Verden

Rapport: Vil gjøre det umulig for USA å nå klimamålene

Blir Trump gjenvalgt og vedtar Project 2025, vil USAs utslipp innen 2030 øke med hele Indias årlige utslipp, ifølge ny rapport.

Rapporten er publisert av den amerikanske klimatenketanken Energy Innovation Policy & Technology og beskriver hvordan framtiden vil se ut hvis klima- og energipolitikken fortsetter som nå – eller hvis Trump vinner seg tilbake i Det hvite hus og gjennomfører klimapolitikken i det høyreorienterte manifestet Project 2025.

Om det siste skjer, vil utslippene øke så kraftig at det vil «mer enn reversere alle reduksjonene oppnådd gjennom historiske klimatiltak fra de siste årene og gjøre det umulig for USA å nå klimamålene for 2030 og 2050», lyder rapporten.

---

Biden-administrasjonen sine klimamål

  • Redusere USAs klimagassutslipp med 50-52% under 2005-nivåer innen 2030
  • Oppnå 100prosent karbonutslippsfri elektrisitet innen 2035
  • Oppnå en netto nullutslippsøkonomi innen 2050
  • Gi 40prosent av fordelene fra føderale investeringer i klima og ren energi til utsatte samfunn

Kilde: National Climate Task Force | The White House

---

Å halvere klimagassutslipp innen 2030 og oppnå en netto nullutslippsøkonomi innen 2050 er i henhold til Parisavtalen, som Trump forlot i 2020 og Biden trådte inn igjen i 2021. Ifølge rapporten er USA for øyeblikket på vei mot en reduksjon på 37 prosent innen 2030 sammenlignet med 2005. Det kreves ytterligere føderal politikk for å lukke utslippsgapet, skriver tenketanken.

Les også: Anders Dunker: – Mysterium hvorfor det er så mye klimaskepsis i Norge (+)

Store konsekvenser

Project 2025, et dokument utviklet av den konservative tankesmia Heritage Foundation, skisserer en omfattende agenda for blant annet energi- og miljøpolitikk dersom Donald Trump blir gjenvalgt som president i USA i november.

Biden-administrasjonen har investert milliarder i solenergi, vindkraft, elektriske biler og batterier gjennom Inflation Reduction Act, som ifølge The Guardian var USAs første seriøse lovgivning for å håndtere klimakrisen.

Den foreslår Project 2025 å oppheve. De vil også eliminere miljøovervåkingsbyråene National Oceanic and Atmospheric Administration og National Weather Service og erstatte dem med private selskaper.

Mange hjem i Villa Del Sol i Florida var mandag uten strøm og omringet av flomvann. Foto: Tiffany Tompkins/The Bradenton Herald via AP / NTB

Det og andre vedtak på ønskelisten vil øke utslippet med 2,7 milliarder tonn innen 2030, og er sammenlignbart med Indias årlige utslipp. Innen 2050 vil utslippet øke med ytterligere 36 milliarder tonn.

Videre vil økningen i forbrenningen av fossile brensler, som Project 2025 ønsker, forårsake betydelig skade på folkehelsen. Luftforurensning kan i det scenariet som klimatenketanken forestiller seg føre til 2100 ekstra fortidlige dødsfall innen 2023 og 4800 innen 2050, samt en svær økning i årlige astmaanfall og sykehusinnleggelser.

Analysen viser også at det ville føre til 1,7 millioner tapte jobber i 2030, fordi investeringene i ren energi reduseres uten å bli erstattet av nye jobber i fossile brensler. Det ville også koste USAs økonomi 320 milliarder dollar, ettersom veksten i fornybar energi og elektriske biler vil bli stoppet.

Les også: Kaller Tim Walz en «farlig liberal ekstremist»

– Drill, baby, drill

Heritage Foundation mener at en ny Trump-administrasjon bør «utrydde referanser til klimaendringer overalt».

I dokumentet beskrives politiske tiltak og strategier som har som mål å reversere eller svekke flere eksisterende klima- og miljøreguleringer som er innført under Biden-administrasjonen.

Det gjelder reduksjon av reguleringer, styrking av fossil energi og avbyråkratisering, inkludert å blokkere utvidelsen av strømnettet for vind- og solenergi, kutte finansieringen til Environmental Protection Agency sitt kontor for miljørettferdighet og delegere mer av reguleringen av forurensende industrier til republikanske statlige tjenestemenn, skrev Politico i 2023.

Preventive og kontrollerte brannstiftelser brukes ofte for å på forhånd sørge for at skogbranner ikke har nok brennbart materiale å livsnære seg på.

Project 2025 er blitt kritisert av miljøvernere og klimaforskere, skriver The Guardian, og har i løpet av sommeren fått mye oppmerksomhet i forbindelse med presidentvalget.

Den tidligere presidenten har distansert seg fra Project 2025 og hevdet at han ikke vet noe om prosjektet, tross at mange av hans allierte står bak manifestet.

«Drill, baby, drill» (bore, baby, bore) sa han om olje og gass, da han i januar aksepterte nominasjonen som presidentkandidat i Wisconsin. Ifølge ABC News kritiserte han også Biden-administrasjonens miljøpolitikk og gjorde narr av Green New Deal, en resolusjon fra 2019 som skisserer en ambisiøs ramme for å håndtere klimaendringer og fremme sosial rettferdighet.

Les også: Angriper Donald Trump: – Han er en redd, gammel mann

Les også: Skogbrann herjer i California: – Ikke sjans til å slukke

Mer fra Dagsavisen