– Personlig mener jeg det er utrolig viktig at vi holder fast ved rammene i internasjonal lov og rett, at vi forsvarer Ukrainas territorielle integritet og suverenitet, sier Alexander Stubb til den finske kringkasteren Yle.
Donald Trump tok en klar seier i presidentvalget i USA. Nå spekuleres det på konsekvensene av dette valget, deriblant på hvilken utenrikspolitisk linje Trump vil legge seg på.
Tidligere har republikaneren hevdet at han kan «avslutte krigen i Ukraina på 24 timer», dog uten å konkretisere hvordan han skal få til dette.
Mulig Ukraina-plan
Trumps visepresident J.D. Vance, som selv har vært en sterk motstander av å gi mer økonomisk støtte til ukrainerne, har imidlertid forklart hvordan en løsning kan se ut. Vance har nemlig uttalt at en såkalt demilitarisert sone kan bli utfallet i Ukraina. Demilitariserte soner kan defineres som områder som partene i en konflikt har avtalt å demilitarisere og holde kampfrie.
Vance sa samtidig at Ukraina som en del av løsningen vil måtte si seg villig til å gi en «nøytralitetsgaranti» overfor Russland, med lovnad om å ikke bli Nato-medlem eller bli del av øvrige «allierte institusjoner».
– Hvis Ukraina politisk skulle tape krigen mot Russland, vil vi kunne se smitteeffekter av det rundt om i verden, sier Alexander Stubb.
– Vi får se hvilken fredsmodell Trump-administrasjonen etterstreber. Jeg håper det er en fred som respekterer Ukrainas suverenitet, tilføyer han.
Joe Biden advarte
Stubb utdyper ikke hva han legger i smitteeffekter, men flere vestlige verdensledere har advart mot at struping av støtten til ukrainerne vil oppmuntre andre land til å følge Russlands eksempel i Ukraina. Kinas forhold til Taiwan er brukt som eksempel.
– Hvis Putin vinner i Ukraina, så sender det et signal til Kina og Xi Jinping om at man får det man vil hvis man bruker militærmakt, sa Natos daværende generalsekretær Jens Stoltenberg i vinter, ifølge CNN.
– Hvis USA går sin vei, så vil det sette Ukraina i fare. Det vil også sette Europa og den frie verden i fare. Det vil oppmuntre andre som ønsker å skade oss, sa USAs avtroppende president Joe Biden tidligere i år.
Trumps viktigste pressmiddel mot Ukraina blir at han kan stanse den omfattende støtten USA nå gir – både i form av våpen og ammunisjon, men også etterretning og annet, forklarer Paal Sigurd Hilde, professor ved Institutt for forsvarsstudier på Forsvarets høgskole, til NTB og advarer:
– I verste fall kan det bety at Ukraina presses til å inngå en ufordelaktig fredsavtale, eller miste amerikansk støtte og dermed stå i større fare for å tape krigen.
Les også: Dette har Donald Trump lovet: – Vil ikke si hvordan det ser ut (+)
Les også: Ekspert urolig for «Trump 2.0»: – En stor fare for USA (+)
Les også: Stubb: – Må bli vant til at dette skjer ved grensen vår
---
Fakta om Alexander Stubb
- Født 1. april 1968 i Helsingfors (56 år).
- Har studert i Helsingfors, USA og Frankrike, i tillegg til en doktorgrad fra London School of Economics.
- Jobber for tiden som professor ved EU-universitetet i Firenze i Italia.
- Har tidligere vært EU-parlamentariker, medlem av den finske nasjonalforsamlingen og statsminister, finansminister og utenriksminister i Finland.
- Vant presidentvalget i Finland 11. februar 2024 som konservative Samlingspartiets kandidat. Han erstatter Sauli Niinistö 1. mars og blir da landets 13. president.
- Presidenten i Finland, som velges for en periode på seks år, har hovedsakelig en seremoniell rolle. Makten ligger i parlamentet og hos regjeringen. Men den finske presidenten har likevel mer makt enn mange andre presidenter i parlamentariske republikker. Presidenten er øverstkommanderende for forsvaret og styrer utenrikspolitikken i samarbeid med regjeringen.
(Kilde: Svenske Yle / NTB)
---