I produksjonsselskapet Monsters hippe lokale ved Akerselva i Oslo, står en voksende flokk kreative hoder samlet rundt en sykkel med tre hjul og en fryser på lasteplanet. To ulastelig antrukne menn prøver heroisk å holde tritt med etterspørselen. Hjemmelaget sandwich-is er hett om dagen.
– Denne jobben er fantastisk, forsikrer Moulham Aldhem.
– Jeg lærer norsk og får dessuten møtt folk.
Les også: Integrering: – Arbeid er viktigere enn språk
Sandwich-brødre
Den syriske 20-åringen forlot sin krigsherjede hjemby Homs for to år siden. Etter flukten gjennom Europa endte han i Norge, hvor han nå har fått oppholdstillatelse, skoleplass – og Oslos kanskje «cooleste» sommerjobb.
Sammen med elleve andre flyktninger utgjør han det syklende iskremkollektivet «Sandwich brothers». Konseptet ble utviklet av en gjeng Blindern-studenter som ville finne en måte å få nye nordmenn i arbeid. Ideen fikk gründer Christoffer Naustdal Hjelm etter å ha sett lignende forretningskonsepter i New York.
Hjelm fikk Senter for flyktningkompetanse og integrering (SeFI) i bydel Gamle Oslo med på laget, og snart hadde tolv flyktninger i alderen 18 til 25 år seks måneder betalt arbeidstrening.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Vil utvide
Målet er å utvide forretningen med flere sykler og ansatte, forteller Marianne Madsen, som er blant initiativtakerne.
– Dette er unge, kule gutter med masse energi og potensial. Ved å selge is får de arbeidserfaring og språktrening. Kontakten med kundene bidrar også til å bryte ned barrierer mellom nordmenn og flyktninger. De «sandwiches» inn i det norske samfunnet, ler hun.
Arbeidslagene består av to personer, som bytter på å stå på kjøkkenet og selge isen. I de tre ukene de har holdt på, har sandwich-brødrene vært ute og syklet hver dag. Og nå har ryktene om «PistachiYo», «Piña Colada» «Mr. Barista» og resten av iskrembrødrenes dypfryste kreasjoner begynt å gå.
– Folk har faktisk oppsøkt oss. Er det her «Sandwich Brothers» holder til? spør de, forteller Madsen.
Utover høsten er planen å drive sykkelsalg i helgene og besøke bedrifter i ukedagene. Forretningene er gode der, viser det seg.
– Dette var veldig godt, innrømmer Monster-ansatt Mari Lone, som nettopp har spist en voksen «All Black Errrthing», bestående av sjokolade-biscuit, mørk sjokoladeis og balsamicoglaserte mandler. Hun ser smått skyldig bort på sykkelfryseren med det gode i:
– Men de kan ikke komme hit hver dag!
Les portrett: Loveleen Rihel Brenna. «Gud forby integrering».