På en strand på Orknøyene i Skottland ble 77 grindhvaler funnet døde forrige uke.
Det skjer nesten nøyaktig ett år etter at 55 døde hvaler ble funnet døde på en strand på Hebridene.
– Man har sett ofte, ved masse-strandinger, at det har vært militærøvelser eller seismikk i de områdene, og da er det nærliggende å tro at det er en direkte sammenheng akkurat der. Det er veldig sannsynlig, sier Audun Rikardsen, som forsker på hval ved UiT Norges arktiske universitet.
Blir verre
Den britiske avisa The Guardian melder om at hendelsene kan ha en sammenheng, ifølge Andrew Brownlow, direktør ved «Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS)» ved Universitetet i Glasgow.
– Strandingene ved Orknøyene forrige uke har mange paralleller med hva som skjedde i fjor, med tanke på mengde hvaler og deres oppførsel, sier han, og melder at massedødeligheten øker.
Siden 1992, da avdelingen for strandede sjødyr startet, har det blitt rapportert om 13 tilfeller – hvorav 10 av tilfellene av strandede, døde dyr har skjedd det siste tiåret.
Og indikasjonene er at det vil bli verre fremover.
Les også: Skal sette verdensrekord på Sydpolen
Lydsensitiv
En forskergruppe ved Universitetet i Glasgow og Londons Zoologiske Institutt jobber nå mot klokken for å gjøre obduksjoner på hvalene på stranden i tide for å få verdifull informasjon om hvorfor dette skjer. Etter å ha obdusert 20 hvaler, forteller forskerne at hvalene har nettopp spist, og at de alle samler seg rundt ledende figurer i flokken.
Derfor tror de hvalene har blitt skremt og samlet seg i fluktforsøk.
Men hva skremmer dem?
Gjennom avanserte undersøkelser i hjernen mener forskerne å ha funnet svaret.
Høye lyder – forårsaket av mennesker.
Flere faktorer fører til det høye antallet døde hvaler, mener forskerne. Varmere vann fører til flere arter som grindhvaler kan spise. Det gir også vilkår for flere kalvinger, dermed flere dyr – og med forbud på hvalfangst så øker bestanden kraftig.
Ved å bevege seg i støyende farvann, skremmes dermed flokker opp på strender i forsøk på å flykte.
Tidligere har seismikk-prøver, som er prøver for å se om det er olje eller gass i havbunnen, vært en faktor som flere har ment har kunne skremme dyr, ettersom det er høy lyd fra prøvene.
Brownlow mener man skal være forsiktig med å være så bastant, ettersom jordskjelv også kan gi lignende effekt, men maner til forsiktighet over hva man foretar seg i sjøområdene.
– Ellers blir dette en forferdelig, gjentakende tragedie.
Les også: Da rødvinen rant som blod i Lierbommen
Menneskeskapte lyder kan være hemmelig
Den norske forskeren Audun Rikardsen sier det bli spekulativt å dra klimaendringer inn i denne sammenheng. Han har ikke fått med seg akkurat dette tilfellet, men sier at man vet at hvaler ofte reagerer på lyd.
– Og vi vet lyd er et økende problem i sjøen. Av menneskelige skapt lyd, så er det seismikk og det er militære aktiviteter. Seismikk har vi en viss kontroll over, de fleste tilfeller skal meldes fra. Militære øvelser har vi mindre kontroll på, de er hemmeligstemplet, sier han, og forteller at denne typen lyd kan være skremmende og skadelig for hvaler.
Han sier at en av reaksjonene på høye lyder er fluktrespons, og at hvaler da drar inn mot land.
– Jeg vet ikke så mye om områdene der dette skjedde, og hvordan det er, men hvis det er flate, grunne områder, så mister hvalene orienteringssansen, og da tror man at de ofte strander. Det skjer ofte rundt Nordsjøen og de områdene, forklarer Rikardsen.
Han sier grindhvaler er spesielle, ettersom de har sterke familiebånd og holder sammen.
– Hvis ett eller noen få individer strander, vil de andre følge etter. Det er den teknikken de brukte på Færøyene når de skremte hvaler inn i en fjord, for så å dra hele flokken inn på land.
Hvalene bruker lyder som ekkolodd, for å skanne områdene de ferdes i, ettersom synet ikke er like godt.
– Svekker du hørselen, svekker du muligheten til å overleve.
---
Fakta om grindhvaler:
- Er en såkalt tannhval, og tilhører delfinfamilien.
- Hannene blir 5-6 meter lange, hunnene 4-5 meter lange.
- Spiser hovedsakelig blekksprut, men også fisk.
- I dag fredet, men har tidligere blitt jaktet på. I Norge var det fangst frem til 1975 på grindhval.
Kilde: snl.no
---
Les også: Oljepionerer: – Stadig hører vi om arbeidskamerater som dør
Les også: Kom seg ut av leieboer-fella