Verden

Meldinger om nye luftangrep i Sør-Beirut

De israelske luft- og artilleriangrepene mot Libanon fortsetter, samtidig som det ryktes at en bakkeinvasjon er nær forestående.

Det israelske militæret advarte mandag kveld innbyggere i Sør-Beirut om å evakuere så fort som mulig på grunn av planlagte angrep på Hizbollah-mål.

– Dere befinner dere på steder som tilhører Hizbollah. Israel kommer til å slå hardt til mot dem, lød advarselen fra den israelske hærens arabisktalende talsperson til innbyggerne i tre av Beiruts sørlige forsteder.

Den israelske hæren har også bedt innbyggerne i Sør-Libanon om å evakuere, melder Sky News Arabic.

Kort tid senere kom det meldinger om nye luftangrep i Sør-Beirut, ifølge Reuters. En Reuters-reporter forteller om et høyt smell og lysglimt, mens den israelske Haaretz viser til meldinger om at åtte bygninger er blitt truffet i angrep i Dahieh-forstaden i Beirut.

Samtidig har Hizbollah sendt ut en melding der det heter at militsen har iverksatt angrep mot israelske styrkeforflytninger nord i Israel. Haaretz skriver at det er registrert tre nedslag på israelsk side av grensen, men at ikke noe ble truffet.

Israel gjennomfører nye angrep sør i Beirut mandag kveld.

Spekulasjone florerer om også en israelsk bakkeinvasjon i Sør-Libanon kan skje om svært kort tid.

– Vi vil bruke alle de midler som trengs, fra lufta, fra havet og på land, sa forsvarsminister Yoav Gallant mandag.

Noen timer senere erklærte Israel deler av grenseområdet mot Libanon for «lukkede militære soner», og store styrker skal nå ha tatt oppstilling der.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant.

Alt inne på bakken

Ifølge en talsmann for amerikansk UD gjennomfører Israel alt begrensede bakkeoperasjoner mot Hizbollah-mål inne i Libanon.

– Det er dette de har informert oss om at de for tiden holder på med. Begrensede operasjoner rettet mot Hizbollahs infrastruktur nær grensa, sier talsmannen Matthew Miller.

Slike begrensede operasjoner har Israel holdt på med i lengre tid, først og fremst for å innhente etterretning, opplyser en kilde i området til amerikanske NPR og The Wall Street Journal.

Også The New York Times, som viser til militære kilder både i Israel og USA, melder at israelske spesialstyrker gjentatte ganger har operert inne i Libanon de siste månedene og dagene.

Haaretz: Melding om bakkeinvasjon ble trukket

Det kom flere motstridende meldinger om bakkeinvasjon i løpet av mandagen. Den israelske avisa Haaretz gjenga mandag kveld en melding fra en av representantene i Knesset, Moshe Solomon fra Det religiøse sionistpartiet.

Ifølge ham var det innledet en bakkeinvasjon av Libanon, noe som viste seg å ikke stemme. Meldingen på X ble trukket kort tid etter.

Flere andre israelske politikere har også antydet i sosiale medier at en bakkeinvasjon var på gang, ifølge The Times of Israel.

Den israelske hærens talsmann Daniel Hagari rykket ut med en skarp advarsel mot å spre slike rykter.

– De siste timene har det vært mange rapporter og rykter om den israelske hærens aktivitet på grensa til Libanon. Vi ber om at det av hensyn til styrkenes sikkerhet ikke spres rapporter om deres aktiviteter, skriver han på X.

– Hold dere til offisielle rapporter, ikke spre uansvarlige rykter, legger han til.

Advarer mot bakkeinvasjon

Både USAs president Joe Biden, FNs generalsekretær António Guterres og EUs utenrikssjef Josep Borrell har sterkt advart Israel mot en bakkeinvasjon i Libanon.

– Nå bør vi få en våpenhvile, sa Biden mandag.

– Vi ønsker ikke å se noen som helst form for bakkeinvasjon, sa en talsmann for Guterres.

– Enhver ytterligere militær intervensjon vil på dramatisk vis forverre situasjonen og må unngås, sa Borrell.

Mange ofre

Libanons helsedepartement opplyste mandag at 136 mennesker er drept i israelske angrep det siste døgnet, og mandag kveld advarte Israel om at det ville komme nye angrep mot Sør-Beirut.

Sju år gamle Fatima Abdel Rahman Zorout ble såret i et israelsk angrep i Sør-Libanon før helga. Over 1000 mennesker er drept og flere tusen er såret de siste dagene.

Israel understreker at angrepene er rettet mot Hizbollah, men minst tolv libanesiske regjeringssoldater er også blant ofrene de siste dagene, heter det i en kunngjøring fra hæren i landet.

Mandag ble en regjeringssoldat drept i et luftangrep i Wazzani-området.

Helsearbeidere

Blant mandagens ofre var også seks helsearbeidere som ble drept i et israelsk angrep mot et helsesenter i Sahmar vest i Bekaadalen, ifølge Libanons helsedepartement. Fire andre helsearbeidere ble såret i angrepet.

14 helsearbeidere er drept i israelske angrep de siste to dagene, ifølge departementet.

Ifølge Libanons helseminister er over 1000 mennesker drept og flere tusen er såret i israelske angrep siden 17. september.

Massive sivile tap

– Når det bombes i tett befolkede områder slik vi ser i Libanon nå, resulterer det nesten alltid i massive sivile tap, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Raymond Johansen.

– Bydelen Dahieh sør i Beirut, som ble truffet flere ganger i helgen, rommer en befolkning på størrelse med hele Oslo i et område som er litt mindre enn Nordstrand bydel. Det sier noe om hvor tett folk bor der. Å unngå å ramme sivile er nærmest umulig, sier Johansen.

Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Norsk Folkehjelp har rundt hundre ansatte i Libanon og har blant annet lenge drevet minerydding sør i landet.

Nå har organisasjonen sett seg nødt til å stenge sitt kontor i Beirut midlertidig og har satt all minerydding på pause.

Total panikk

– Våre kolleger beskriver total panikk etter angrepene, og flere av dem har måttet legge på flukt, forteller Johansen.

Han beskriver de israelske angrepene som nådeløse og viser til at det benyttes svært kraftige bomber i angrepene.

– Vi ser bygg som er nærmest pulverisert, og store krater. Jo større bomber, jo større areal vil de påvirke, jo større risiko for at sivile blir såret og drept og at viktig sivil infrastruktur ryker, sier Johansen.

Masseflukt

Angrepene har også drevet over 300.000 mennesker på flukt, opplyste FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi mandag.

Langt over 200.000 er ifølge ham internt fordrevet i Libanon, og over 100.000 har flyktet til Syria, opplyste han.

Les mer om Israel-Palestina-konflikten

Les også: Lederen er død. Men Hizbollah kan reise seg. Hva betyr det? (+)

Mer fra Dagsavisen