Navn i nyhetene

– Slik tar du kontroll over stresset

Lege og forfatter Torkil Færø avslører i ny bok hvordan du med enkle grep får hvilepuls i en hektisk hverdag.

---

Hvem: Torkil Færø (55).

Hva: Lege og forfatter.

Hvorfor: Ute med boka «Hvilekuren», en oppfølger til «Pulskuren», som han ga ut for et år siden.

---

Les også: Han er fattig og sosialklient i en av Norges rikeste kommuner

Hvorfor trenger vi en hvilekur?

– Mange blir syke fordi de hviler for lite. Slitne og utbrente. Det ser vi jo hver dag på legekontorene. Folk fyller mellomrommene med stress. Mens det før kom naturlig å hvile når det ikke skjedde noe, må vi nå bevisst velge å hvile.

Hva legger du i det?

– At både tradisjonelle og sosiale medier og samfunnet rundt alle vil ha en bit av oppmerksomheten din. Og vi har alltid gjenstander som trekker oppmerksomhet innen rekkevidde. Vi er dårlige til selv å vurdere hvordan vi har det. Noe av målet med boka er nettopp å få folk til å se på pulsklokka for å hente motivasjon til å ta bedre valg for seg selv.

Du har selv mange jern i ilden, som legevaktlege og hyppige bokutgivelser blant annet. Hvordan står det til med hvilepulsen din?

– Jeg er egentlig lite stresset. Å jobbe legevakt er kanskje det roligste jeg gjør, ifølge pulsklokka. Arbeidsmengden er nær fulltid, men det kan jeg da gjøre i tillegg til å skrive. Da er jeg også nøye med å utnytte mellomrommene til hvile, blant annet ved å gjøre ting på lavgir og sove nok.

Hvor viktig er den mentale biten for å få det til?

– Man må være bevisst på å senke tempoet. Fra jobben på legevakta er jeg trent til å bevare roen og holde hodet kaldt, noe som kan overføres til andre ting.

Hva er hemmeligheten bak det å ha hvilepuls i tut-og-kjør-samfunnet?

– Foruten å gjøre valg som senker tempoet, er det en rekke ting man kan eliminere eller redusere, som varme, dårlig mat, alkohol, snus – det siste øker hvilepulsen med ti slag. En del uventede ting hindrer oss i å hvile. Selv ville jeg aldri tenkt at bløtkake gjør meg stresset, og snus tenkte jeg jo at roet meg ned. Men effekten er motsatt. Og alkohol er den soleklare verstingen. De som har suksess med det de driver med, er flinke til å hvile og sove. Det beste trikset er å puste rolig og ta kontroll over stressnivået. Det betyr å opptre rolig selv om omstendighetene er hektiske.

Og gjøre én ting av gangen, kanskje?

– Det er superviktig å ha ett fokus over en viss tid uten distraksjoner. Boka er skrevet for de med høyt tempo i hverdagen, som trenger teknikker for å regulere stressnivået. Målbar puls og hjerterytme forteller mye om stressbalansen vår. Så er det selvsagt viktig å trene og bygge et sterkt hjerte. For øvrig virker kulde beroligende og det samme gjør faste, selv om mange tror de blir stresset av å være sultne.

Det høres ut som en disiplinert Petter Stordalen er formelen?

– Nei, dette kan mange klare. Det er poenget med å bruke pulsmåler, som viser deg effekten og gir motivasjon til å gjøre de riktige valgene.

Les også: Dette får etterlatte av din pensjon når du dør (+)

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

– Det må kanskje være «Alkymisten» av Paulo Coelho – fabelen om å følge drømmene sine.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å dra ut på eventyr, oppleve verden og se meg rundt. Og samtidig lære nye ting sammen med familien. Vi har blant annet vært på lang seiltur.

Hvem var barndomshelten din?

– I ungdommen var det Bruce Springsteen.

Hvilket valg skulle du gjerne tatt om igjen?

– Jeg skulle gjerne skjønt renters rente-effekten bedre i yngre alder og satt av penger til å investere mer.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg er villig til å demonstrere for forebyggende helsearbeid, at vi fokuserer mer på å jobbe for å holde folk friske og ikke bare behandle slik som det er i helsevesenet i dag.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Nå er ikke jeg kristen, men ingen har vel preget verdenshistorien mer enn Jesus. Det måtte blitt ham eller Bruce Springsteen.

Les også: Eksperter slår alarm om konsentrasjonsvansker

Les også: Ny studie: Trening setter hjernen i gir i flere timer

Les også: Ny trend: «Fart walks»

Mer fra Dagsavisen