Verden

Tror topp-demokratene vil presse Biden: – Prøver å si det på en pen måte

Hva betyr det dersom Obama ber Biden om å trekke seg?

– Nå er det ikke kun «backbenchers» i Kongressen som ber Biden trekke seg, det er selve presteskapet i partiet, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde.

Tidligere i kveld skrev The Washington Post at USAs tidligere president Barack Obama angivelig skal ha snakket med sine partifeller om at presidenten er nødt til å vurdere om hans kandidatur har en sjanse, og at Bidens vei til seier er betydelig svekket. Dersom informasjonen skal vise seg å være sann, mener Mjelde at vi det blir en helt ny situasjon.

Også tidligere leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, skal ifølge CNN ha sagt at hun ikke tror presidenten kan vinne i et eventuelt omvalg.

– Det er av en helt annen betydning når de to kongresslederne, Nancy Pelosi og Obama mener Biden bør gå av. Dette er landets mektigste demokrater, mener Mjelde.

– De prøver å si det på en pen og indirekte måte. Men dette er politisk diplomatspråk som egentlig betyr at de presser han til å trekke seg som kandidat

Biden og Obama har lang historie, noe førsteamanuensis i Amerika-studier ved UiO, Deborah Kitchen-Døderlein, tror er grunnen til at sistnevnte aldri vil gi en offentlig uttalelse på Bidens skikkethet.

Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

Betyr ikke at han trekker seg

Mens Biden selv ligger syk med covid-19, har presidenten altså møtt stadig mer motstand innad i eget parti den siste tiden. Med en alder på 81 år, en svak debatt mot motkandidaten Donald Trump, er det flere som setter spørsmålstegn bak hans egnethet til å gjøre jobben. At han senere blandet navnene på Zelenskyj og Putin, og kalte visepresident Kamala Harris for visepresident Trump, helte ytterligere bensin på bålet.

Likevel tror ikke Mjelde at det betyr at USAs president nødvendigvis kommer til å trekke seg dersom Obamas utsagn er sanne.

– Men det blir svært vanskelig for Biden å fortsette nå. Det kan bli åpent opprør mot han om han ikke trekker seg, tror han.

– Dette minner meg om måten Republikanerne tvang president Nixon til å gå av i 1974. Den gang, som nå, var budskapet at presidenten hadde mistet partiets støtte

Ikke en offentlig uttalelse

Førsteamanuensis i Amerika-studier ved Universitetet i Oslo, Deborah Kitchen-Døderlein mener det er viktig å huske på at det ikke er Obama selv som har kommet med en offentlig uttalelse. Til Washington Post har heller ikke talspersonen til den tidligere presidenten ønsket å gi en kommentar.

Hun tror Obama sannsynligvis har snakket med demokratiske ledere privat på deres forespørsel, men legger til at det er lite sannsynlig at den tidligere presidenten vil komme med en offentlig uttalelse mot Biden. Ei heller tror hun Obama ville kontaktet andre for å presse han.

– Hans politiske makt i denne situasjonen skyldes deres vennskap og politiske allianse. Det ville han sløse bort ved åpent å vende seg mot sin venn og tidligere visepresident, mener hun.

Les også: Synnøve Vereide Trampe: Kvinner kan velge og vrake. Menn kan velges – eller vrakes (+)

Privat påvirkning

Det er nemlig større sjans for at Obama vil påvirke Biden privat, enn at han kommer med en offentlig uttalelse, mener Kitchen-Døderlein. Dersom Obama skulle gått til Biden bak lukkede dører er hun imidlertid ikke i tvil om det vil ha større betydning enn hva noen andre sier om presidentens egnethet.

– Og det er fordi Obama aldri hadde gått ut i offentligheten og sagt at han bør vurdere å trekke seg. Han ville sagt det privat, som en nær venn og støttespiller, sier hun.

For gjennom Obamas presidentperiode, hvor Biden selv var visepresident, ble de to partifellene gode venner. Kitchen-Døderlein vil legge vekt på at Obama har støttet Biden hele veien.

Deborah Kitchen-Døderlein er førsteamanuensis i Amerika-studier ved Universitetet i Oslo.

– Han ville ikke kastet en venn under bussen på den måten, tror hun og fortsetter:

– Han har makt til å påvirke Biden så lenge det blir gjort privat.

Kan skylde på covid-19

Akkurat som Mjelde poengterer hun at det kun er Biden som kan velge om han trekker seg eller ikke, men hun tror at presidentens covid-19-smitte kan operere som en enkel unnskyldning dersom han skulle velge å trekke seg.

– Når du er 81 år og har covid kan han si at helsen ikke er god etter sykdomsperioden, sier hun.

Flere og flere demokrater, også prominente og erfarne demokratiske ledere, har altså meldt sin skepsis til Bidens vinnersjanse mot tidligere president Donald Trump, mens en lang rekke andre har bedt ham om å trekke sitt kandidatur.

Etter den mye omtalte debatten mot Trump ble det lekket et internt notat fra Demokratene. Notatet, som ble lekket av Puck News og også ble omtalt av Bloomberg, rangerer de alternative presidentkandidatenes popularitet slik:

1. Pete Buttigieg

2. Gretchen Whitmer

3. Gavin Newsom

4. Kamala Harris

Les også: Disse kan ta over hvis Biden velger å trekke sitt kandidatur (+)

Les også: Festivalsommeren: Stor oversikt

Mer fra Dagsavisen