Innenriks

Forlaget: – Et ekstraordinært trykk rundt boken til Mímir Kristjánsson

Én bok vakte særlig oppmerksomhet da forlagene Kagge og J.M. Stenersen torsdag la fram høstlisten.

Boken er Rødt-politiker Mimir Kristjánssons svært personlige bok om sitt og farens alkoholproblem, kalt «Pabbi. En familiesaga om drukkenskap».

– Vi har opplevd et ekstraordinært stort trykk rundt denne boka, opplyser Kagges kommunikasjonssjef Raymond Vik. Kristjánsson selv kaller boken «uten sidestykke det vanskeligste jeg har skrevet».

– Det er ekstremt skambelagt å slite med alkohol i Norge. I denne boken utleverer jeg både faren min og meg selv, og det er ikke alltid så pent å lese om. Men jeg tror vi tjener oss på en ærligere samtale om hvorfor så mange drikker for mye, uttalte Mímir Kristjánsson ifølge forlaget.

Les også: AAP: – Dette er det ingen som forteller deg (+)

Også åpenhjertige

Åpenhjertig er også Esben Esther Pirelli Benestad, som neste måned kommer med bok om eget liv under tittelen «Mitt liv som hun og han og hen».

Da kommer også romandebutanten Eva Bekkelund-Eriksen med «Gutten», om «en gutts voldelige oppvekst i ukjent kropp». Forfatteren var ifølge forlaget en av de første unge i Norge som skiftet kjønn – tilbake i 1981.

En annen romandebutant er Kathinka Steenstrup, som altså er søster til Henriette. Hun tar for seg datinghelvetet i «Hjerteråte», som er dels basert på egne erfaringer.

Ole Paus fikk ikke fullført memoarene «For en mann» før slaget rammet ham. Kagge gir ut det han rakk med undertittelen «Opptakt til en selvbiografi».

Store på fagprosa

En av høstens storfilmer er «Quisling», der presten og sjelesørgeren Peder spilles av Anders Danielsen Lie. I boken «Kruttårnet» skriver Håkon Høydal om farfarens samtaler med Quisling – som Peder skrev ned i en dagbok som lenge var hemmelig. Nå fortelles historien for første gang.

På høstmenyen står blant også en USA-valgaktuell bok kalt «Hvit makt. USAs rasistiske historie», der Ketil Raknes ifølge omtalen skildrer «svarte motstandshelters kamp mot hvit makt».

– Kagge er Norges største forlag på sakprosa. Det ble bekreftet i 2023, da vi hadde fem titler på topp 10 over flest solgte sakprosabøker. Bredden i høstens utgivelser understreker denne posisjonen. Samtidig blir vi stadig større på skjønnlitteratur, sa forlagssjef i Kagge, Tuva Ørbeck Sørheim, under torsdagens presentasjon.

Les også: Ut mot Listhaug: – Rett og slett tøv

Les også: Russland-ekspert: – Dette er ydmykende for Vladimir Putin (+)

Les også: Opptøyer i Storbritannia: – Sinne og aggresjon som har ventet på å få utløp (+)

Mer fra Dagsavisen