Verden

Rekordvarm sommer på den nordlige halvkule

Temperaturen på jorda fra juni til august var den høyeste på 120.000 år, ifølge EU-forskere. – Klimasammenbruddet har begynt, advarer FNs generalsekretær.

EUs klimaovervåkingstjeneste la onsdag fram nye tall som bekrefter at august var den varmeste augustmåneden som noen gang er registrert globalt.

Det betyr at perioden juni til august – sommeren på den nordlige halvkule – etter alt å dømme har hatt den høyeste temperaturen siden forrige gang jorda befant seg mellom to istider.

– De tre siste månedene var de varmeste på omtrent 120.000 år. Så i praksis de varmeste i menneskehetens historie, sier visedirektør Samantha Burgess i EUs klimaovervåkingstjeneste til nyhetsbyrået AFP.

– Klimaet imploderer

FNs generalsekretær António Guterres sier planeten har stått på «småkoking» denne sommersesongen.

– Klimasammenbruddet har begynt, advarer han.

Ifølge Guterres har forskere lenge advart «om det vår avhengighet av fossile brensler vil utløse».

– Klimaet vårt imploderer raskere enn det vi kan håndtere.

De siste månedene har vært preget av rekordvarme hav og hetebølger blant annet i Sør-Europa, USA, Kina og Sør-Amerika. Japan er et av landene som har hatt sin varmeste sommer siden målingene begynte.

El Niño

Ifølge EU-forskerne ligger det an til at 2023 samlet sett setter ny temperaturrekord.

– Når vi ser på den ekstra heten vi har i havoverflaten, er det sannsynlig at 2023 blir det varmeste året som er registrert, sier Burgess.

I tillegg til den gradvise globale oppvarmingen antas det at værfenomenet El Niño bidrar til spesielt høye temperaturer i år. Også neste år vil temperaturene trolig få et ekstra løft.

– En kan vente at vi vil få nye varmerekorder utover høsten og vinteren. 2023 blir sannsynligvis det varmeste året som noen gang er målt, for deretter å bli slått av 2024, sa professor og direktør ved Nansensenteret Tore Furevik til NTB nylig.

– Aldri opplevd før

Furevik fastslo allerede i et intervju forrige uke at verden hadde satt en «ny, suveren sommertemperaturrekord».

– Vi er på vei inn i et klima som menneskeheten aldri før har opplevd, sa han.

De mange hetebølgene har sammen med tørke økt skogbrannfaren en rekke steder i verden. Skogbrannen som nylig raste nordøst i Hellas, var den største som noen gang er observert i EU.

Brannen på ferieøya Rhodos i juli førte til den største evakueringen av denne typen i Hellas noensinne.

Forskere skremt

Samtidig har mengden sjøis i Antarktis vært langt lavere enn det laveste som tidligere er registrert. Situasjonen her og i verdenshavene har skremt forskere , som spør om klimaendringene er i ferd med akselerere.

Så langt har temperaturen på jorda steget 1,2 grader siden førindustriell tid. Verdenssamfunnet har satt som mål å begrense den globale oppvarmingen til 2 eller ideelt sett 1,5 grader.

Men allerede nå i august var det 1,5 grader varmere enn i førindustriell tid. Hvis grensen passeres permanent, vil dette klimamålet ryke. Og på sikt ventes det at den globale oppvarmingen fortsetter, i takt med utslippene av CO2 og andre klimagasser.

– Må si sannheten

Mange forskere mener 1,5-gradersmålet etter hvert er lite realistisk. Den canadiske forskeren og miljøpolitikeren Andrew Weaver tror heller ikke 2-gradersmålet blir nådd.

– Det er på tide at globale ledere sier sannheten, sier Weaver til nyhetsbyrået AP.

– Nå er det alle mann på dekk for å unngå 3 graders global oppvarming. Det er et oppvarmingsnivå som vil føre til ødeleggelse over hele verden.

At august var den nest varmeste måneden som noen gang er registrert, bekreftes av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

I en ny rapport advarer WMO om at klimaendringene vil øke den lokale luftforurensingen mange steder, blant annet som følge av større skogbranner.


Mer fra Dagsavisen