Byløvene

The Vandelay: Ta turen for tartaren

Maaemos lillesøster er akkurat det Bjørvika trengte.

5

The Vandelay

Operagata 30

Bestill bord: 40 63 14 11 eller booking@thevandelay.no

Nettside: www.thevandelay.no

Mat 5

Meny 4

Miljø 5

Service 4

Prisnivå 5

De gode restaurantene ligger som perler på en snor i Bjørvika. The Vandelay er med på å gjøre området litt mer avslappet. Det var i september 2020 gjester for første gang slapp inn gjennom den rosa døra til Maaemo-sjef Esben Holmboe Bangs nye restaurant i Bispevika. Han ville skape et sted der kokkene selv har lyst til å gå på fritida, et avslappet sted med god mat. Maaemos lillesøster tar mål av seg å gi samme gode kvalitet som storebror i samme bygning, med de samme leverandørene og gode råvarene, men til en rimeligere penge.

Den rosa døra til The Vandelay er lett å få øye på i Bispevika.

The Vandelay serverer frokost, lunsj og middag. De åpner halv åtte om morgenen og har siste middagsservering klokka 21. Rottingstoler og treverk i baren gir assosiasjoner til en fransk kafé. Potteplanter og bilder på veggene gjør lokalet hjemmekoselig, i kontrast til de rette kantene og glassfasadene som kjennetegner området. Det er luftig og høyt under taket. Stemningen er hektisk. Det summer i stemmer, klirrer i bestikk, og servitørene flyr forbi.

Grillet surdeigsbrød med hvitløkssmør og persille gir måltidet vårt en pangstart. Brødet er knasende sprøtt og på samme tid saftig og gjennomtrukket av smeltet smør. Det er et perfekt hvitløksbrød.

Forrettene

Tartaren til forrett er frodig som en velholdt gressplen, der den serveres fullstendig overdekt av karse. Grønn utenpå og lett og skjønn inni, med knas fra sprøtt brød og deilig krydret kjøtt. Det er en veldig god tartar. Vi smaker sennep, og vi smaker kapers. Med en hvit burgunder i glasset blir det perfekt.

Retten med rå kamskjell, grapefrukt og røkt paprika ser ut som en fest fra 70-tallet. Kamskjellene er skåret opp i småbiter, og av utseende minner det om en porsjon risgrøt. Det er en ellevill fargekombinasjon i hvitt, gressgrønt og oransje, og servert på en rosa tallerken synes vi det blir litt mye av det gode. Smaken er like vill, men med positivt fortegn. Den er asiatiskinspirert – syrlig, søt og spennende.

Asiatisk vri på kamskjell.

Entrecôte med uvanlig tilbehør

Til hovedrett får vi dry-aged – eller tørrmodnet – entrecôte. Tilbehøret varierer, men vi får den servert med bearnaisesaus, fries og grønnkål med chili. Entrecôten er smakfull, saftig og mør, men vi skulle ønske at mer av overflaten var sprø. Grønnkålen er spennende saker. Den er veldig søt og tydelig asiatiskinspirert. De første bitene er knallgode, men i lengden blir det for søtt etter vår personlige smak. Friesene er kraftig krydret, faktisk litt i overkant, slik at det blir vanskelig å kjenne smaken fra kjøttet. I glasset er det en crozes-hermitage som er en veldig god vinanbefaling.

Tørrmodnet entrecôte innfridde de fleste forventningene.

Fisk i smakseksplosjon

Det er lysing som er dagens fisk. Den er dampet og serveres i krydderolje, med blåskjell, selleri og mandler. Smaken er som en naturlig fortsettelse av kamskjellene. Kjøkkenet er fortsatt i det asiatiske hjørnet. Mandlene gir en god, sprø kontrast til det myke fra havet. Det smaker fantastisk, og det smaker mye. Som en mindre rett ville dette ha vært helt perfekt, men som en hovedrett kunne vi gjerne hatt noe tilbehør som ga mer variasjon. I glasset får vi en hvitvin fra Sicilia, laget på druesorten grillo. Den er ingen innertier ut fra vår personlige smak, verken for seg selv før maten eller sammen med fisken.

Lysing i selskap med blåskjell, selleri og mandler.

Dessert med perfekt konsistens

Til sist: Sjokoladeiskrem iblandet kirsebærsorbé, sånn vi forstår servitøren. Det er en perfekt iskrem. Myk som fløyel og med bare et diskret hint av kirsebær. Den serveres helt enkelt, uten noe tilbehør. Men smaken er god nok til at den står støtt i dessertskåla alene. Vi deler et lite glass deilig dessertvin fra Domaine Patrick Baudouin, som setter et søtt punktum for en opplevelse med flere klare høydepunkter i Oslos stadig voksende matdistrikt Bjørvika. Med The Vandelay har området fått et spisested som kan friste mange, med varierende tykkelse på lommeboka. En entrecôte til 595 kroner inkludert fries er på ingen måte gratis, men når man også kan velge en vegetarrett til 300 kroner og dagens fisk til 400, blir det spiselig for flere. Lunsjmenyen er også en mulighet til å få smakt på Esben Holmboe Bangs matkunster. Den er mer innholdsrik enn middagsmenyen, som vi synes er litt i snaueste laget. Vi fikk hyggelig service, selv om det var litt ventetid for å få maten og noe knapp presentasjon av enkelte retter.

Fløyelsmyk is fra The Vandelay.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen





Mer fra Dagsavisen