Innenriks

Marianne Evensen er død

Kreftsyke Marianne Evensen var et av Nav-skandalens mest profilerte ofre, og hennes historie rørte mange. Nå har hun tapt kampen mot kreften. Og Nav.

– Det er med stor sorg vi mottok nyheten om at Marianne Evensen gikk bort i dag, en utrettelig forkjemper for rettferdighet for ofrene i Nav-skandalen.

Det skriver hennes venn og leder for Foreningen for Nav-skandalens ofre, Rune Halseth, på foreningens Facebook-sider.

– Marianne var ikke bare en person; hun var en sjel som brant for en sak hun visste var større enn seg selv. Hennes liv ble preget av en urokkelig vilje til å kjempe mot en stat som ikke bare har sviktet sine mest sårbare, men også brukt enorme ressurser i sin strid mot dem, skriver han og avslutter:

– Hvil deg nå, vi fortsetter kampen.

Nav-skandalens ansikt utad

Kreftsyke Marianne Evensens historie rørte mange. I 2017 ble hun idømt en straff der hun måtte sone 75 dager i fengsel for trygdesvindel. En sak som gikk hele veien til Menneskerettighetsdomstolen i EU, fordi Nav hadde tolket regelverket feil og straffet trygdemottakere som oppholdt seg i EØS-land mens de mottok sosialhjelp.

Evensen ble dømt og straffet for å ha bodd i Danmark deler av tiden hun mottok hjelp med sin daværende kone.

Saken blåste opp i media i 2019. Da Dagsavisen besøkte Marianne i 2020, var hun bekymret for om hun kom til å se sakens slutt før hun døde. Et poeng hun gjentok overfor NRK i september 2023.

I oktober samme år ble Rune Halseth og Marianne Evensen i tingretten tilkjent 900 000 kroner mer enn erstatningen de hadde fått fra staten. En tredje part i saken fikk ingen ekstra erstatning. Avgjørelsen ble anket til Borgarting lagmannsrett.

Les også: Filmen om «Ibelin» rører en hel verden til tårer (+)

Carl Baudenbacher skal hjelpe Rune Halseth og de andre ofrene med å bevise at norske myndigheter har opptrådt grovt uaktsomt.

Raser mot den norske stat

Carl Baudenbacher er en sveitsisk jurist som var en av tre dommere og leder av EFTA-domstolen fra 2003 til april 2018. Han har bistått i saken til Evensen og de andre.

Også han uttrykker sorg og frustrasjon over Mariannes bortgang.

– Marianne Evensen, en av saksøkerne i Nav-skandalen, gikk bort 16. januar 2025, uten at den norske stat har ytet henne rettferdighet, skriver han på LinkedIn.

– Hun hadde tilbrakt 61 dager uskyldig i fengsel for grovt bedrageri og trygdesvindel og ble utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling.

Baudenbacher forteller videre at Marianne var motorsyklist, og at hennes siste drøm var å kjøre Route 66. Det fikk hun aldri gjennomført, før kreften krevde sitt.

– Og selv om de åpenbare lovbruddene fra Nav, politiet, rettsvesenet, kriminalomsorgen og fengselsmyndighetene var ubestridelige, gjorde de alt de kunne for å hindre at hun skulle få tilstrekkelig økonomisk kompensasjon. Med suksess, dessverre, tordner han.

– Marianne har bare fått en ubetydelig sum penger. Dette skjedde i et land som hevder å være på toppen av alle demokrati- og rettsstats-rangeringer verden over.

Les også: Dette får etterlatte av din pensjon da du dør (+)

Tapte i ankesaken

For i oktober 2024 forkastet Borgarting lagmannsrett anken fra tingretten og frifant staten. De tre ofrene fikk heller ikke tilkjent sakskostnader for lagmannsretten.

– Dommen stadfester det nøkterne nivået vi har i Norge for utbetaling av oppreising, også der staten har gjort alvorlige feil, sa David Magnus Myr, som er advokat hos Regjeringsadvokaten, til NRK.

Lagmannsretten landet på at de har krav på henholdsvis 250.000 og 200.000 i oppreisning. Det er det samme som de fikk utbetalt av staten.

Anken endte altså med et sviende tap for saksøkerne, som heller ikke får dekket sakskostnader.

– Lagmannsretten fant ikke at EMK eller EØS-avtalen ga de private partene rett til mer oppreisning enn det som to av dem hadde fått utbetalt i medhold av straffeprosesslovens regler om erstatning for uberettiget straffeforfølgning, skrev Borgarting lagmannsrett i en pressemelding.

Den 16. januar 2025 ble det klart at Marianne ikke fikk se sakens slutt før hun døde.

---

Fakta om trygdeskandalen

  • Trygdeskandalen, også kalt Nav-skandalen, ble kjent i 2019.
  • 7510 personer er hittil identifisert som berørt av EØS-feilen, ifølge Nav.
  • Siden 1994 har Nav feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. Det er ikke avklart om feiltolkningen også strekker seg lenger tilbake i tid.
  • Minst 78 personer antas å være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av feil rettsanvendelse i tidsrommet 2014-2019, ifølge oppdaterte tall fra Riksadvokaten per 17. desember.
  • Av disse er 48 personer idømt ubetinget fengsel, 21 betinget fengsel og 9 personer samfunnsstraff.
  • 7510 personer er hittil identifisert som berørt av EØS-feilen, ifølge NAV.
  • De berørte er rammet i ulik grad. Blant annet ble 86 personer uriktig dømt for trygdesvindel. 793 personer fikk uberettiget tilbakebetalingskrav fra NAV.
  • Feilen skyldtes at Stortinget, domstolene og forvaltningen tolket EØS-regelverket feil.
  • Saken gjaldt personer som hadde mottatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller pleiepenger mens de oppholdt seg i andre land i EØS-området.
  • NAV stilte krav om at mottakere av disse ytelsene måtte oppholde seg på norsk jord. Dette var i strid med EØS-avtalen som slår fast at alle kan bevege seg fritt innenfor EØS-området.
  • Det ble i november 2019 nedsatt et granskingsutvalg under ledelse av professor Finn Arnesen.
  • Granskingsutvalget la 4. august 2020 fram sin sluttrapport kalt «Blindsonen». Rapporten viste at det hadde skjedd en systemisk svikt ved behandlingen av regler og enkeltsaker.

Kilder: NTB / Nrk.no

---

Les også: Eksperten advarer: Ikke gå i denne kredittkort-fella (+)

Les også: – Folk tror du er hjerneskadd når du er litt annerledes i ansiktet

Les også: – Dette er viktig å kommunisere til foreldre med autistiske barn (+)

Mer fra Dagsavisen