Innenriks

Fant døde katter i en sekk i havet: – Brutalt og sykt

Sommeridyllen ble fort brutt da John Øksnes fant en striesekk fylt med kranier på badestranda.

I strålende sommervær tok John Øksnes med seg familien til en søndag på stranden Urstabben i Brønnøy kommune forrige uke. Overraskelsen ble stor da de fant en striesekk med det som sannsynligvis er kranier etter tre kattunger og en voksen katt.

– Det er helt sykt, sier Øksnes selv.

Trodde det var søppel

Øksnes forteller at han vasset med barna langs den langgrunne stranda, og så sekken flytende i vannet.

– Jeg tok den med inn, som man jo gjør når man finner søppel, sier han.

Etter at vannet hadde silt ut av sekken, fikk familiefaren se hva som lå der.

– Det viste seg det var tre knekte kranier på det som må være katter. Det var tilsynelatende gjort et forsøk på å knekke kraniet på den største katten, men den hadde et helt hode, sier Øksnes.

Dagsavisen har vist bildene til veterinær, som kan bekrefte at den største hodeskallen er av katt. De tre mindre hodeskallene er trolig også katt, får Dagsavisen opplyst, men disse er veldig ødelagt.

Mange leser også: USA-ekspert: – Vi kommer til å se Trump på sitt verste

John Øksnes sier han lette etter en form for ID-chip eller annen måte å kunne gjenkjenne kattene på.

– Men det var ikke noe særlig å finne, det var bare en gammel striesekk. Krabbene hadde gjort sitt, sier han, og forteller at han ikke kan si hvor gammelt det er.

Hodekraniene til tre kattunger og en voksen katt ble funnet på en strand i Brønnøy kommune. John Roger Øksnes var den som fant det.

Øksnes sier han har hørt om at folk gjorde slik med kattene i gamle dager, men er sjokkert over at det fortsatt kan skje.

– Det er ikke noe særlig å finne noe sånn. Det er forsvarsløse dyr. Det er mer humane måter å avlive dyr på, hvis man ikke har plass til dem. Det finnes dyrleger som gjør sånne ting, sier han, før han bryter ut:

– Det er brutalt, rett og slett. Det er sykt. Ikke greit.

– Det er ikke normalt å drukne dyr, uavhengig av om man har kakket dem i hodet eller ikke, legger han til.

Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

Sterke reaksjoner

Han sier barna på halvannet og tre år ikke helt forsto situasjonen, og at de skjermet dem fra kraniene da de forsto hva de fant.

– Det gjør vel ikke så mye nå, de skjønner ikke så mye, men de stiller spørsmål de og. Han eldste, i hvert fall.

– Hva sa du da?

– Nei, man gjør vel det enhver forelder gjør. Tuller det vekk litt, kanskje, for å skåne dem.

Øksnes la ut et innlegg på Facebook om funnet, som raskt fikk flere reaksjoner.

– Det traff noen hjerter. Det er bra, for folk vet at det skjer. Jeg la det ut av en grunn, at det kanskje rakk fram til personen som har gjort det og vise at det er ikke så enkelt å bare gjøre noe slik. Kanskje noen skulle få kjenne litt på samvittigheten når de så det, sier han.

Øksnes sier han aldri har sett noe lignende på de 15 årene han har jobbet på havet. Han oppfordrer folk til å plukke opp ting man finner i havet.

Familiefaren mener det hele er veldig spesielt.

Det er fortsatt forsvarsløse dyr, det er det som er mest provoserende. Man blir forbannet. Rett og slett forbannet.

Hodekraniene til tre kattunger og en voksen katt ble funnet på en strand i Brønnøy kommune. John Roger Øksnes var den som fant det.

Dyrebeskyttelsen: – Alvorlig

Martin Aasen Wright i Dyrebeskyttelsen Norge sier dette er et alvorlig tilfelle av dumping av dyr.

– All dumping er alvorlig, men dette er noe av det mer ekstreme jeg har hørt om, sier han, og sier det er et brudd på dyrevelferdsloven å både drepe et dyr på inhuman måte, og å hensette dyret i hjelpeløs tilstand.

– Om det er vanlig skal jeg ikke si, men det er i hvert fall ganske vanlig at katter og kaniner blir dumpet om sommeren. Vi har ofte brukt uttrykket dumping-sesong. Den starter ved påsketider, og varer til sommeren. Og det skjer hvert år, sier han, og forteller at lokallagene til Dyrebeskyttelsen jobber med sprengt kapasitet for å forsøke å hjelpe dyr i nød.

Martin Aasen Wright, kommunikasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge, sier tilfellet i Brønnøy er et av de mer ekstreme han har hørt om.

Han sier at det riktige er å kontakte Mattilsynet, om ikke det står om liv og død – da er Politiet riktig instans. Finner man et dyr som er på løs vandring, er det mulig å kontakte veterinær for å se etter ID-merking.

– Vi mener det mest effektive tiltaket for å redusere og forebygge at katter og kaniner dumpes hver sommer, er obligatorisk ID-merking og kastrering. Hvis du har ID-merking kan du spore dyrets eier, sier Wright, og forteller Norge er et av få europeiske land som ikke har innført obligatorisk merking av dyr.

Les også: Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge hjalp over 5000 dyr i nød

Kontakt politiet

Dagsavisen har spurt Mattilsynet om hva man skal gjøre hvis man finner noe lignende. De henviser til Statsforvalteren i Nordland for kommentar.

– Ved funn av døde dyr der det er mistanke om at dyrene er utsatt for mishandling eller vanskjøtsel, skal man kontakte Mattilsynet eller politiet. Statsforvalteren har ingen myndighet i slike saker, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Wasmuth hos Statsforvalteren i Nordland.

– Kommunen kan følge opp saker som en forsøplingssak dersom man finner ut at dyrekadaver, gjerne større og/eller flere dyr, er å regne som avfall, tilføyer han.

Les også: Festivalsommeren: Stor oversikt

Les også: Mener Wolt gjemmer seg bak uføretrygdede (+)

Les også: Ekspert om forsikring: – Disse tilbudene sier jeg alltid nei til


Mer fra Dagsavisen