Verden

Går som i Norge: Rett nedover

Etter bare seks måneder har det gått med danske SF som med søsterpartiet SV i regjering: Rett ned på målingene, og dyp frustrasjon innad i partiet.

"I am a great bewonder of American culture". Dette sitatet er det danskene husker fra utenriksminister Villy Søvndals møte med Hillary Clinton. SF-lederen er hardt presset, ikke bare på grunn av haltende engelsk. FOTO: JACQUELYN MARTIN, SCANPIX

- Herregud, hvor smålig det kan bli.

En ektefølt frustrert utblåsning fra Danmarks utenriksminister Villy Søvndal i avisen Århus Stiftstidende i går. På dagen seks måneder etter at han trådte inn i regjering, var det en hardt presset partileder for Socialistisk Folkeparti (SF) som tømte seg:

- Kritikken av min person har vært smålig og underlig. Jeg er lei av at kritikerne har vært mer opptatt av hvordan jeg snakker engelsk, eller om jeg kan knyte en slipsknute, enn hva jeg står for.

Ikke så verst

- I am a great bewonder of American culture.

Dette sitatet er det som sitter igjen i danske medier etter at Søvndal møtte kollega Hillary Clinton i Washington DC før jul. Samt at slipsknuta til Søvndal var ganske slapp. For ordens skyld: Han skulle sagt «I am a great admirer». Likevel, den britiske journalisten Julian Isherwood, som bor i Danmark, synes danske medier er i overkant besatte av Søvndals språkkunnskaper.

- Mitt inntrykk er at han klarer seg utmerket, sier Isherwood til Politiken. Og påpeker at utenriksministere fra land som Polen og Bulgaria er ti ganger verre.

Selv om Søvndals engelskuttale fortsatt får mye oppmerksomhet i mediene, har han langt mer alvorlige problemer å slite med. Partiet hans har gått fra ni prosent oppslutning i valget for seks måneder siden - som var et dårlig resultat i seg selv - til å ligge på rundt seks prosent på målingene i dag. Og det murres, både i partiet og i regjeringen.

Som i Norge

Flere på grasrota i SF har uttalt seg kritisk om egen partileder i mediene den siste tida. Og søndag skrev avisen BT at flere ministere fra de to andre partiene SF deler regjering med, er bekymret for at koalisjonspartneren er i ferd med å gå i oppløsning internt. Søvndal blir regelrett baktalt av egne ministerkolleger og omtalt som regjeringens svake ledd.

- Vi ser mye av den samme tendensen i Danmark som dere har sett etter stortingsvalget i Norge etter 2005: SF har gått kraftig tilbake, sier politisk kommentator Lars Hovbakke Sørensen til Dagsavisen.

Han mener Søvndals språkkunnskaper er en mindre sak. Hovedproblemet er at SFs velgere er skuffet over at partiet har gitt opp for mye av sin egen radikale politikk for å gå i regjering.

- Mange tradisjonelle SF-medlemmer mener Søvndal ikke fører en skarp nok sosialistisk profil og politikk, at han gir for mye etter for de andre to partiene i regjering. Det er mye intern kritikk, sier Sørensen.

Dobbeltspor

Kristin Halvorsen oppdaget raskt at det var vanskelig å kombinere rollen som ansvarlig finansminister med å være partileder for et radikalt venstreparti. Søvndal har valgt en kanskje enda vanskeligere dobbeltrolle: Som utenriksminister og venstreradikal partileder.

Søndag uttalte han for eksempel at danske myndigheter skulle slutte å bruke etterretningsopplysninger som kunne ha kommet fram ved hjelp av tortur i andre land. Et klassisk SF-standpunkt. Men ikke et klassisk regjeringsstandpunkt. Noen timer senere kom en pressemelding fra dansk UD:

- Våre tjenester er nødt til å utveksle opplysninger også med land som anvender forhørsmetoder som kan være i strid med dansk rettsoppfatning, fastslo Søvndal.

Thorning sliter

I opposisjon var «Røde Willy» Søvndal Danmarks mest populære politiker. Utenriksminister Søvndal ble nylig kåret til Danmarks mest upopulære minister i en meningsmåling. Rett bak kom statsminister Helle Thorning Schmidt. Det går ikke stort bedre for henne etter seks måneder ved makten.

- Mange mener hun har gitt et usikkert inntrykk. Hun framstår tidvis som statsminister som ikke har styr på ting, sier analytiker Sørensen. Statsministerens parti Socialdemokraterne gjorde sitt dårligste valg på nesten 100 år med 24,9 prosent av stemmene i valget for seks måneder siden. I ferske målinger har partiet vært nede i 18 prosent, det laveste målte tallet noensinne.

- Vi har aldri før hatt en regjering som så raskt er blitt så upopulær, konstaterer Sørensen. Han, og mange kommentatorer med ham, mener hovedårsaken er klar: På grunn av de vanskelige økonomiske tidene har regjeringen vært nødt til å gi slipp på en lang rekke valgløfter. Velferdssatsing er erstattet med velferdskutt.

Verre før

- Regjeringens problemer handler ikke om personer eller kommunikasjon, men om mangelen på en politikk som skaper nye arbeidsplasser, skriver redaktør Lars Trier Mogensen i Politiken.

For SF er situasjonen nå så alvorlig at det spekuleres i om partiet kommer til å revurdere sin regjeringsdeltakelse. Når det gjelder partilederens engelskkunnskaper, kan det være en trøst at det har vært verre før. Da økonomiminister Marianne Jelved i 1997 skulle forklare utenlandsk presse at hun var nyutnevnt, formulerte hun det på følgende vis:

- I am in the beginning of my period.

For ordens skyld: Period betyr menstruasjon på engelsk.

ivar.iversen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen