Verden

Prins Charles (73) har holdt sin første trontale

Prins Charles har holdt sin første trontale i Parlamentet noensinne. Talen inneholdt løfter om økonomisk vekst og bedre levekår, men få konkrete tiltak.

Dronning Elizabeth (96) har ikke meldt forfall til åpningen av det britiske Parlamentet siden 1963. Men tirsdag overlot hun for første gang oppdraget til sin 73 år gamle sønn.

Talen, som er skrevet av regjeringen, inneholdt i alt 38 lovforslag som den konservative regjeringen ønsker å få vedtatt i året som kommer. Den britiske befolkningen fikk flere løfter om ny økonomisk vekst etter brexit.

– Dette vil bli understøttet av en ansvarlig tilnærming til offentlig finansiering, gjeldsreduksjon sammen med reformarbeid og skattekutt, sa prins Charles, ifølge BBC.

Få konkrete tiltak

Men talen inneholdt få konkrete tiltak for hvordan britiske husholdninger skal få en bedre hverdag i en tid med kraftig prisvekst på både mat og energi. Inflasjonen i Storbritannia er nå på 7 prosent, og prisstigningen på energi er enda høyere.

Regjeringen har gitt de fleste husholdninger en skattereduksjon på 150 pund, men den har avvist opposisjonens krav om en ekstra skatt på inntektene til kraftselskapene. Motargumentet er at det vil skremme investorer bort fra Storbritannia.

I talen ble det også varslet en utdanningsreform, mer penger til helsevesenet og flere økonomiske muligheter i de fattigere delene av landet. I tillegg vil regjeringen kutte reguleringer for næringslivet og reformere finansvesenet i kjølvannet av brexit.

Vil forby protestmetoder

Enkelte av planene har allerede møtt sterk kritikk fra opposisjonen. Det gjelder blant annet regjeringens ønske om å forby protestmetoder som blant annet brukes av klimaaktivister fra gruppa Extinction Rebellion.

Menneskerettsaktivister har på sin side kritisert planene om å erstatte flere lover som er basert på FNs menneskerettskonvensjon.

Statsminister Boris Johnson sa før talen at regjeringens tiltak vil få landet tilbake på sporet og få fortgang i regjeringens arbeid med å skape flere høytlønte og kunnskapsbaserte arbeidsplasser.

Platinafeiring

Videre nevnte prinsen at han ser fram til feiringen av dronningens platinajubileum, som markerer at dronning Elizabeth har sittet 70 år på tronen.

Dronningen fortalte i forrige måned at hun fortsatt var utmattet etter å ha fått covid-19 i februar.

Trontalen er omgitt at strenge ritualer, og den oppsummerer hovedlinjene i regjeringens arbeid og politikk i det kommende året.

Forrige gang dronning Elizabeth meldte avbud var i 1963 da hun var gravid med prins Edward. I 1959 var hun også fraværende ettersom hun var gravid med prins Andrew.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen