Ukraina-krigen var et viktig tema i møtet mellom Rubio og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Saudi-Arabia tirsdag.
– Det er ekstraordinære muligheter for samarbeid, sa Rubio etter møtet, som varte i fire og en halv time.
På engelsk brukte han uttrykket «to partner» om et mulig bedret forhold til Russland.
– Nøkkelen for å åpne opp for dette, er en slutt på denne konflikten, understreket Rubio, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Han siktet til krigen i Ukraina, som har rast for fullt siden Russland invaderte Ukraina med store militære styrker 24. februar 2022.
Zelenskyj reagerer sterkt
Amerikanske myndigheter bekrefter at de nå skal starte forhandlinger med Russland for å få en slutt på krigen.
Landene besluttet å opprette «respektive høynivåteam som skal begynne å jobbe mot en slutt på konflikten i Ukraina så snart som mulig på en måte som er varig, bærekraftig og akseptabel for alle parter», heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.
Tross løftet om en løsning som blir akseptabel for alle parter, er Ukraina svært lite fornøyd med samtalene i Saudi-Arabia.
– Samtaler finner sted mellom russiske og amerikanske representanter. Om Ukraina – om Ukraina igjen – og uten Ukraina, sier president Volodymyr Zelenskyj.
Heller ikke europeiske representanter fikk delta på møtet i Saudi-Arabia. Rubio sier imidlertid at EU etter hvert må bringes inn i forhandlingene. Grunnen er at både USA og EU har sanksjoner mot Russland.
– Felles geopolitiske interesser
Etter møtet med Rubio sa Sergej Lavrov at det var «stor interesse for å fjerne økonomiske hindringer».
– Jeg synes samtalene var svært nyttige. Vi lyttet ikke bare til hverandre, men hørte hverandre, og jeg har grunn til å tro at den amerikanske siden bedre forsto vår posisjon, sa Lavrov.
USA ser for seg samarbeid med Russland om «felles geopolitiske interesser og historiske økonomiske muligheter og investeringsmuligheter». De vil oppstå når konflikten i Ukraina får en vellykket slutt, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.
Mens diskusjonene pågikk i Riyadh, kom Russland med en rekke uttalelser som tyder på at de vil diskutere hele sikkerhetsordningen i Europa, ikke bare Ukraina.
– En varig, langsiktig og levedyktig løsning er umulig uten en omfattende vurdering av sikkerhetsspørsmål på kontinentet, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov.
EU og Nato
Peskov sa også at Ukraina har «rett til» å bli medlem av EU, men ikke av forsvarsalliansen Nato.
– Når det gjelder EU-medlemskap for Ukraina, så er det den suverene retten til ethvert land.
– Men det er fullstendig annerledes når det dreier seg om sikkerhetsspørsmål og militærallianser. Her har vi en annen tilnærming, som er vel kjent, sa Peskov.
At Ukraina ikke må bli medlem av Nato, har i mange år vært et russisk krav. President Vladimir Putin har tilsynelatende vært mer åpen for ukrainsk EU-medlemskap og hevdet i juni 2022 – noen måneder etter storinvasjonen av Ukraina – at han ikke hadde noe imot det.
USAs forsvarsminister Pete Hegseth sa forrige uke at Nato-medlemskap for Ukraina ikke er et realistisk utfall av krigen. Han hevdet også at Ukraina må gi opp håpet om å få tilbake alle områdene som Russland har okkupert.
Avis: USA vil ha naturressurser
Ifølge Peskov er Putin klar for å forhandle med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, «hvis nødvendig». Men talsmannen hevder også at «det kan stilles spørsmål» ved Zelenskyjs legitimitet.
Ukraina har tidligere forsøkt å tilby Trump verdifulle mineraler i bytte mot fortsatt støtte. Britiske The Telegraph skrev mandag at avisen har fått tilgang til et avtaleutkast datert 7. februar, der USA stiller langt mer omfattende krav til Ukraina enn tilgang til mineraler.
Kravene skal også omfatte tilgang til olje- og gassressurser, havner og annen infrastruktur. De innebærer nærmest total kontroll over Ukrainas naturressurser, ifølge avisen. Opplysningene er ikke bekreftet av offisielle kilder.
TV-kanalen Fox News i USA siterer tirsdag kilder som sier at USA og Russland ønsker en fredsavtale som innebærer at det holdes valg i Ukraina. Heller ikke dette er offisielt bekreftet.
Inn i varmen
Forholdet mellom USA og Russland har vært dårlig i årevis – og iskaldt siden Russland gikk til full krig mot nabolandet Ukraina.
Men de siste ukene har Trump gjort en sterk omdreining i USAs utenrikspolitikk. Nå åpner han for et nytt samarbeid med Russland, noe europeiske ledere har reagert på med stor mistro.
Kontrasten er stor til den minimale kontakten USA og Russland har hatt de siste årene. For nesten to år siden hadde Lavrov og USAs tidligere utenriksminister Antony Blinken et kort møte i forbindelse med G20-møtet i India. Og høsten 2022 møttes amerikanske og russiske etterretningssjefer i Tyrkia som følge av USAs frykt for at Russland kunne ta i bruk atomvåpen i krigen i Ukraina.
Russland er i dag rammet av en rekke sanksjoner som USA og andre vestlige land har innført i kjølvannet av krigen i Ukraina.
USAs forsvarsminister sa i forrige uke også at det er uaktuelt for USA å bidra i en eventuell fredsstyrke i Ukraina. I stedet har han bedt Europa gi Ukraina sikkerhetsgarantier.
Les også: Löfvens advarsel: – Dette er noe helt nytt, og mye farligere
Les også: Ekspert om norske soldater i Ukraina: – Ikke helt utenkelig (+)
Les også: Vinn eller forsvinn for Europa (+)