Verden

Massedrapsmann i Florida som drepte 17 i 2018 slipper dødsstraff

Juryen i rettssaken mot mannen som drepte 14 elever og tre ansatte på en skole i Florida i 2018, avviser dødsstraff og ber i stedet om livstid i fengsel.

Kjennelsen markerer en foreløpig avslutning på en tre måneder lang rettssak. Den har omfattet videoklipp, omfattende bildemateriale og diverse dramatiske vitneforklaringer fra pårørende og personer som opplevde skytingen ved den videregående skolen i Parkland på nært hold.

Juryen måtte vært enstemmig for å anbefale dødsstraff for Nikolas Cruz. Det skjedde ikke, noe som betyr at juryen anbefaler livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Dommer Elizabeth Scherer vil formelt avsi straffen 1. november.

Uberørt

Cruz stirret ned i bordet under juryens opplesning og viste ingen reaksjoner. Blant familier og venner av de drepte kom det mishagsytringer da kjennelsen lød på livsvarig fengsel. Mange ristet på hodet og viste tydelig at de var uenige. Noen foreldre tok til tårene i det de forlot lokalet.

Meldingen om at juryen hadde samlet seg om en kjennelse, kom på dag to av de 12 jurymedlemmenes overveielser. Juryen ba onsdag om å få se og undersøke gjerningsmannens våpen i juryrommet, en anmodning sheriffen i Broward County først avviste.

Men aktor Mike Staz viste til tidligere praksis og sa at han ikke hadde noen innvendinger mot forespørselen. Beskjeden om at juryen skal ha blitt enige om en kjennelse kom bare 15 minutter etter at de 12 fikk se nærmere på drapsvåpenet.

Valentinsdagen

Den nå 24 år gamle Cruz erklærte seg for et år siden skyldig i å ha drept 14 elever og tre ansatte ved Parklands Marjory Stoneman Douglas High School på Valentindagen i 2018. Cruz har forklart at han valgte denne spesielle dagen for å hindre at elevene noen gang skulle få feire den igjen.

Cruz’ forsvarere har aldri bestridt at Cruz begikk en grufull forbrytelse. Men de har hevdet at Cruz’ biologiske mors overdrevne alkoholinntak under svangerskapet påførte ham en lidelse som brakte ham på veien som førte til skytingen.

Massakren er den med høyest antall drepte som noen gang er behandlet i rettsvesenet i USA. Ni andre personer som hver sto bak drap på minst 17 mennesker, er enten blitt drept av politiet i skuddveksling eller tatt sitt eget liv.

Den mistenkte i massedrapet på 23 personer på Walmart i El Paso i Texas i 2019 venter fortsatt på at saken kommer opp for retten.

Mer fra Dagsavisen