Verden

Politiet i Bangladesh skyter med skarpt mot demonstranter i Dhaka

Politiet skyter med skarpt mot studenter som demonstrerer i Bangladeshs hovedstad Dhaka, ifølge øyenvitner.

Fredag ble det innført riksdekkende portforbud i Bangladesh, der minst 105 mennesker er drept og tusenvis ifølge sykehuskilder er skadet i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker de siste dagene.

Flere tusen demonstranter trosset lørdag portforbudet og demonstrerte i Dhaka-bydelen Ramphura, og minst en person ble såret da politiet åpnet ild med skarp ammunisjon, ifølge en AFP-journalist på stedet.

Hæren i landet er også satt inn for å stanse protestene som nå har spredt seg til nesten halvparten av landets distrikter.

Stormet fengsel

Lørdag patruljerte soldater i Dhakas gater, men dette forhindret ikke nye demonstrasjoner.

Demonstranter satte tidligere i uka fyr på flere offentlige bygninger i Dhaka, blant annet hovedkvarteret til kringkasteren i landet.

Fredag stormet studenter et fengsel og frigjorde de innsatte før de satte fyr på anlegget.

Les også: 105 drept i opptøyer i Bangladesh – myndighetene innfører portforbud

Stengt internett

Myndighetene har stengt internett og deler av telefonnettet i et forsøk på å hindre studentene fra å mobilisere, og det er innført forbud mot alle offentlige sammenkomster.

Telefonforbindelsen med utlandet er også nede, og nettsidene til mediene i landet blir ikke oppdatert.

Statsminister Sheikh Hasina, som nylig ble gjenvalgt og er verdens lengst sittende kvinnelige statsleder, har avlyst en planlagt reise til Spania og Brasil som følge av uroen, opplyser en talsperson.

Les også: Hit bør du ikke reise hvis du vil unngå hetebølge i sommer (+)

Sjokkerende

Hasinas regjering anklages av menneskerettsgrupper for å slå hardt ned på kritiske røster og for å stå bak utenomrettslige henrettelser av opposisjonelle.

Minst halvparten av alle som er drept den siste uka, var ifølge sykehuskilder skutt av politiet.

– Det stadig økende antallet døde er et sjokkerende tegn på den absolutte intoleransen myndighetene i Bangladesh viser overfor dem som protesterer, sier Babu Ram Pant i Amnesty International.

Høy ledighet

Studentene i Bangladesh har lenge protestert mot at 30 prosent av alle offentlige stillinger i landet er forbeholdt familiemedlemmer av dem som kjempet i uavhengighetskrigen mot Pakistan i 1971.

Kritikere hevder at dette først og fremst tjener grupper som støtter Hasina.

Nærmere 20 prosent av de 170 millioner innbyggerne i Bangladesh er uten jobb, og blant unge under 24 år er arbeidsledigheten på over 40 prosent.

Les også: Festivalsommeren: Stor oversikt

Mer fra Dagsavisen