Innenriks

Regjeringen blir møtt med gruvedemonstranter

Natur og Ungdom varsler demonstrasjoner utenfor Slottet og Stortinget etter at regjeringen har godkjent dumping av gruveavfall i Repparfjord i Finnmark.

Natur og Ungdom skal demonstrere mot Solberg-regjeringen utenfor Slottet før statsråd fredag formiddag, og foran Stortinget lørdag ettermiddag.
– Vi aksepterer ikke at gruver og kortsiktig profitt går foran fjord, fisk og reindrifta. Derfor sier vi klart ifra at dette ikke er greit, skriver Natur og Ungdom om den planlagte demonstrasjonen lørdag.

– Positivt bidrag

Næringsdepartementet ga torsdag driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark. Nussir får tillatelse til produksjon av 50.000 tonn kobberkonsentrat per år. Gruveplanene omfatter også et deponi for gruveavfall på bunnen av den nasjonale laksefjorden Repparfjorden.

Det forventes at gruva vil sysselsette rundt 150 årsverk. Både Kvalsund kommune og Finnmark fylkeskommune, har ønsket etableringen av gruva i Kvalsund velkommen.

– Det vil gi positivt bidrag til utviklingen av lokalsamfunnet, med nye arbeidsplasser og kompetanse, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Beslutningen ble møtt med jubel både fra gruveselskapet Nussir, Næringslivets Hovedorganisasjon og Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer folk i bergindustrien.

Vil legge seg i lenker

Samenes organisasjoner, reineiere og miljøvernere vil imidlertid ta i bruk både lenker og juss i kampen mot kobbergruva i Kvalsund i Finnmark.  Joikeren og Stjernekamp-vinneren Ella Marie Hætta Isaksen ser det som sin plikt å protestere og lover å stå i første rekke:
– Jeg har stått klar med lenkene i flere år. Jeg kommer til å lenke meg fast i ett år om det skal til for å få regjeringa til å snu, sier Hætta Isaksen, som tidligere var leder for Finnmark Natur og Ungdom til NRK. Ifølge organisasjonen har 2.900 personer meldt at de vil delta i aksjoner mot gruveplanene.

Mer fra Dagsavisen