forrige uke å hedre Shabana Rehman med gravferd på statens bekostning.

Trettebergstuen og Gharahkhani representerte regjeringen og Stortinget sammen med arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen tirsdag. Også kronprins Haakon var til stede under seremonien.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen