Verden

Slik rammer handelskrigen mellom USA og Kina

Handels­krigen mellom USA og Kina er trappet kraftig opp – hvorfor skjer det og hva betyr det?

Av: Åsne Gullikstad og Ines Margot Zander

Fredag trådte økte amerikanske tollsatser på flere kinesiske varer i kraft, samtidig som representanter for USA og Kina fortsatt holder handelssamtaler i Washington.

Trumps økning av tollen på kinesiske varer representerer en ny opptrapping av handelskrigen mellom de to stormaktene.

Saken fortsetter under bildet. 

IMPORT: USA importerer mye mer enn det eksporterer til Kina. Her konteinere med varer ved havna i Staten Island ved New York. FOTO: NTB SCANPIX

USA importerer mye mer enn det eksporterer til Kina. Her konteinere med varer ved havna i Staten Island ved New York. Foto: NTB scanpix

• Hva har skjedd?

President Donald Trumps varslede økning på toll på kinesiske varer trådte i kraft i går. Det innebærer en tolløkning fra 10 til 25 prosent på en rekke ulike kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar.

Tolløkningen ble varslet fra Trump for en knapp uke siden, og kom da som en stor overraskelse. Den økte tollen skal kun gjelde varer som forlater Kina etter at endringene ble innført klokken seks norsk tid i går morges.

Kina har på sin side varslet mottiltak.

• Hvorfor gjør Trump dette?

Trump gikk allerede før han ble president i USA hardt ut mot Kina i handelspolitikken. Han ønsker å endre dynamikken mellom USA og Kina, og mener Kina driver en urettferdig handelspraksis.

Trump ønsker å hegne om USAs stilling som verdens ledende økonomi. Han er bekymret over at USA har et enormt handelsunderskudd med Kina, altså at USA importerer langt mer fra Kina enn det eksporterer til Kina – og ønsker å snu dette.

De første skrittene i Trumps globale handelskrig ble påbegynt i fjor, da USA innførte straffetoll på en rekke kinesiske varer. USA innførte dessuten toll på varer også fra EU, Canada og Mexico. Alle partene kom med mottiltak.

Økningen i toll på kinesiske varer som nå er innført, skulle egentlig kommet i januar, men ble utsatt i håp om at Kina og USA ville komme fram til en avtale.

Trump har beskyldt Kina for å ha gått tilbake på løfter som landene tidligere har blitt enige om, noe Kina avviser.

Les også: – Nato kommer til å overleve Trump

• Hva slags effekt har det?

Tanken bak Trumps tiltak er blant annet at man ved å øke tollen på importerte varer oppmuntrer amerikanske forbrukere til å kjøpe amerikanske varer fordi disse da blir billigere, og at dette skal stimulere den amerikanske økonomien.

Men dette vil også ramme amerikanske selskaper som importerer varene, fordi det er de som må betale tollen. Derfor vil dette også ramme amerikanske importører, og i sin tur amerikanske forbrukerne, som kan bli nødt til å betale mer.

• Kan krisen fortsatt løses?

Det hvite hus varslet natt til i går at samtalene mellom Kina og USA skulle fortsette i går. Dette er samtaler mellom USAs handelsrepresentant, Robert Lighthizer og Kinas visestatsminister, Liu He, som hittil ikke har ført til noen løsning.

– Det er å håpe at den amerikanske og kinesiske siden vil arbeide sammen for å løse eksisterende problemer gjennom samarbeid og konsultasjoner, uttaler Kinas handelsdepartement ifølge BBC.

Også Donald Trump har sagt han håper på en løsning, og at han tror partene kan komme til enighet innen en uke.

USA ønsker blant annet at Kina skal kjøpe mer amerikanske varer, og ønsker også at amerikanske selskaper skal få bedre tilgang til det kinesiske markedet.

Les også: Slik reagerer Europa på Trumps trusler om biltoll (+)

• Hva kan bli følgene?

USA og Kina har til sammen økt tollsatsene på varer verdt 360 milliarder dollar. Det har blant annet gått ut over USAs landbrukseksport til Kina, og industrien i begge land.

Handelskrigen skaper usikkerhet både hos næringsliv og forbrukere. Frykten er at en handelskrig mellom de to stormaktene vil destabilisere verdensøkonomien og ikke minst øke spenningene mellom USA og Kina også på andre områder, blant annet i Sør-Kina-havet.

Lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, sa tidligere denne uka at dette er den største trusselen for verdensøkonomien for øyeblikket.

• Vil nordmenn merke noe?

Frykten for en opptrapping i handelskrigen har de siste dagene sendt børsene ned i både Asia og Europa. I går sank Tokyo-børsen for fjerde dag på rad etter at USA hevet tollen på flere varer og Kina varslet sine mottiltak, ifølge NTB.

Også i USA har uroen satt sitt preg på finansmarkedene, noe som blant annet vil ramme den norske krona.

– Dollarkursen styrkes betraktelig som en følge av konflikten. Det vil føre til dyrere flyreiser og høyere priser på alt vi importerer fra USA, sier Jan Ludvig Andreassen, samfunnsøkonom og sjeføkonom i Eika Gruppen til NRK.

Oljeprisen kan synke dramatisk over hele verden, fortsetter Andreassen.

– Det vil gi utslag i lavere rentenivå enn vi ellers skulle hatt, lavere råvarepriser og mindre god børsutvikling, sier han.

Mer fra Dagsavisen